Εν αναμονή έγκρισης του νέου ερευνητικού προγράμματος «Το λιμάνι της Κυλλήνης/Γλαρέντζας», βρίσκεται η ομάδα αρχαιολόγων που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια τις υποβρύχιες ανασκαφικές έρευνες φέρνοντας στο φως μεσαιωνικά και αρχαία ευρήματα που διδάσκουν ιστορία.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται η απάντηση έγκρισης του νέου 10ετούς ερευνητικού προγράμματος που έχει ως στόχο την τοπογραφική, αρχιτεκτονική και γεωφυσική έρευνα του λιμένα, για την μελέτη των καταλοίπων του λιμανιού των Σταυροφόρων (13ος-14ος αιώνας). Η σκαπάνη του αρχαιολόγου κάτω από τα μεσαιωνικά ευρήματα του λιμένα, ανακάλυψε και αρχαία, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη ιστορική σπουδαιότητα στην περιοχή.
Ναμπίλ: «Ιστορία 3.500 χρόνων»
Το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης με τον πρόεδρό του κ. Ναμπίλ Μοράντ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις έρευνες. «Το Λιμάνι της Κυλλήνης περικλείει μια ιστορία περίπου 3.500 χρόνων και όμοιό του δεν υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο. Αυτά τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα αναδεικνύουν πολιτιστικά και τουριστικά την περιοχή της Κυλλήνης και την ευρύτερη περιοχή της, ενώ στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία Αρχαιολογικού πάρκου και η λειτουργία έκθεσης των ευρημάτων. Η Κυλλήνη γίνεται πόλος έλξης τουριστών », δήλωσε ο κ. Ναμπίλ Μοράντ.
Η έκθεση
Σύμφωνα με πληροφορίες η Έκθεση θα λειτουργήσει στα τέλη Απριλίου και θα στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην έκθεση θα προβάλλονται ντοκυμαντέρ από τις υποβρύχιες ανασκαφικές έρευνες, θα γίνονται ομιλίες από αρχαιολόγους διεθνούς κύρους. Το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης και τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου «Αθηνά-Εργάνη» συνδιοργάνωσαν τα «Κυλλήνεια», μια εκδήλωση που καθιερώθηκε ως θεσμός.
Δεκαετές πρόγραμμα
Με το πρόγραμμα του έτους 2017, που υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 22 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου με την αρωγή και την χορηγία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, ολοκληρώθηκε το δεκαετές εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας, κατά την διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα και η διενέργεια τρισδιάστατης τοπογραφικής και φωτογραμμετρικής αποτύπωσης σε κατασκευές του αρχαίου και του μεσαιωνικού λιμένα της Κυλλήνης. Το πρόγραμμα αποτελεί επιστημονική συνεργασία της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Τη διεύθυνση του προγράμματος έχει η ΕΕΑ δια της προϊσταμένης της, Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, με επιστημονικό υπεύθυνο πεδίου τον καταδυόμενο αρχαιολόγο της ΕΕΑ κ. Διονύση Ευαγγελιστή, ενώ από πλευράς του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Δρ.Jari Pakkanen.
Η ερευνητική ομάδα του προγράμματος
Ξενάγηση του κοινού στον χώρο της έρευνας (Open Day)