Ελλάδα

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Οι τρεις από τους κατηγορούμενους παραδέχονται την εμπλοκή τους

Ακούστε το άρθρο

Την εμπλοκή τους στην απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη παραδέχονται τρεις από τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στην αστυνομία, δίνουν ο καθένας για τον εαυτό του, τον μικρότερο δυνατό ρόλο, ενώ κάποιοι ζητούν και συγγνώμη από τον κρητικό επιχειρηματία για όσα πέρασε στα χέρια τους 186 ημέρες.

Και οι τρεις αρνούνται ότι ήταν εγκέφαλοι της απαγωγής και παρουσιάζουν τους εαυτούς του κυρίως ως φύλακες. Ως βασική, μάλιστα, αιτιολογία εμφανίζουν την οικονομική τους κατάσταση και ότι θα έπαιρναν κάποια χρήματα για τις υπηρεσίες τους χωρίς όμως να αναφέρουν ποιος ήταν ο οργανωτής του σχεδίου.

«Υπέγραφα τις επιστολές με το αίμα μου» – Η συγκλονιστική κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Χαρακτηριστικά, ένας από τους συλληφθέντες υποστήριξε:

Ότι έκανα το έκανα γιατί η οικονομική κρίση ήταν θηλιά στο λαιμό μου. Χρωστούσα 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Με πλησίασαν από τη συμμορία και μου είπαν “θα σου δώσουμε 100 χιλιάδες ευρώ και το μόνο που θέλουμε είναι να κανείς το φύλακα στο Λεμπιδάκη και να αναλάβεις την αποστολή των μηνυμάτων”. Εγώ δεν ήμουν από την αρχή της υπόθεσης ούτε είχα σχέση με το σχεδιασμό της απαγωγής. Ίσως ήξεραν ότι είχα ανάγκη από τα λεφτά και ήρθαν σε μένα.

Την ίδια ώρα προκαλούν σοκ οι αποκαλύψεις για το ρόλο που είχε αναθέσει στην ανήλικη κόρη του ένας από τους κατηγορούμενους.

Ο πατέρας της 17χρονης, πίστευε ότι είχε βρει το ιδανικό τρόπο να ταχυδρομεί τις επιστολές στην οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη και να μην κινεί τις υποψίες. Δεν δίστασε λοιπόν να μετατρέψει σε πειθήνιο όργανο του το ίδιο του το παιδί που στην ουσία είχε αναλάβει χωρίς να το ξέρει το πιο επικίνδυνο κομμάτι της απαγωγής του κρητικού επιχειρηματία, όπως προκύπτει από την κατάθεσή της.

Οι Aρχές έχουν στα χέρια τους βιντεοσκοπημένο υλικό και περιγραφές από την τελευταία φορά που είχε πάει σε ταχυδρομείο για να στείλει την τελευταία επιστολή. Είναι χαρακτηρίστηκα όσα έλεγε στο CNN Greece αστυνομικός, που πήρε μέρος στην σύλληψη των απαγωγέων, για τον τρόπο δράσης της 17χρονης:

Ήταν ξεκάθαρο ότι κάποιος είχε πει στην ανήλικη πως ακριβώς θα έπρεπε να πακετάρει το φάκελο με το μήνυμα για να μην αφήσει ίχνη και αποτυπώματα. Αυτό είναι σίγουρο για εμάς, ότι έγινε δηλαδή από τον πατέρα της χωρίς όμως να της έχει πει ότι πρόκειται για την απαγωγή Λεμπιδάκη.

Η 17χρονη έπαιρνε ένα μεγάλο φάκελο και με γάντια έβαζε μέσα τον μικρότερο που περιείχε τον επίμαχο φάκελο που έπρεπε να ταχυδρομηθεί. Όταν έφτασε στο ταχυδρομείο, πάνω στον πάγκο άνοιξε το μεγάλο φάκελο και άδειασε τον μικρότερο χωρίς καθόλου να τον πιάσει, και αμέσως μετά τσαλάκωσε και εξαφάνισε το μεγάλο φάκελο.

Η κοπέλα είχε σίγουρα καταλάβει ότι αυτό που συνέβαινε δεν ήταν νόμιμο όμως θαύμαζε τον πατερά της για την κοινωνική του δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς και είναι πολύ πιθανό να πίστευε ότι είχε να κάνει με μια τέτοια διάσταση.

Στο σπίτι που έμενε η ανήλικη με τον πατερά της βρέθηκαν πλήθος από κινητά και κάρτες sim ενώ οι Αρχές εκτιμούν ότι αυτή ήταν που αγόραζε από καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και χρόνο ομιλίας.

Στη δικογραφία περιγράφετε ξεκάθαρα ο ρόλος της και τα όσα διαπίστωσαν οι αστυνομικοί.

Δεν γνώριζα τίποτα, λέει ένας από τους συλληφθέντες

Για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο εντολέας του, μίλησε στο CNN Greece ο συνήγορος υπεράσπισης ενός από τους συλληφθέντες για την υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ο δικηγόρος Θωμάς Λεχωβίτης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του πελάτη του, παρά μόνο μία κατάθεση ενός συγκατηγορουμένου του» και πρόσθεσε: «ότι σε αντίθεση με όλους τους άλλους που εμπλέκονται στην υπόθεση και εν μέρει ομολόγησαν την εμπλοκή τους στην συγκεκριμένη πράξη, εμείς αρνούμαστε όλες τις κατηγορίες που μας αποδίδονται».

Τέλος, ο κ. Λεχωβίτης, ξεκαθάρισε ότι ο πελάτης δεν γνώριζε και δεν είχε καμία επαφή στο παρελθόν με τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Όλη η επικαιρότητα