Εκκλησία Ηλεία

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Άγιο Σπυρίδωνα Πύργου

Ακούστε το άρθρο
«Μαυροφορούσα ανάπιασε από βραδύς προζύμι,
βασιλικός αγίασε του σπλάχνου της τη μνήμη.
Μες στο σκαφίδι έστιψε ζωοποιό κλωνάρι
κι έψελνε Σώσον Κύριε για του Σταυρού τη χάρη».
Με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική ευταξία και ιεροπρέπεια, καθώς επίσης και εν πληθούση Εκκλησία, εορτάστηκε εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, η πρώτη και μεγάλη Δεσποτική εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους 2017-2018, η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, η οποία είναι ένας ακόμα σημαντικός εορτολογικός σταθμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

Οι Χριστιανοί της Ενορίας μας, με περισσή ευλάβεια και σεβασμό, προσήλθαν να τιμήσουν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ώστε να αντλήσουν δύναμη και χάρη από αυτόν, αφού ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί για τη Χριστιανική πίστη κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού. Επιπλέον δε ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση λειτουργούν ως δυο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ζωή των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών. Η Ανάσταση έπεται του Σταυρού και προϋποθέτει το Σταυρό και ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση. Χωρίς Σταυρό δεν γίνεται Ανάσταση.

Το Σύμβολο του Τιμίου Σταυρού. είναι το θαυμαστό φυλακτήριο των πιστών. Ο Σταυρός επίσης συμβολίζει τη μαρτυρική πορεία του ανθρώπου προς τον αγιασμό και τη θέωση. Δεν υπάρχει αγιαστική πράξη της Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που να μην σταυρώνονται οι πιστοί, δεν υπάρχει στιγμή προσευχής που να μην ποιούμε το σημείο του Σταυρού, δεν υπάρχει δύσκολη στιγμή που να μην αγιάζουμε το σώμα μας, με το σημείο του Σταυρού για να θωρακιζόμαστε έτσι κατά των δυνάμεων του κακού.

Ο Τίμιος Σταυρός αποτελεί το μέγιστο και υπέρτατο σύμβολο της Πίστεώς μας. Η ενοποιός δύναμη του Σταυρού του Χριστού αδελφοποιεί τους ανθρώπους, δημιουργώντας την κοινωνία της αγάπης, της αδελφοσύνης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας, του διαβόλου, το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Για τους παραπάνω λόγους και για πολλούς άλλους ακόμη με ένα στόμα και με μια καρδιά ψάλλουμε αυτή την ημέρα και μέχρι την Κυριακή μετά την Ύψωση του Σταυρού, τον υπέροχο παιάνα – τροπάριο της μεγάλης εορτής: «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου».

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Όλη η επικαιρότητα