Ελλάδα

ΥΠΕΝ: Δυνατή η αντιμετώπιση της οπτικά εντοπισμένης ρύπανσης σε ένα μήνα

Ακούστε το άρθρο

«Η απορρύπανση της πετρελαιοκηλίδας εξελίσσεται εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος» δήλωσε ερωτώμενος για την πορεία απορρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Real FM.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο έχει και τη σχετική θεσμική και επιχειρησιακή ευθύνη, είναι δυνατή η αντιμετώπιση της οπτικά εντοπισμένης ρύπανσης και η αποκομιδή των αποβλήτων, μέσα σε ένα μήνα από το γεγονός του ναυαγίου.

«Η κατάσταση εξελίσσεται εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, έχουν ενισχυθεί οι βάρδιες, το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και τα σκάφη στην περιοχή. Θα πρέπει όμως να δούμε με προσοχή και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, στα σημεία που εντοπιστεί οικοσυστηματική επίπτωση. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι υποθαλάσσιες έρευνες και δειγματοληψίες και θα έχουμε πλήρες σχέδιο και για την οικολογική αποκατάσταση» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι με βάση την νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και λόγω της υψηλής ποιότητας των οικοσυστημάτων σε αυτές, «δεν επιλέγονται πρόσθετα χημικά, ώστε να μην δημιουργηθούν πιθανές αλυσιδωτές αντιδράσεις στα οικοσυστήματα».

Διευκρίνισε δε, ότι για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Περιβάλλοντος επικοινωνεί με πανεπιστημιακούς καθηγητές από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, για τη διερεύνηση και νέων μεθόδων, εάν κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη θεσμικής πρόβλεψης για τη χρήση πρόσθετων χημικών απορρύπανσης, αλλά κυρίως τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, δεν προκρίνεται μια τέτοια χρήση σήμερα.

«Οι γενετικές τροποποιήσεις και οι αλλαγές στα οικοσυστήματα, πάντα μας επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Εφόσον, λοιπόν, αυτή τη στιγμή μπορούμε να ανακτήσουμε την πετρελαιοκηλίδα και να προχωρήσουμε σε φυσικό και μηχανικό καθαρισμό με τα μέσα που διαθέτουμε, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στη χρήση πρόσθετων χημικών και βιολογικών μέσων. Επισημαίνω ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και αντιμετωπίζεται. Και οι νέες μέθοδοι όμως θα αξιολογηθούν για να ενισχύσουμε τη γνώση των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

Για τις εξελίξεις στην Ελληνικός Χρυσός

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος ερωτήθηκε και για τις εξελίξεις στην Ελληνικός Χρυσός, λέγοντας ότι πέρα από τις προσωπικές απόψεις πολιτικών και πολιτών υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να τηρείται.

«Είναι επιλογή μας η απόλυτη τήρηση του θεσμικού πλαισίου. Δεν κάνει καλό στην επιχειρηματικότητα, ούτε και στην ίδια τη χώρα, να ακούγεται διεθνώς ότι οι επιχειρήσεις μπορούν κατά τα δικά τους συμφέροντα να ασκούν κάθε λογής πιέσεις, προκειμένου να αλλάξουν τη στάση της ελληνικής πολιτείας, είτε με πιέσεις εργαζομένων είτε με πολιτικές πιέσεις. Είμαστε μία σοβαρή χώρα της ευρωζώνης με συνεχή άνοδο στον τομέα των επενδύσεων και της εργασίας και δεν ρισκάρουμε, ούτε επιλέγουμε να ανακόψουμε αυτή τη ροή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα