Κόσμος

Υπόθεση Σκρίπαλ: Έβαλαν στη βαλίτσα της κόρης του την ουσία που τους δηλητηρίασε!

Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην διπλός κατάσκοπος και η 33χρονη κόρη του δηλητηριάστηκαν με νευροπαραλητική ουσία στις 4 Μαρτίου. Ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Σάλσμπερι. Έκτοτε, δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph φέρνει στο φως μια νέα θεωρία για το πως έγινε η επίθεση στον Σκρίπαλ. Η νευροπαραλητική ουσία που χρησιμοποιήθηκε είτε τοποθετηθεί στην βαλίτσα της κόρης του, πριν εκείνη αναχωρήσει από τη Μόσχα για το Λονδίνο! Η εφημερίδα δεν κατονομάζει τις πηγές που υποστηρίζουν τη νέα θεωρία.

Η 33χρονη Γιούλια ταξίδεψε από τη Ρωσία στη Βρετανία στις 3 Μαρτίου.

Βρετανία
Ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια

Πως έβαλαν το δηλητήριο στη βαλίτσα της Γιούλια Σκρίπαλ

Οι Βρετανοί ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε εμποτιστεί με την νευροπαραλυτική ουσία κάποιο ρούχο, κάποιο καλλυντικό ή κάποιο δώρο που ανοίχτηκε στο σπίτι του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, σύμφωνα πάντα με την Telegraph.

Η ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Νοβιτσόκ, ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που δημιουργήθηκε από τον σοβιετικό στρατό.

Η Γιούλια Σκρίπαλ

Η δολοφονική επίθεση στον Σκρίπαλ είναι η πρώτη που γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος με τη συγκεκριμένη ουσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βρετανία έχει κατηγορήσει δημόσια τη Ρωσία Μόσχα πως ήθελε τον Σκρίπαλ νεκρό. Και έδωσε μια εβδομάδα διορία σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Τους θεωρεί κατασκόπους, που δουλεύουν υπό την κάλυψη της διπλωματικής ιδιότητας στην πρεσβεία του Λονδίνου.

Ρωσία: Έρχονται τα αντίποινα

Βρετανία και Ρωσία έχουν εμπλακεί σε έναν άνευ προηγουμένου διπλωματικό πόλεμο, στην πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε ότι η Ρωσία μπορεί να ανακοινώσει τα αντίποινα κατά της Βρετανίας ανά πάσα στιγμή.

«Μπορείτε να τα περιμένετε ανά πάσα στιγμή», σημείωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες σε απάντηση στο τελεσίγραφο που έδωσε η Μέι.

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει «νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί στην υπόθεση Σκριπάλ. «Έχουμε μια όπως θα την ονόμαζα ‘διπλή προσέγγιση’ απέναντι στην Ρωσία», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

«Από την μία πλευρά βρίσκεται η αποτροπή, η άμυνα και από την άλλη ο διάλογος, επειδή δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας, επομένως οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ. Και σημείωσε ότι «η απομόνωση της Ρωσίας» δεν θα πρέπει να αποτελεί «εναλλακτική» επιλογή.

«Κάποια στιγμή η Ρωσία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να συνεργαστεί μαζί μας κι όχι να προχωρήσουμε στην αντιπαράθεση και εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αν σεβαστούν ορισμένους βασικούς κανόνες και προδιαγραφές των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις που έκανε η βρετανική κυβέρνηση, κυρίως επειδή αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανεύθυνων συμπεριφορών από την πλευρά της Ρωσίας εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε επίσης ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit

Όλη η επικαιρότητα