Πολιτική

Υπόγειο «σαμποτάζ» από τον Σόιμπλε βλέπει η κυβέρνηση

soible1372150682.jpg

Σχέδιο ακραίων κύκλων των δανειστών, με επικεφαλής τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την ομάδα του, να προβοκάρουν την προσπάθεια για τη νέα συμφωνία της χώρας με τον ESM «βλέπει» η κυβέρνηση, πίσω από ορισμένες κινήσεις, ιδίως του ΔΝΤ, αλλά και τις φήμες ότι οι εταίροι θα απαιτήσουν νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων στις αρχές Αυγούστου.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για επιδίωξη «ατυχήματος» στις διαδικασίες εξεύρεσης μίας οριστικής λύσης στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και επαναφορά του σχεδίου για Grexit.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι, επειδή με την επίτευξη της νέας συμφωνίας η φιλολογία περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα τελειώσει οριστικά, οι «σκληροί» πιέζουν είτε για να αποτρέψουν τη συμφωνία, είτε για να «φορτώσουν» κι άλλο το ήδη επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής, που θα αναλάβει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί αυτό το κρίσιμο διάστημα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν κανονικά την Τρίτη, παρά κάποια προβλήματα «τεχνικής φύσεως» στη σχέση με το ΔΝΤ.

Αντιμνημονιακό κρεσέντο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ


Εν τω μεταξύ, η αντιμνημονιακή ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτά προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα, είτε από τον ενδιάμεσο χώρο των «53», συνεχίζεται, φανερώνοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει συμβιβαστεί διόλου με τη νέα κατάσταση που επέβαλαν οι δανειστές.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνεντεύξεις του, που προβάλλονται κανονικά από τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «στηρίζω την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Στηρίζω την κυβέρνηση, επίσης, για να ανταποκριθεί στο περήφανο «ΟΧΙ» που είπε στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός. Το «ΟΧΙ» στα μνημόνια και τη λιτότητα. Δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει. Αυτά τα μνημόνια τα καταψηφίζω και τα αντιμάχομαι. Θα τα αντιμάχομαι όποιοι κι αν τα υλοποιούν. Δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά «μνημόνια». Κι αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».

Περισσότερα στο Protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα