Μεσσηνία

Υποτονικό τρίμηνο στην αγορά της Κυπαρισσίας – Σανίδα σωτηρίας το Πάσχα

Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο καταγράφεται το αποτύπωνα στη τοπική οικονομία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τον εμπορικό κόσμο τόσο της Κυπαρισσίας όσο και της Τριφυλίας γενικότερα, εξαιτίας της ακρίβειας σε συνδυασμό με την ενεργειακή πλέον κρίση αλλά και τις πολεμικές συρράξεις. 

Το αποτύπωμα στην αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επαγγελματίες οι οποίοι τονίζουν ότι πλέον έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους και ότι έχει τεθεί εδώ και καιρό η κόκκινη γραμμή για την επιβίωση των οικογενειών τους και των καταστημάτων τους.

Ο εμπορικός κόσμος επισημαίνει ωστόσο ότι η κρατική παρουσία για την στήριξητων μικρομεσαίων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, ωστόσο το κράτος είναι απών όπως διαπιστώνουν. Οι φόβοι για λουκέτα έχουν επιβεβαιωθεί και από την ομοσπονδία εμπόρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος,ενώ σε ό,τι αφορά την περιφέρεια της Κυπαρισσίας επικρατεί ΠΑΓΩΜΑΡΑ. 

Αιτία της υποτονικής κατάστασης που παρουσιάζεται στην αγορά είναι τόσο η χαμένη περίοδο των εορτών, οι χαμηλές προσδοκίες των χειμερινών εκπτώσεων καθώς όλοι τώρα ελπίζουν στην επερχόμενη πασχαλινή περίοδο για να περισώσουν ότι μπορούν. Το καμπανάκι κινδύνου ωστόσο έχει ηχήσει νωρίς με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εμποροϋπάλληλος οι οποίοι θα χάσουν την εργασία τους σε περίπτωση που βάλουν λουκέτα τα καταστήματα. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/FfPEdZ8j5SM

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μάρτη στο Εργατικό κέντρο Κυπαρισσίας και συμμετείχαν:

Επιτροπή Οικοδόμων Κυπαρισσίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας

Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κυπαρισσίας

Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας ,μέλος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος

αποφασίστηκε κοινή απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη, στο Εργατικό Κυπαρισσίας ώρα 11,0 το πρωί.

Ζούμε καθημερινά την ακρίβεια στο ρεύμα στο πετρέλαιο στη βενζίνη στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης Τα προβλήματά μας θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο από τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Με τον αγώνα μας να υποχρεώσουμε την όποια κυβέρνηση σε μέτρα υπεράσπισης του εργατικού λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια .

Μόνη λύση είναι η συλλογική, αγωνιστική και οργανωμένη διεκδίκηση.

Για να μπορέσουμε να αντέξουμε το κύμα της ακρίβειας διεκδικούμε :

  • Γενναία Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια .
  • Καμία διακοπή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες ,που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς .
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης , Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Για τους οικοδόμους κατώτερο μεροκάματο 50 ευρω-Την επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες –όχι στο κλέψιμο των ενσήμων.
  • Επαναφορά του 13 και 14 ου μισθού. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κατώτερο μισθό στα 825 ευρω .
  • Μέτρα προστασίας των συνταξιούχων .Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης . Αυξήσεις στις συντάξεις .
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρω σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις
  • Κυριακή αργία.—–Πληρωμή υπερωριών.
  • Γενική μείωση του χρόνου εργασίας με 7ωρο ,5ημερο,35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία στην πρόνοια στην εκπαίδευση ,στην Τοπική Διοίκηση και στους Τομείς πολιτικής προστασίας .
  • Να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με κάλυψη όλων των ειδικοτήτων και επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Τριφυλίας.
  • Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει ειδικό τιμολόγιο για τις ανάγκες της ενέργειας ,του δημοτικού φωτισμού ,για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ και του βιολογικού, ώστε να μην μετακυληθεί στους λογαριασμούς των λαϊκών στρωμάτων το αυξημένο κόστος.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε ύδρευση -αποχέτευση
  • Να σταματήσουν οι εκπτώσεις δημοτικών τελών στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες .
  • Να κατοχυρωθεί κοινωνικό τιμολόγιο με συμβολική τιμή για τα νοικοκυριά που είναι στα ΚΕΑ και στους μακροχρόνια άνεργους .
  • Καμία διακοπή νερού σε κανένα σπίτι.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών –διαμόρφωση σύγχρονων δικτύων άρδευσης.
  • Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο των μονοπωλιακών ομίλων πάνω από την Ουκρανία ή αλλού με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία ,σε χώρες που συνορεύουν με αυτή ,ούτε σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές
  • Κανένας στρατευμένος αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων .
  • Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων .

Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους ,στα σωματεία υπαλλήλων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ,στους αγροτικούς συλλόγους της Τριφυλίας ,στους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων ,στη νεολαία ,να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της συγκέντρωσης.

Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας.

Τίποτα δεν χαρίζεται ,όλα κατακτιόνται.

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας ,στην Κυπαρισσία ,στις 6 Απρίλη ημέρα πανελλαδικής απεργίας και κινητοποίησης ,ώρα 11,0 π.μ

Επιτροπή Οικοδόμων Κυπαρισσίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας

Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κυπαρισσίας

Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας ,μέλος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος

Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ- VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Η δημοτική αρχή της Ανόδου (και συνεργατών) είναι αποδεδειγμένο πως δεν είχε κανένα σχέδιο για να σταματήσει η πτωτική πορείΘα αναφερθούμε συγκεκριμένα μόνο και μόνο στη διαχείριση απορριμμάτων:

Α) με το ξεκίνημα της θητείας τους, αποπειράθηκαν να εναποθέσουν σκουπίδια στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ Φιλιατρών, θέση Μαύρη Λίμνα, μη σεβόμενοι την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό.

Β) Εξελικτικά, δημιουργούν παράνομη χωματερή στη θέση του ιστορικού «Αγροκηπίου» Φιλιατρών. Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ καθώς και οι ΦΙΛΟΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, έχουν καταθέσει πρόταση αναβάθμισης του χώρου στο Δήμο Τριφυλίας καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (αίτημα δημιουργίας Πάρκου Φυσικής Ιστορίας).

Στον εκεί χώρο υπάρχουν τρία αθλητικά κέντρα, ένα δημοτικό σχολείο (Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών), σπίτια και συνεργεία. Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή εναποθέτει σκουπίδια δηλαδή υποβαθμίζει τη συνοικία, την πόλη μας. Ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των μαθητών – διδασκόντων στο ειδικό σχολείο και από απόψεως υγιεινής και από απόψεως κινδύνου πυρκαγιάς.

Στις 30/3/2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά και το ευτύχημα ήταν ότι είχε περιορισμένη έκταση, αλλά λόγω καύσης των πλαστικών η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Η δυσοσμία παραμένει ως τις ώρες που γράφεται το κείμενο αυτό. Η δε φωτιά σιγοκαίει και θα συνεχίσει να καίει καθώς προέρχεται από καύση πλαστικών υλών τα οποία έχουν σκεπαστεί με χώμα από μηχανήματα της ένοχης Δημοτικής Αρχής! Τα πλαστικά υλικά υποπροϊόντα πετρελαίου καίγονται απελευθερώνοντας διοξίνες, καρκινογόνες ουσίες.

Για την παράνομη χωματερή στο Αγροκήπιο Φιλιατρών έχουν γίνει κατ΄ επανάληψη καταγγελίες στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας το καλοκαίρι του 2021, την ίδια ώρα που καιγόταν απ΄ άκρη σε άκρη η Ελλάδα! Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, δεν γνωρίζουμε σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται ποινικά η υπόθεση.

Παρότι έχουμε ζητήσει κατ΄ επανάληψη ενημέρωση. Εδώ μπαίνει κι ένα άλλο αξιοσημείωτο ερώτημα: με ποια λογική δεν έγινε ένα τηλεφώνημα από την Εισαγγελία προς το Δήμο προκειμένου να σταματήσουν οι αποδεδειγμένες παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων, που υποβαθμίζουν τη συνοικία, την πόλη μας και βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ έχουν δηλώσει ότι εμπιστεύονται την Ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή δε η εμπιστοσύνη τους δεν θα είναι εμπόδιο να ενημερώσουν και να υποβάλλουν καταγγελία στην Εισαγγελία Εφετών, κατά των υπευθύνων για την αργοπορία.

Η συγκεκριμένη αργοπορία – ολιγορία, έδωσε τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή Τριφυλίας να συνεχίσει να παρανομεί, με αποτέλεσμα να διαπράττεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας, με καταστροφικές συνέπειες για τη συνοικία, την πόλη και τις ζωές μας.

‘Οσο δε για την παραβατικότητα της σημερινής δημοτικής αρχής (& συνεργατών), τους ενημερώνουμε ότι δεν θα παραμείνουν στο απυρόβλητο. Δεν είναι θεμιτό να ποινικοποιείς την πολιτική ζωή. Αλλά είναι κάκιστο να ανέχεσαι και να κλείνεις τα μάτια μπροστά σε καραμπινάτα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Όλη η επικαιρότητα