Χωρίς κατηγορία

Ζαχάρω: Ας εργαστούμε για μια ζωντανή και παραγωγική ύπαιθρο αντί να φωνάζουμε για τσακάλια

Ακούστε το άρθρο

Η  εμφάνιση τσακαλιού στην περιοχή Καϊάφα (σε μια περιοχή που αποτελεί μέρος της ιστορικής κατανομής του είδους, αλλά από την οποία είχε εξαφανιστεί), απέχει λιγότερο από είκοσι χιλιόμετρα από την επιβεβαιωμένη παρουσία του -μέχρι το 2010- στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και τα σύνορα με την Αρκαδία*.

Η επέκταση της κατανομής του τα τελευταία χρόνια αποτελεί εντελώς φυσικό φαινόμενο (όπως και η επέκταση του λύκου στη Στερεά Ελλάδα) και σχετίζεται με τη βαθμιαία προσαρμογή των ζώων στις νέες συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της υπαίθρου και των αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Ίσως ,δε, να συνδέεται και με τις πυρκαγιές του 2007 που μετέτρεψαν τα -αφιλόξενα για το τσακάλι- πευκοδάση και ελαιώνες σε ένα -ευνοϊκό για το τσακάλι- θαμνότοπο.

Όσοι διαδίδουν τις ανοησίες περί “απελευθερώσεων τσακαλιών από μυστικές οργανώσεις” ας ενδιαφερθούν για τη σωστή διαχείριση της υπαίθρου στην παραμελημένη και υποβαθμισμένη περιοχή της Ζαχάρως. Ας εργαστούμε όλοι για την αποκατάσταση του παραδοσιακού γεωργοκτηνοτροφικού τοπίου, στο οποίο άνθρωπος και άγρια ζωή ευημερούσαν και συνυπήρχαν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Και φυσικά να αποφύγουμε την –χωρίς οποιαδήποτε λογική και επικίνδυνη για τον άνθρωπο- χρήση δηλητηρίων.

*Δείτε βασική μελέτη για τα τσακάλια στην Πελοπόννησο στην παρακάτω διεύθυνση στο διαδίκτυο:
https://www.wwf.gr/images/pdfs/10Apr%20Jackal_final_report_light.pdf

Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας

Ζαχάρω: Νεκρό τσακάλι στον Καϊάφα προκαλεί… ανησυχία!

Όλη η επικαιρότητα