Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Τέλος στα σενάρια για νέα περαίωση

Η κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη στην επιβολή “πράσινου φόρου” σε αερομεταφορές και ναυτιλία για την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με αξιωματούχο από το υπουργείο Οικονομικών.  Επίσης κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο συγκεκριμένος παράγοντας από το υπουργείο Οικονομικών και στα σενάρια περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρξε ούτε υπάρχει καμία πρόθεση για περαίωση».

Το θέμα του “πράσινου φόρου” θεωρείται μείζον για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε επίπεδο Eurogroup και σε επίπεδο Ecofin και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πώς οι προϋπολογισμοί και η φορολογική πολιτική θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή. Το κρίσιμο αυτό θέμα έχει συζητηθεί και στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο αυτό να έχει ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο. Επίσης συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επέκταση του συστήματος σε περιοχές που εξαιρούνται, καθώς και την προσέγγιση των αγοραίων τιμών. Η άσκηση αυτή, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο 2020 και ανάλογα με τα αποτελέσματά της «μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση συντελεστών στη φορολογία κεφαλαίου». Ακόμη πρόσθεσε πως «η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους θεσμούς ένα σχέδιο διαχείρισης και μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 2,3 δισ.ευρώ, με στόχο να δημιουργηθεί ένα μηχανισμός όπου ταυτόχρονα με τη μείωσή τους, να μην δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις«Αυτό είναι το πιο ουσιώδες», επεσήμανε ο αξιωματούχος από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν ο οποίος επανέφερε και πάλι θέμα μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις, ο παράγοντας του υπουργείου επεσήμανε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, «δεν τίθεται θέμα ούτε αφορολογήτου, ούτε συντάξεων».

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Ζαββού, στην Ουάσινγκτον και τις επαφές με την ηγεσία του ΔΝΤ, εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, αρμόδιοι κύκλοι μετέφεραν κλίμα ιδιαίτερα θετικής αποδοχής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο, ανέφεραν οι ίδιοι, έχει αποσταλεί για παρατηρήσεις στους θεσμούς, ούτως ώστε να είναι απολύτως άρτιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα