Ηλεία

Υποτονική η κίνηση στις Λαϊκές Αγορές του Ν. Ηλείας – «Σβήνουν» οι πάγκοι με τα αγροτικά

Μια αρκετά δύσκολη περίοδο, διανύουν οι αγρότες – παραγωγοί, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές του Νομού Ηλείας, καθώς, από τη μία έχουν να διαχειριστούν τα υπέρογκα έξοδα για την καλλιέργεια των προϊόντων τους και από την άλλη, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη συνεχιζόμενη «αδυναμία» της αγοραστικής δύναμης που υπάρχει στις λαϊκές αγορές του Νομού.

Ακόμα και στην περιοχή του Πύργου, η κίνηση είναι υποτονική, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να σκέπτονται ακόμα και να αποχωρήσουν από τις λαϊκές και να πάψουν να πωλούν τα προϊόντα τους, για «ψίχουλα», όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.

Παρά το γεγονός πως οι τιμές που υπάρχουν στις λαϊκές αγορές, είναι αρκετά προσιτές για κάθε καταναλωτή, ο κόσμος δεν ψωνίζει με την ίδια ευκολία που αγόραζε κάποτε ενώ κάθε χρόνο, η κατάσταση επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κλίμα απογοήτευσης που, όπως αναφέρεται, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο κλείσιμο των λαϊκών της αγροτικής αγοράς.

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, Γιώργος Κατσώλης, τονίζει πως ενώ οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές, ο κόσμος, δυσκολεύεται να ψωνίσει αγροτικά προϊόντα, με τους μικροπωλητές παραγωγούς, μέρα με την ημέρα να μειώνονται αισθητά.

«Η λαϊκή δεν πάει καλά. Είναι πεσμένη κατά 70% σίγουρα από τις άλλες χρονιές και κάθε χρόνο πάει χειρότερα. Απ’ ότι φαίνεται ο κόσμος υστερεί χρημάτων, δεν υπάρχει χρήμα. Σε όλες τις λαϊκές που πάμε είναι η ίδια εικόνα. Πεσμένη η κίνηση σε όλες τις περιοχές. Ενώ οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, ο κόσμος δεν έρχεται να ψωνίσει γιατί δεν έχει χρήματα. Δίνουν τα χάλκινα νομίσματα για να ψωνίσουν», επισημαίνει ο κ. Κατσώλης.

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών αγροτικών προϊόντων, Γιώργος Κατσώλης.

Απογοήτευση και οικονομικός μαρασμός

Το απογοητευτικό κλίμα που επικρατεί στο χώρο της λαϊκής αγοράς, είναι ενδεικτικό, από τους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους σκέπτονται ακόμα και να τα παρατήσουν αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη που καλούνται να σηκώσουν. Ως απόδειξη του οικονομικού μαρασμού είναι η αποχώρηση ενός μεγάλου ποσοστού μικροπωλητών, οι οποίοι, αποφάσισαν να σταματήσουν να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές, εξαιτίας, της οικονομικής έλλειψης που βιώνουν. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί, «βλέπουν» το αμέσως επόμενο διάστημα ακόμα και πιθανό κλείσιμο της λαϊκής αγροτικής αγοράς καθώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα ενοικίου για τους πάγκους τους στους εκάστοτε δήμους.

«Οργιάζει» η παρανομία

Όπως εξηγεί στην εφ. Πατρίς, ο παραγωγός, Αναστάσιος Παπαγγίνης, εκείνο που μειώνει αισθητά την ποιότητα στις λαϊκές αγορές είναι η παρανομία, που «οργιάζει» και μέχρι σήμερα δεν έχει καταπολεμηθεί ώστε να υπάρχει μια «καθαρή» εικόνα και ένας υγιής ανταγωνισμός.

«Παράνομοι μπαίνουν ανεξέλεγκτα μέσα στις λαϊκές, δεν υπάρχει ούτε έλεγχος ούτε προστασία από τους δήμους είτε από τις εκάστοτε διοικήσεις και αυτό είναι που μας μειώνει την ποιότητα της παραγωγής και αυτό γιατί οι παράνομοι φέρνουν δεύτερης ποιότητας προϊόντα», τονίζει ο κ. Παπαγγίνης.

Στο μεταξύ ακόμα ένα πρόβλημα, που οξύνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών, είναι και η «στροφή» που έχουν κάνει οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, αφού μέσω του «πλαστικού χρήματος» που προσφέρουν οι κάρτες αλληλεγγύης, τους δίνουν την δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους στα είδη μαναβικής των σούπερ μάρκετ.

Στα «αζήτητα» τα νέα προϊόντα

Ήδη από τώρα, η εικόνα που διαμορφώνεται στις λαϊκές αγορές, προκαλεί ανησυχία στους μικροπωλητές των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι, εκδηλώνουν τον φόβο, ότι και τα νέα προϊόντα που θα βγουν, στην αγορά το επόμενο διάστημα θα μείνουν στα «αζήτητα» αφού ο κόσμος δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει αγορές.

«Τα νέα προϊόντα που έρχονται στην αγορά θα τα φάνε τα σκουπίδια. Δεν πρόκειται με αυτή την κίνηση να πωληθεί κάτι από τα νέα προϊόντα. Έρχεται καλοκαίρι, θα βγουν φρούτα. Προβλέπω να μένουν στα χωράφια», σημειώνει ο πρόεδρος των μικροπωλητών αγροτικών προϊόντων, Γιώργος Κατσώλης.

Γιώργος Κατσώλης

Πρόεδρος μικροπωλητών αγροτικών προϊόντων λαϊκών αγορών

«Όταν μέσα σε μια λαϊκή, του Πύργου συγκεκριμένα, που έχει τόσο κόσμο, κυκλοφορούν μηχανάκια και αμάξια η εικόνα είναι ξεκάθαρη.

Εν τω μεταξύ ίσως ο κόσμος έχει στραφεί στα σούπερ μάρκετ. Πολύ φοβάμαι πως σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει λαϊκή. Εδώ μέσα τώρα λείπουν 30 με 40 πάγκοι. Τέτοια εποχή έπρεπε να είναι γεμάτη η λαϊκή από πάγκους. Από τις 160 θέσεις που έχουμε λειτουργούν οι 130 και του χρόνου δεν θα λειτουργούν ούτε οι 90 πάγκοι».

Αναστάσιος Παπαγγίνης, αγρότης – παραγωγός Πύργος

«Η κίνηση στις λαϊκές αγορές ειδικότερα του Νομού αλλά κι εδώ του Πύργου είναι αρκετά καλές, ο κόσμος υποστηρίζει τις λαϊκές αλλά αδυνατεί προς τα ψώνια του γιατί δεν έχει την οικονομική άνεση και την ευμάρεια που είχε πιο παλιά. Ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει μέσα στις λαϊκές αγορές και χαλάει και την ποιότητα των παραγωγών είναι οι παρανομίες. Η λαϊκή αγορά σήμερα δεν στέκεται στα πόδια της γιατί υπάρχει δυσκολία οικονομική».

Αναστασία Τασσοπούλου, αγρότισσα – παραγωγός Πύργος

«Δουλεύω εδώ στον Πύργο, η κίνηση είναι υποτονική, περιμένουμε τον κόσμο να ψωνίσει, οι τιμές μας είναι προσιτές και ευελπιστούμε για το καλύτερο. Με δυσκολία ο κόσμος αγοράζει αλλά εδώ στην λαϊκή έχει την δυνατότητα να επιλέξει καθώς υπάρχουν όλες οι τιμές και μπορούν οι ίδιοι οι καταναλωτές να διαλέξουν ποιότητα. Μπορούν να γεμίσουν το καλάθι τους οικονομικά, καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά αγαθών που μπορεί ο κάθε ένας να την βρει».

Νικόλαος Κρινάς, αγρότης – παραγωγός Αμαλιάδα

«Η κίνηση είναι καλή και κινείται ο κόσμος όταν έχεις καλά πράγματα. Ο κόσμος βέβαια αγοράζει επιφυλακτικά όχι πολλά πράγματα, αλλά συνήθως παίρνουν τα απολύτως απαραίτητα, για το τραπέζι τους. Μπορεί να μην είναι πολλά ή όσα έπαιρναν παλιότερα».

Κώστας Φατούρος, αγρότης – παραγωγός Κουρτέσι

«Υποτονική είναι η κίνηση, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ψωνίσει, εμείς δεν έχουμε λεφτά να δουλέψουμε και το κακό συνεχίζεται. Δεν θα ήταν ψέμα να έλεγα πως αυτή την περίοδο που διανύουμε κανένα προϊόν δεν κινείται καθώς είναι πολύ ελάχιστη η κατανάλωση πλέον. Ο κόσμος έχει στραφεί στα σούπερ μάρκετ γιατί δουλεύει το πλαστικό χρήμα λόγω των συναλλαγών με κάρτα. Ήδη σήμερα στη λαϊκή αν κάνετε μια βόλτα θα δείτε πως έχουμε έρθει οι μισοί, δεν υπάρχει κουράγιο να συνεχίσουμε».

Όλη η επικαιρότητα