Ηλεία

Υπουργείο Οικονομικών: Σχεδιάζοντας μια οριστική λύση για τα αυθαίρετα

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την τακτοποίηση της αντιδικίας ιδιοκτητών με το κράτος, φιλοδοξώντας να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα
Ακούστε το άρθρο

Είδηση «έβγαλε» η επίσκεψη του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου στον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των αυθαίρετων (που ταλανίζει τον τόπο εδώ κι πέντε τουλάχιστον δεκαετίες) επισκέφθηκε τον καθ’ ύλην αρμόδιο
υπουργό κι έβγαλε… λαγό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα
τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το θέμα, με στόχο την οριστική επίλυση ενός ζητήματος που επί δεκαετίες αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές ενέργειες, αναποτελεσματικά πρόστιμα, παρατάσεις επί παρατάσεων και άστοχες θεσμικές επεμβάσεις.

Στόχος είναι να προκύψουν κοινώς αποδεκτές αποφάσεις και θεσμικές λύσεις, για το ποια από αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν, για ποια αυθαίρετα να γίνουν ρυθμίσεις τακτοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την οριστική τακτοποίηση της αντιδικίας ιδιοκτητών με το κράτος, φιλοδοξώντας να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Ειδικότερα θα δοθεί το δικαίωμα στους κατόχους να εξαγοράσουν υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος.

Ο δήμαρχος Πύργου μιλώντας στη εφ. «Πατρίς» τόνισε πως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει κοινή απόφαση με γνώμονα αφενός την περιβαλλοντική αποκατάσταση αυτών των περιοχών και την μη περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος κι αφετέρου την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης  καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για την πρώτη κατοικία ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Σίγουρα στο σχέδιο δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όλες οι περιοχές όπου υπάρχουν αυθαίρετα καθώς θα υπάρξουν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» το τίμημα θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι, αλλά και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Εξόφληση με δόσεις

Το ποσό θα υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με ποσοστό έκπτωσης και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος του. Θα υιοθετηθεί, δηλαδή, το μοντέλο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Όλη η επικαιρότητα