Categories: Ηλεία

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Ηλεία: Θα πωλούσαν τον αρχαιολογικό θησαυρό  έναντι χιλιάδων ευρώ

Share

Συνελήφθησαν δύο μέλη – αναζητούνται ακόμα δύο επιπλέον μέλη της οργάνωσης. Κατασχέθηκαν αρχαία κινητά μνημεία σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας

Ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας της ρωμαϊκής, ελληνιστικής και κλασσικής εποχής κατέσχεσαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχή της Ηλείας, έφτασαν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην κατοχή και διάθεση προς πώληση σπουδαίων αρχαίων κινητών μνημείων.

Το θέμα ανέδειξε χθες σε πρωτοσέλιδό της η εφ. «Πατρίς» ενώ για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν δύο άτομα μέλη της οργάνωσης ηλικίας 38 και 52 ετών και αναζητούνται από τις Αρχές ακόμα δύο μέλη. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πλήρης επιβεβαίωση για το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφ.«Πατρίς»

Ειδικότερα, κατόπιν συστηματικής έρευνας, για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στην Ηλεία και μετά από ανάλυση πληροφοριακών δεδομένων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, επετεύχθη ο εντοπισμός τους και διαπιστώθηκε η εγκληματική τους δράση. Όπως αναφέρεται, η εν λόγω οργάνωση συγκέντρωνε παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευε – απέκρυπτε, εν συνεχεία αναζητούσε αγοραστές, για να τις διακινήσει, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών.

Τα ευρήματα

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής κλιμάκιο με αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, μετέβη σε περιοχή της Ηλείας και εντόπισε τους κατηγορούμενους. Ο 38χρονος συλληφθέντας είχε μεταβεί στο σημείο με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, όπου σε γενόμενο έλεγχο βρέθηκαν οι ακόλουθες αρχαιότητες:

α) Ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμού με κυματοειδή κόμμωση, στο άνω τμήμα, η οποία στο μέσο του ύψους φέρει ανάγλυφο φαλλό και είναι πεσόμορφη, ρωμαϊκής εποχής προερχόμενη από επαρχιακό εργαστήριο, ύψους 71 εκ. και πλάτους 18 εκ. (Προέρχεται από αρχαία οδό και χρησίμευε ως οδοδείκτης).

β) Ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθο, «Ηλειακού Τύπου», φέρει εγχάρακτη διακόσμηση φυτικών κοσμημάτων, ύψους 18,5 εκ. και πλάτους 8 εκ., ελληνιστικής εποχής.

γ) Πήλινο μελαμβαφές πινάκιο, σωζόμενο κατά το ήμισυ, με εγχάρακτους δακτυλίους γύρω από τον πυθμένα και οπή ανάρτησης στην περιφέρειά του, σωζόμενης διαμέτρου 21 εκ., ελληνιστικής εποχής.

δ) Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφή, άποδη κύλικα, με γραπτή διακόσμηση μαύρων στιγμών σε ζώνη που περιτρέχει το αγγείο στο ύψος γένεσης των λαβών, ελλιπές κατά τη μία πεταλοειδή λαβή, με διάμετρο χείλους 9,5 εκ. και ύψους 5 εκ., κλασικής εποχής (Τα ανωτέρω πήλινα αγγεία, φέρουν χωμάτινες επικαθήσεις και προέρχονται από αρχαίο νεκροταφείο) και τέλος,

ε) Δεκατρία ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων δώδεκα Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, άπαντα ελληνιστικής εποχής (Τα οποία αποτελούν υποσύνολο θησαυρού της εποχής τους).

Επίσης ο 52χρονος συλληφθέντας κατηγορούμενος είχε μεταβεί στο σημείο με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με σκοπό να παρέχει «κάλυψη» της μεταφοράς και της επίδειξης αρχαιοτήτων, προκειμένου να τα πωλήσουν έναντι του χρηματικού ποσού των 170.000 ευρώ.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία ήσαν μέλη, κατά περίπτωση, την ανεύρεση αρχαιοτήτων, τη διακίνηση φωτογραφιών, την πιστοποίηση σε αγοραστές της κατοχής αρχαιοτήτων, τη διαπραγμάτευση χρηματικού ποσού και την πώληση αυτών. Όπως εξακριβώθηκε, τα δύο έτερα αναζητούμενα μέλη ήταν επιφορτισμένα με την κατοχή και φύλαξη των αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές, προκειμένου να εξετάσουν τα ευρήματα και στη συνέχεια να τα αγοράσουν.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επιδείχτηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας.

Στο Μουσείο Ολυμπίας τα ευρήματα

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν από την εγκληματική οργάνωση, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας ενώ η αρχαιολογική αξία των κινητών αυτών μνημείων, τεκμηριώθηκε από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Να σημειωθεί ότι κατασχέθηκαν επίσης τα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας όπου πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον Ανακριτή Αμαλιάδας την ερχόμενη Τετάρτη. Η διερεύνηση για τους τελικούς αποδέκτες των αρχαίων αντικειμένων συνεχίζεται.

Ειδικότερα, κατόπιν συστηματικής έρευνας, για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στην Ηλεία και μετά από ανάλυση πληροφοριακών δεδομένων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, επετεύχθη ο εντοπισμός τους και διαπιστώθηκε η εγκληματική τους δράση. Όπως αναφέρεται, η εν λόγω οργάνωση συγκέντρωνε παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευε – απέκρυπτε, εν συνεχεία αναζητούσε αγοραστές, για να τις διακινήσει, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών.