Εκπαίδευση Ηλεία

Υποβαθμίζουν συνεχώς το δημόσιο σχολείο… Τι τόνισε χθες το προεδρείο της ΕΛΜΕ Ηλείας στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε

Ακούστε το άρθρο

Σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης αναφέρθηκε το προεδρείο της ΕΛΜΕ Ηλείας στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, όπου και ανακοίνωσε πως θα συνεχιστούν οι κινήσεις διαμαρτυρίας, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος που πήρε πρώτος τον λόγο, τόνισε για τα θέματα που απασχολούν αυτήν την στιγμή την εκπαίδευση.

«Αυτή η συνέντευξη Τύπου έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις που γίνονται και έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, αφού στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη οι καθηγητές έχουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με κύρια  θέματά τους την αδιοριστία, αλλά και τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Θα σταθώ στην εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά που δίνουν τα κολλέγια, όπου είχαμε μία διαμαρτυρία στην διεύθυνση της δευτεροβάθμιας, ενώ έχουμε εκδώσει και ανακοινώσεις με εκτενείς αναφορές για το πως υποβαθμίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο. 
Επίσης έχουμε τον τριετή αποκλεισμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, αφού όταν καλεί το Υπουργείο κάποιους εκπαιδευτικούς να εργαστούν, αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν βρει εργασία κοντά στο σπίτι τους και αναγκάζονται να πουν όχι και αυτό το πληρώνουν με τριετή αποκλεισμό. Για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο και είμαστε σε ετοιμότητα, αφού σαν σωματείο έχουν προγραμματίσει για τις 11 Φεβρουαρίου μία ενημέρωση για τους συναδέλφους μας, όπου και θα υπάρξει σύντομα σχετική ανακοίνωση.

Για την αδιοριστία να ξέρετε ότι ξεπερνούν τις 35.000 αυτοί που εργάζονται στα σχολεία, ως αναπληρωτές, οι οποίοι διεκδικούν χρόνια να μονιμοποιηθούν. Θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, αν η κυβέρνηση μειώσει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και επαναφέρει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών στα όρια του 2013.

Την ερχόμενη εβδομάδα σαν σωματείο θα κάνουμε μία συνέλευση και μετά θα μεταβούμε στην Αθήνα όπου θα γίνει η συνέλευση των προέδρων της ΟΛΜΕ. Οργανώνουμε την αντίδρασή μας ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες»

Ο κ. Αθανασόπουλος στάθηκε και στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας, με αφορμή το πλοίο το οποίο πλέει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία ένταση που προκαλεί ανησυχία.

Τι ανέφερε η κα. Ευριδίκη Παυλοπούλου

Από την πλευρά της η κα. Ευριδίκη Παυλοπούλου αντιπρόεδρος στην ΕΛΜΕ Ηλείας ανέφερε.
«Οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο εδώ και 10 χρόνια νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στο στόχαστρο, γιατί έχουμε συνεχή υποβάθμιση και υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης. Έχουμε συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και την μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών με μειώσεις περίπου 30 έως 40%.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μία πολιτική συνεχών περικοπών.

Για παράδειγμα δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός, ενώ έχουν χαθεί πολλές διδακτικές ώρες και αυτή τη στιγμή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναπληρωτών.

Αυτό δείχνει μία στροφή του το πολιτικού συστήματος στην καθιέρωση και στην εκπαίδευση των εναλλακτικών σχέσεων εργασίας και μάλιστα στην μονιμοποίηση τους εις βάρος βέβαια των μόνιμων διορισμών».

Στην συνέχεια η κα. Παυλοπούλου Ευριδίκη αναφέρθηκε στο προσοντολόγιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται από την σημερινή κυβέρνηση, για τις περσινές κινητοποιήσεις που έγιναν και ανάγκασαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υποσχεθεί άλλες 5.250 προσλήψεις που δεν καλύπτουν στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε κενά, πού είναι περίπου στις 40.000.

Η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Γιαννόπουλου

Τέλος ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε.
«Όλα αυτά που περιέγραψαν οι συνάδελφοι δείχνουν με απλά λόγια τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών που είναι ταυτόχρονα και εργασιακές συνθήκες και των άλλων εργαζομένων. Θα θελα να σταθώ και στον πρόσφατο θάνατο των δύο συναδέλφων μας μετά από τροχαίο σε αυτό το δρόμο καρμανιόλα, που έδωσε ξεκάθαρα και αυτή τη διάσταση, ότι όχι μόνο ο δρόμος χρήζει άμεσης κατασκευής, αλλά ταυτόχρονα έβγαλε και στην επιφάνεια τις δυσκολίες που υπάρχουν στη ζωή των εκπαιδευτικών με τις ατελείωτες μετακινήσεις κ.α.
Η αδιοριστία εδώ και 10 χρόνια έχει συσσωρεύσει πάνω από 35.000 αναπληρωτές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ενώ φαίνεται ότι υπάρχει μία καταρχήν διέξοδος με τις 4.500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή, αυτές δεν φτάνουν για να καλύψουν τον πραγματικό αριθμό των κενών στα σχολεία, όπως δεν φτάνουν και αυτές που έχουν εξαγγελθεί από την νέα κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα έχουμε και το ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει μειώσεις στις συντάξεις. Τα όρια ηλικίας σταθεροποιούνται στα 67 χρόνια, αλλά εισάγεται ταυτόχρονα και ένα μέρος της επικουρικής ασφάλειας να μπαίνει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτι που οδηγεί σε ένα δρόμο εμπορευματοποίησης και της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου από διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης».

Και στάθηκε στην επαναφορά για τους μαθητές της τράπεζας θεμάτων, στην επαναφορά της βάσης του 10, στην μείωση του αριθμού εισακτέων, στην κατάργηση σχολών, στην εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων και πολλά ακόμη.

Όλη η επικαιρότητα