Ηλεία

Υπεγράφη η αυξημένη χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ για τις αποθήκες ΑΣΟ

Αποδεκτό έγινε το αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αυξημένη χρηματοτοδότηση στο έργο μετατροπής του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, όπως προέκυψε από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ο οποίος ενέκρινε την ένταξή της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το συγκρότημα του Α.Σ.Ο. είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι προσπάθειες επανάχρησής του ξεκίνησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής, καθώς διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης. Από τον Φεβρουάριο του 2018 προστέθηκε η σύνδεση του χώρου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και έκτοτε η υλοποίηση του σχεδιασμού μπήκε στην τελική της φάση με τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Το ακίνητο διαθέτει χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και ιστορικότητα των υφιστάμενων κτιρίων, προκειμένου να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα (events).

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας θα περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.

 «Πυρήνας της πρότασης είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με την ίδρυση και λειτουργία ενός διεθνούς κέντρου για την Κινηματογραφική Παιδεία αλλά και την έρευνα και αναζήτηση πειραματικών μεθόδων στη δημιουργική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων. Με επίμονες διεκδικήσεις, σωστή προετοιμασία και σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας.

Ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στη συστηματική και δύσκολη δουλειά που έγινε για να επιτευχθεί η υπογραφή της χρηματοδότησης.

«Είμαι ικανοποιημένος, διότι η χρηματοδότηση είναι αποτέλεσμα διαρκούς προσπάθειας της ΠΕ Ηλείας μαζί με τους συντελεστές του Φεστιβάλ. Πραγματοποιήσαμε πάρα πολλές συναντήσεις και συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, καθώς και με τον ίδιο τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων, Παν. Κορκολή, θέσαμε το ζήτημα στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα το 2018, όπου και δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη χρηματοδότηση, και τον περασμένο Απρίλιο το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας υπέβαλε πρόταση με αυξημένο προϋπολογισμό στα 12 εκατ. ευρώ. Σύντομα οι αποθήκες του ΑΣΟ, ιδιοκτησίας της ΠΕ Ηλείας, θα μετατραπούν σε σύγχρονη κυψέλη πολιτισμού και θα συμβάλουν στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε.

Όλη η επικαιρότητα