Ελλάδα

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά, εμπρησμό βλέπουν οι αρχές

Ακούστε το άρθρο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στο Ρατζακλί Κεφαλονιάς. Παραμένουν ωστόσο επί τόπου οι δυνάμεις του Σώματος προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο της κατάσβεσης.

Νωρίτερα, υπό έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Σιμωτάτα Κεφαλονίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ο οικισμός Λουρδάτα, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Απομακρύνθηκαν επίσης και τουρίστες από καταλύματα στα Λουρδάτα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν μακριά από τον κίνδυνο. Σταδιακά πάντως κάποιοι από τους κατοίκους του οικισμού επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ο κ. Γαλιατσάτος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις τελευταίες 5 ημέρες στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν 35 πυρκαγιές που σε συνδυασμό με τις φωτιές στην Ζάκυνθο αλλά και στην Κέρκυρα ενισχύουν τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά.

Στο μεταξύ, μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τη 1.00 τη νύχτα, σε δασική έκταση στην περιοχή Ρατζακλί.

Η πυρκαγιά στα Σιμωτάτα και τα Λουρδάτα πέρασε τη νύχτα από τις αυλές των σπιτιών των οικισμών, όπου δόθηκε μάχη από τους πυροσβέστες να σωθούν οι εν λόγω οικίες. Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει περάσει τους οικισμούς και δεν απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια. Η πυρκαγιά αυτή την ώρα καίει δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο στους πρόποδες του Αίνου και αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από δύο ελικόπτερα.

Για την κατάσβεση επιχειρούν στο έδαφος 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα από 12 άτομα. Τα πέντε από τα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων μεταφέρθηκαν τη νύχτα από τη Δυτική Ελλαδα, με πλοίο απο την Κυλήνη.

Η πυρκαγιά στο Ρατζακλί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, ενώ αντιμετωπίζεται απο 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Τουλάχιστον 40 σπίτια κινδύνεψαν καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές. Το ΚΤΕΛ με εντολή της Πολιτικής Προστασίας έστειλε λεωφορεία στη περιοχή να παραλάβει κόσμο που τυχόν θέλει να μετακινηθεί και κυρίως τουρίστες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Παναγή Δρακουλόγκωνα, χρειάστηκε να μετακινηθούν επισκέπτες του νησιού με λεωφορεία. Αρκετές κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος κάηκαν από την φωτιά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε διάφορα σημεία του νησιού, τα οποία όμως αναμένεται όλα να αποκατασταθούν από συνεργεία της ΔΕΗ μέσα στην ημέρα.

Ηδη με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν σηκωθεί και επιχειρούν στα μέτωπα τω μεγάλων πυρκαγιών. Στην Κεφαλονιά από τα ξημερώματα έχουν έρθει και ενισχύσεις για να σβήσουν την φωτιά. Στις επιχειρήσεις, εκτός από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη συμμετέχει και ελικόπτερο Erickson.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης κάμνει ανοιχτά λόγο για εμπρησμούς. Δεν είναι δυνατό να έχουμε 37 φωτιές όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παναγής Δρακολόγκονας, κάνοντας μάλιστα λόγο για σχέδιο να πληγεί ο τουρισμός στα νησιά της περιοχής.

Επιτόπου επιχειρεί το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης του νησιού. Επιτόπου μεταβαίνουν κι άλλες δυνάμεις από την Πάτρα, την Τρίπολη, και την Κοζάνη, ενώ θα αφιχθεί πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων.  Αίτημα από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Λειβαθούς και του Ελειού – Πρόννων.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ,  inkefalonia.gr , kefaloniapress.gr

Όλη η επικαιρότητα