Κόσμος

Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν βλέπει ο ΟΗΕ στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν την Παρασκευή τις «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν» στη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τα δεινά που υφίστανται οι πρόσφυγες και ιδίως τα ασυνόδευτα παιδιά.

«Θα πρέπει πραγματικά να επανεξετάσουμε το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας» δήλωσε ο Λούτσιο Μελάντρι, ειδικός στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef).

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο, στις 18 Μαρτίου 2016, η Τουρκία δέχτηκε να σταματήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (κυρίως Σύρους) που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ η Τουρκία απειλεί πλέον να σπάσει τη συμφωνία λόγω της διπλωματικής κρίσης με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Unicef αποφάσισε σήμερα να ασκήσει κριτική σε εκείνους που θεωρούν επιτυχημένη αυτή τη συμφωνία. «Μολονότι υπάρχει σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των παιδιών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από πέρυσι τον Μάρτιο, υπήρξε μια αύξηση των απειλών και των κινδύνων για αυτά τα παιδιά πρόσφυγες» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Άφσχαν Χαν, ο συντονιστής της μεταναστευτικής κρίσης της Unicef.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο Μελάντρι υπενθύμισε ότι ένα από τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας προέβλεπε τη μετεγκατάσταση, από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες χώρες της ΕΕ τουλάχιστον 120.000 μεταναστών. «Βρισκόμαστε απέναντι σε αυτό που αποκαλούμε υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν» είπε, σημειώνοντας ότι μόνο 14.412 άνθρωποι είχαν μετεγκατασταθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Από αυτούς, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ανέρχονταν μόνο σε μερικές δεκάδες.

Τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους αποτελούν σημαντικό μέρος των προσφύγων και μεταναστών που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες για να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός τους, παραδέχτηκε ο Μελάντρι.

Την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση απείλησε να ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την περασμένη εβδομάδα, να επιτρέψουν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός τους.

Ο Μελάνδρι επέκρινε εκείνους που χρησιμοποιούν τους αιτούντες άσυλο σαν να ήταν «μονάδα συναλλαγής» και τόνισε ότι τα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται «για πολιτικούς λόγους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα