Ηλεία

Ζαχάρω: Ανάστατοι οι δημότες της Ζαχάρως για τους δασικούς χάρτες

Διάχυτος ο προβληματισμός στους δημότες Ζαχάρως μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους και κατ΄ επέκταση το εισόδημά τους. Προχθές το βράδυ το Πνευματικό Κέντρο του δήμου κατακλύστηκε από κόσμο, προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες για τις επιπτώσεις αλλά και τι πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Από την πλευρά του δήμου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τάσος Λαμπρόπουλος, τόνισε ότι ο δήμος έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή και θα υποστηρίξει με κάθε τρόπος τους θιγόμενους δημότες ώστε να βρεθεί λύση για να μην επιβαρυνθούν από την ανάρτηση με τους δασικούς χάρτες και έκανε λόγο για σοβαρά λάθη και αστοχίες στους δασικούς χάρτες, που προκαλούν πλήθος δυσκολιών στους πολίτες.

Ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, τόνισε ότι στην περιοχή της Ζαχάρως το μείζον πρόβλημα σχετίζεται με τις εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες μετά τις πυρκαγιές του 2007, εξηγώντας ότι συμπεριλήφθηκαν και αγροτικές εκτάσεις.  «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγουν έξω και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης για κάτι που είναι το χωράφι του. Είναι λάθος της πολιτείας και πρέπει  για αυτές τις εκτάσεις να βγει το αναδασωτέο. Ήδη δρομολογήσαμε ενέργειες για να βρούμε τη λύση και θα έχουμε συνάντηση τη Δευτέρα για να δούμε τον τρόπο που πρέπει να διορθωθεί», επισήμανε ο κ.Γιακουμής.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος ανέλυσες τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις της μετατροπής γεωργικών εκτάσεων σε δασικές και της κύρωσης των δασικών χαρτών, κάνοντας λόγο για απώλεια επιδοτήσεων και λοιπών ενισχύσεων, και καυτηρίασε το υψηλό κόστος για την υποβολή των αντιρρήσεων, ζητώντας από τους πολίτες να κινηθούν άμεσα.

Ανάστατοι οι δημότες της Ζαχάρως

Από την πλευρά των πολιτών διατυπώθηκαν πλήθος αντιδράσεων και ερωτήσεων, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, αφού ακόμα και ο εντοπισμός μιας ιδιοκτησίας στον ηλεκτρονικό χάρτη είναι δύσκολος, και ζητήθηκε σε πρώτη φάση η έκδοση ενός ψηφίσματος αντίδρασης στους δασικούς χάρτες με ταυτόχρονη δυναμική κινητοποίηση όλων των πολιτών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίαςε Κ.Αλεξανδρόπουλος έθεσε το ζήτημα των αντιφάσεων που έχουν από τον χαρακτηρισμό των αγροτικών εκτάσεων  ως «αναδασωτέων», τονίζοντας τις σοβαρές συνέπειες που πιθανόν να επέλθουν, ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας,  Χρ.Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι έχουν μείνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα από την κεντρική διοίκηση και στηλίτευσε την πίεση που ασκείται στους πολίτες να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ζητώντας από όλους τους δήμους να αντιδράσουν.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση και στη Νέα Φιγαλεία για τους δασικούς χάρτες. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το πνευματικό κέντρο του δήμου χθες ήταν ανοιχτό και υποδεχόταν τους δημότες, σε συνεργασία με το ΚΕΑ Πύργου, προκειμένου να τους βοηθήσει σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες επί των δασικών χαρτών.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

[email protected]

Όλη η επικαιρότητα