Ηλεία

Υπεξαίρεση άνω των 200.000 ευρώ στον δήμο Ήλιδας;

Ακούστε το άρθρο

ΤΕΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΟΡΚΩΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ & ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ότι το ποσό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου, σε προηγούμενα έτη, από υπάλληλο ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ δήμου, πιθανόν να ξεπερνά και τις 200.000 ευρώ, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας ο αντιδήμαρχος οικονομικών Βασίλης Ζαχαρόπουλος, κατά την προχθεσινή ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση του ισολογισμού 2016. Η ενημέρωση έγινε παρουσία του ορκωτού λογιστή κ. Γεώργιου Κουτρουμάνη, ο οποίος διενήργησε τον ισολογισμό και συνέταξε την έκθεση ελέγχου. Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε τα στοιχεία των αποτελεσμάτων χρήσης, με τον ισολογισμό ναι μεν να είναι ισοσκελισμένος στα 101. εκατ. 589.000 ευρώ, ωστόσο τα έξοδα είναι μεγαλύτερα κατά 253.000 ευρώ, με τον ισολογισμό τελικά να ψηφίζεται κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης να ψηφίζει «Λευκό».

Σχετικά με την σοβαρή υπόθεση της υπεξαίρεσης, ο κ. Κουτρουμάνης είπε πρόκειται για ποσό περίπου 22.000 ευρώ και το πόρισμα που εκδόθηκε μιλά «καθαρά» για περίπτωση υπεξαίρεσης χρημάτων από υπάλληλο, με αλλοίωση στοιχείων και διαγραφή τους, με συνέπεια αυτά να μην απεικονίζονται στα λογιστικά στοιχεία.

Η διαπίστωση έγινε, επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, λόγω των διαμαρτυριών μεγάλης μερίδας δημοτών, οι οποίοι ενώ είχαν πληρώσει οφειλές τους, καλούνταν να ξαναπληρώσουν! Διενεργήθηκε ΕΔΕ και το πόρισμα έχει σταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος επεσήμανε ότι το ποσό των περίπου 22.000 ευρώ αφορά στα παραστατικά που έχουν ανακαλυφθεί ότι διεγράφησαν. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, την έκθεση που συντάχθηκε και λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των διαγραμμένων στοιχείων, η υπεξαίρεση, μπορεί να προκύψει ότι φτάνει στο ποσό των 220.000 ευρώ, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μπακέλλα.

Το διαπιστωμένο ποσό, πάντως, είναι αυτό των 22.000 ευρώ και σύμφωνα με την ΕΔΕ, αφορά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2012 – 2016.
Στην εισήγησή του για τον ισολογισμό ο κ. Ζαχαρόπουλος αρχικά πρότεινε την ψήφιση του ισολογισμού 2016, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το ότι εισάγεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από 3 χρόνια. Εξέφρασε την απορία, πως ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αυτεπάγγελτα ή μετά από αίτημα του ΓΓ. της Περιφέρειας δεν «προχώρησε» στη διενέργεια έκτακτου γενικευμένου ελέγχου στη διαχείριση του δήμου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Μίλησε για ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ανέφερε στοιχεία, λέγοντας για παράδειγμα ότι επί συνόλου 7 εκατ. 500.000 ευρώ, ο ορκωτός λογιστής θεωρεί ότι δεν θα εισπραχθούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Ζήτησε εξηγήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τι ενέργειες έκανε για την υπεξαίρεση από υπάλληλο, ενώ μίλησε ότι τα στοιχεία δείχνουν κακή διαχείριση των δαπανών, χαρακτηρίζοντας «ψέμα» τα περί νοικοκυρέματος του δήμου.

Απαντώντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος εξέφρασε την έκπληξη του προς τα λεγόμενα του κ. Κουτρουμάνη, με τον οποίο, είπε, είχαν μιλήσει για την καθυστέρηση του ισολογισμού. Ο κ. Κουτρουμάνης είχε ενημερώσει ότι η ανάθεση του ισολογισμού είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η προηγούμενη δημοτική αρχή ήθελαν να εισαχθεί έγκαιρα προς έγκριση ο ισολογισμός, ο οποίος ωστόσο καθυστερούσε από τις Υπηρεσίες.

Σχετικά με την υπεξαίρεση, ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι μετά την ΕΔΕ το πόρισμα εστάλη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και στην Εισαγγελία και παράλληλα έγινε και δημοσιονομικός έλεγχος, ο οποίος εστάλη στην εισαγγελική αρχή και πλέον αναμένεται το αποτέλεσμα, για το ποιος τελικά έχει την ευθύνη.

Για τον ισολογισμό, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας είπε ότι η παράταξή του καταψηφίζει το πολιτικό σκέλος και ως προς τις αριθμητικές καταστάσεις και στοιχεία ψηφίζει «Λευκό», ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Κράλλης, είπε ότι η παράταξή του θα τον ψηφίσει.

Όλη η επικαιρότητα