Κόσμος

Υπέρ της επανέναρξης των εχθροπραξιών στη Γάζα τάσσονται οι Ισραηλινοί πολίτες

Φαίνεται να ανησυχούν για τους ομήρους και να μη θέλουν τον πόλεμο αλλά τον θεωρούν αναγκαίο
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινοί που ρωτήθηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης των επιχειρήσεων του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους αλλά κατηγορώντας τη Χαμάς για την κατάρρευση της ανακωχής.

Η παύση στις 7 εβδομάδες πολέμου επέτρεψε την ανταλλαγή των ομήρων που κρατούνται έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με εκατοντάδες Παλαιστινίους κρατούμενους και διευκόλυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παράκτιο θύλακα.

«Ανησυχώ γιατί ξέρω ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη οι όμηροι διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο» λέει η Γιάελ

«Δεν επέστρεψαν όλους αυτούς που κρατούνταν», λέει ο Ντβιρ Φέλερ. «Δεν επανένωσαν τις οικογένειες. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ξέρετε, δεν διαλέξαμε τον πόλεμο. Έχουμε ακόμα 156 ομήρους στη Γάζα, έχουν ακόμα μωρά εκεί. Δεν θέλουμε αυτό τον πόλεμο, αλλά είμαστε αναγκασμένοι».

Ο στρατός επανέλαβε αεροπορικά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα νωρίς σήμερα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παραβίασε την επταήμερη ανακωχή εκτοξεύοντας ρουκέτες. «Ανησυχώ πραγματικά γι’ αυτό, διότι γνωρίζω ότι είναι απαραίτητο, πρέπει να συνεχιστεί», λέει η 53χρονη Ισραηλινή Γιάελ Σέγκαλ αναγνωρίζοντας ότι «από την άλλη, όλοι οι όμηροι διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο».

«Ελπίζω ότι η Χαμάς θα είναι αρκετά έξυπνη για να κρατήσει τους ομήρους ασφαλείς και επίσης οι αθώοι πολίτες της Γάζας, ότι θα είναι επίσης ασφαλείς», δήλωσε.

Διαδικτυακός χάρτης εκκενώσεων

Ο στρατός δημοσίευσε σήμερα σύνδεσμο που παραπέμπει σε διαδικτυακό χάρτη που δείχνει τη Γάζα να είναι χωρισμένη σε εκατοντάδες περιοχές και ο οποίος σύμφωνα με τον στρατό θα βοηθήσει να γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι οδηγίες για μελλοντικές επιχειρήσεις εκκένωσης.

«Δεν πιστεύω ότι η Χαμάς θα παραδώσει όλους τους ομήρους διότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα» λέει ο Λίορ

«Το Ισραήλ συνήθως, ξέρετε, στέλνει μηνύματα πριν από τις επιθέσεις και ζητά από τον κόσμο να φύγει από αυτή την περιοχή, αλλά η Χαμάς δεν τους αφήνει να φύγουν και μετά κατηγορεί το Ισραήλ και τα θύματα, που είναι αθώοι πολίτες», λέει η Σέγκαλ.

Στις δημοσκοπήσεις, κατά παράδοση οι Ισραηλινοί αξιολογούν πολύ θετικά τον στρατό, όπου η κατάταξη είναι υποχρεωτική και ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται στρατός του λαού.

«Νομίζω ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν ό,τι κι αν γίνει» λέει ο Λίορ Φόουερ. «Και δεν πιστεύω ότι η Χαμάς θα παραδώσει όλους τους ομήρους διότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα».

«Άρα εάν τους παραδώσουν όλους, δεν θα έχουν τίποτα για να σταθούν απέναντι στο Ισραήλ διότι το Ισραήλ έχει πολύ ισχυρότερο στρατό από τη Χαμάς. Και εγώ είμαι υπέρ της μάχης κατά της Χαμάς. Και νομίζω θα πρέπει να πληρώσουν για ό,τι έκαναν στο Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Υπό διαρκή φόβο

Μεγάλο μέρος της Γάζας, ενός θύλακα με 2,3 εκατ. ανθρώπους, έχει γίνει ερείπια στην ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε ως αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 απήχθησαν ως όμηροι.

«Φοβόμαστε να ζήσουμε στη χώρα μας, να κυκλοφορήσουμε μήπως γίνουν επιθέσεις αυτοκτονίας» λέει η Τάνια

Οι αρχές στη Γάζα λένε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν έως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.

«Πραγματικά πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε διότι φοβόμαστε να ζήσουμε στη χώρα μας. Είναι η χώρα μας, έχουμε μια μικρή εβραϊκή χώρα. Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε μήπως χτυπηθούμε από ρουκέτες, μήπως γίνουν επιθέσεις αυτοκτονίας», δήλωσε η Τάνια Ρουμπινστάιν.

«Απλά τηλεφώνησα στη φίλη μου και είπα ‘ελπίζω να μην μας μαχαιρώσουν’. Ήρθαμε απλά για έναν καφέ. Θέλουμε απλά να ζήσουμε. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλη η επικαιρότητα