Categories: Διατροφή

Ζάχαρη: 5 + 1 σημαντικοί λόγοι για να την κόψετε

Share

Η επεξεργασμένη ή ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. «Κρύβεται» στις ετικέτες με τις ονομασίες: μαλτόζη, φρουκτόζη, σιρόπι ζάχαρης, υδρολυμένο άμυλο και υπάρχει στα περισσότερα προϊόντα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι γιατροί μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει η ζάχαρη για την υγεία μας. Είναι η κυριότερη αιτία του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας.

Μαθαίνοντας να καταναλώνεις ζάχαρη με μέτρο (όχι περισσότερο από 25 γραμμάρια την ημέρα), ή ακόμα καλύτερα να απέχεις από αυτή, ένα άτομο θα είναι σε θέση να βελτιώσει την επιδερμίδα, να απαλλαγεί από την αϋπνία και τα οδοντικά προβλήματα και να ομαλοποιήσει τη λειτουργία του εντέρου. Τα μαγικά αποτελέσματα της αποχής από τη ζάχαρη, μοιράζεται μαζί μας, η ενδοκρινολόγος Tatyana Bocharova.

Βελτιώνει τη διάθεση
Ο συνδυασμός μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων και η αποφυγή των γλυκών δεν συνιστάται. Για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης, το μενού πρέπει να περιέχει αργά αφομοιώσιμους υδατάνθρακες – φαγόπυρο, πλιγούρι βρώμης, κριθάρι, καστανό ρύζι. Είναι σημαντικό να παραμείνετε χορτάτοι και να κόψετε τα συνηθισμένα σνακ.

Νεανικό δέρμα
Η κατανάλωση ζάχαρης ενεργοποιεί μια διαδικασία που είναι γνωστή ως γλυκοζυλίωση. Μέσω αυτής φθείρεται η ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρματος.

Η αποφυγή της ζάχαρης θα σας βοηθήσει να φροντίσετε το δέρμα σας και να αποτρέψετε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσης

Το λίπος της κοιλιάς θα συρρικνωθεί
Η ζάχαρη είναι τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας που υστερεί σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και σε φυτικές ίνες. Λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε θερμίδες και στην έλλειψή της σε θρεπτικά συστατικά, η ζάχαρη προκαλεί τη συσσώρευση λίπους και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Μια μελέτη της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στις περιοχές γύρω από το στομάχι και τη μέση

Θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι
Η ζάχαρη καταστέλλει μια ορμόνη που είναι γνωστή ως λεπτίνη και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι η ακόρεστη διάθεση για φαγητό.

Εφόσον κόψετε τη ζάχαρη, το σώμα αρχίζει να ρυθμίζει την όρεξη και οι τροφές αποκτούν ένα βελτιωμένο αίσθημα κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και γλυκά.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου και μεγάλη ευεξία
Η μάχη με τη ζάχαρη είναι περισσότερο ψυχολογική παρά σωματική. Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να προτιμήσετε φρούτα χαμηλού GI και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το βάρος σταδιακά θα μειωθεί, ο μεταβολισμός θα αυξηθεί και η αϋπνία θα εξαφανιστεί εντελώς

Προστασία καρδιαγγειακής λειτουργίας
Η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλή ποσότητα ζάχαρης και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Η αποφυγή της ζάχαρης είναι ένας τρόπος για να φροντίσετε την καρδιά σας και να ελέγχετε τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα είδος λίπους που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των επιπλέον θερμίδων που προέρχονται από τη ζάχαρη και μειώνει τη δράση της καλής χοληστερόλης.

Πηγή: Healthstories.gr