WEB tv Ηλεία

Ο εφιάλτης του 2007 «ξύπνησε» στη Ζαχάρω (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, στην ορεινή Ζαχάρω.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το πύρινο μέτωπο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Συγκεκριμένα, στα Ροδινά η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα και δεν απειλούνται κατοικίες.

Τον εφιάλτη του 2007 ανέσυραν από τη μνήμη τους οι κάτοικοι των Ροδινών (Γολέμη) του δήμου Ζαχάρως χθες το μεσημέρι, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 13:30 σε ορεινή αγροτοδασική έκταση, απείλησε τα σπίτια του χωριού και προκάλεσε τον τρόμο.

Οι καμπάνες ηχούσαν δυνατά, καλώντας τους πολίτες να συγκεντρωθούν και να οργανωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, αφού οι φλόγες κατέκαιαν το βουνό και φάνταζαν απειλητικές. Οι γηραιότεροι έλεγαν μεταξύ τους ότι η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, αφού σε τέσσερις ημέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την τραγωδία του 2007 και έκαναν τρομακτικούς συνειρμούς. Αρκετοί εξ  αυτών λύγισαν και τα δάκρυα κύλησαν στα πρόσωπά τους, ωστόσο η αλλαγή της φοράς του ανέμου και οι πολλαπλές εναέριες ρίψεις νερού απέτρεψαν τον κίνδυνο και δεν απείλησαν ανθρώπινες ζωές.

Στη μάχη ρίχθηκαν το ελικόπτερο Έρικσον, τρία καναντέρ και πέντε πετζετέλ (PZL), προκειμένου να περιορίσουν τον πύρινο κλοιό που είχε σχηματιστεί στα βουνά της ορεινής ζώνη της Ζαχάρως. Την ίδια στιγμή, οι επίγειες δυνάμεις έδιναν σκληρή μάχη σε δύσβατα σημεία για να ανακόψουν την πύρινη επέλαση και να εμποδίσουν την «κάθοδο» προς τον οικισμό της Κωστομέρας. Η δυσκολία ήταν τέτοια, που τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή πυροσβεστών, καθώς περικυκλώθηκαν από τη φωτιά προσωρινά και είδαν το πυροσβεστικό όχημα να καίγεται, μέχρι να επέμβουν σωτήρια τα πετζετέλ. Στο κέντρο των Ροδινών στάθμευσε προληπτικά ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ανακουφίζοντας έστω και ψυχολογικά τους κατοίκους.

Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ 17 οχήματα με 34 άνδρες, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Πύργο και Πάτρα, με επικεφαλής τον Γενικό Περιφερειακό Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Κυριακόπουλο. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν και οχήματα της  Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως, του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και της ΠΕ Ηλείας, καθώς και εθελοντικές ομάδες της περιοχής.

Η φωτιά όπως φαίνεται από την ΕΟ Πύργου -Κυπαρισσιας

Ορατός ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων ήταν έντονος, αφού ως τις 8:30μ.μ. υπήρχαν δύο μέτωπα, ένα προς Κωστομέρα και ένας προς τον οικισμό Βουνούκα, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα εναέρια μέσα αξιοποίησαν έως και το τελευταίο λεπτό ηλιακού φωτός με απανωτές ρίψεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι –είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια- η περιοχή της Ζαχάρως είναι ξανά θύμα της φωτιάς, και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενισχυμένης και στοχευμένης προστασίας της Ηλείας από την κυβέρνηση.

«Όταν έφτασα στο χωριό, τρόμαξα γιατί οι φλόγες ήταν πολύ κοντά στα σπίτια. Ευτυχώς άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος και ήρθαν και τα εναέρια μέσα. Επικοινωνήσαμε με τον δήμο και την Αστυνομία για να εκκενωθούν τα Ροδινά και η Κωστομέρα, ωστόσο φαίνεται ότι προσωρινά έχε εκλείψει ο κίνδυνος. Είναι τραγικό και δεν ξέρω ποιοι ασυνείδητοι εγκληματούν, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, στην ίδια περιοχή που κάηκε το 2017. Έχει έρθει ο καιρός στην Ηλεία να δούμε πιο σοβαρά πού πάνε τα κονδύλιά μας και τι κάνει η κυβέρνηση για μας. Πρέπει να θωρακιστούημε για να μην ξανακινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον», δήλωσε ο  κ.Γεωργιόπουλος.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Φάμελος, μετά τη σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) χθες το βράδυ, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο δήμος είναι δίπλα στην Πυροσβεστική με ό,τι μέσα διαθέτει και εξέφρασε την ελπίδα καθήλωσης της πυρκαγιάς με το πρώτο φως του ήλιου και τις εναέριες ρίψεις. Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι αντιδήμαρχοι Αθηνά Γαλάνη, Τάσος Λαμπρόπουλος και Δημ.Κόσσυφας.

Όλη η επικαιρότητα