Ηλεία

Ζαχάρω & Δήμος Ήλιδας: Αίτημα για έκτακτη ανάγκη

Ακούστε το άρθρο

ΖΑΧΑΡΩ

Αίτημα για την κήρυξη των πληγεισών περιοχών του δήμου Ζαχάρως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε χθες η δημοτική αρχή, καθώς τα προβληματα στο οδικό δίκτυο είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Ο δήμαρχος Νίκος Χαραλαμπόπουλος τόνισε ότι το φαινόμενο της κατολίσθησης είναι σε πλήρη εξέλιξη σε πάρα πολλές κοινότητες, με αποτέλεσμα να να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο του Δήμου και σε πολλά σημεία να μην είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.

Το αίτημα του δήμου Ζαχάρως για έκτακτη ανάγκη περιλαμβάνει τις ΤΚ Νέας Φιγαλείας, Στομίου, Πετραλώνων, Φιγαλείας, Κρυονερίου και Περιβολίων, καθώς και ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Ζαχάρως (Τοπικές Κοινότητες Μίνθης, Αρτέμιδας, Μακίστου, Χρυσοχώριου, Μηλέας, Αρήνης, Ροδινών, Νεοχωρίου Ταξιαρχών, Λέπρεου, Ζαχάρως, Πρασιδάκιου, Σχοίνων, Αγ. Ηλία, Καλίδονας, Γιαννιτσοχωρίου, Ανηλίου, Κακοβάτου  και Σμέρνας).

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Για ακόμα μία φορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Ήλιδας από τις 27 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Ιανουαρίου 2019, είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση εκτεταμένων κατολισθητικών  και πλημμυρικών φαινομένων.

Από τα φαινόμενα αυτά δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στον δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σχεδόν στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας και σε συγκεκριμένες κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας.

Ειδικότερα, επλήγησαν οι Τοπικές Κοινότητες Σιμόπουλου, Εφύρας, Βελανιδίου, Λάττα, Βουλιαγμένης, Ανθώνα-Καλού Παιδιού, Ροδιάς, Λουκά, Λαγανά, Αγνάντων, Μαζαρακίου και Αγραπιδοχωρίου της ΔΕ Πηνείας και οι Τοπικές Κοινότητες Δάφνης, Κεραμιδιάς, Δαφνιώτισσας και Κρυονερίου, Περιστερίου και Γερακίου της Δ.Ε. Αμαλιάδας, όπου σημειώθηκαν μικρά ή μεγαλύτερα φαινόμενα κατολισθήσεων, πλημμυρών, καθιζήσεων, υπερχειλίσεων χειμάρρων, πτώσεων δέντρων, ρηγματώσεων στην οδοποιία στις οποίες σύμφωνα με τις αυτοψίες των μηχανικών του Δήμου απαιτείται μερική ή πλήρης αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές του Δήμου (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, κ.λ.π.).

Επιπλέον, δεκάδες δε είναι και τα σημεία που παρατηρούνται καταστροφές σε αγρούς, καλλιέργειες, κατοικίες, αποθήκες και επιχειρήσεις, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Ήδη κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας, υπό τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Τσεριώνη πραγματοποίησαν αυτοψία στο σύνολο των κοινοτήτων όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, ενώ ο Δήμος ζήτησε την κήρυξη της Δ.Ε. Πηνείας και των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Αμαλιάδας που σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος – Μαρία Καραμπάτση

Όλη η επικαιρότητα