Αγροτικά Ηλεία

Ζαχάρω: Ποντίκια «ρημάζουν» καλλιέργειες στο Γιαννιτσοχώρι!

Τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και για την αγροτική τους παραγωγή από τον αυξημένο πληθυσμό ποντικιών επισημαίνουν στην εφ.«Πατρίς» αγρότες και παραγωγοί από το Γιαννιτσοχώρι του δήμου Ζαχάρως, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύση στο πρόβλημα, για να αποτραπούν δυσμενείς επιπτώσεις.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο αγρότης Κων/νος Μανουσόπουλος από το Γιαννιτσοχώρι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στις θερμοκηπιακές του καλλιέργειες από τα ποντίκια, χωρίς να μπορεί να βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα και να αναγκάζεται να καταφεύγει σε ημίμετρα.

«Δεχόμαστε πραγματική επίθεση από τα ποντίκια. Βάζουμε μαύρο νάιλον για τα χορτάρια, και από κάτω τα τρωκτικά κόβουν τις ρίζες. Έχουμε φοβερές απώλειες και αναγκαζόμαστε να βάζουμε φάκες και δολώματα, με συνέπεια να έχουμε χάσει γάτες. Δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο για να μειώσουμε τον πληθυσμό, διότι δεν έχουμε και πολλά φιδια όπως στο παρελθόν», επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μανουσόπουλος, ενώ ταυτόχρονα μας έδειχνε τις ακαθαρσίες από τα τρωκτικά μέσα στην αποθήκη.

Ο 40χρονος Κυριάκος Παπακυριακόπουλος, που διατηρεί καλλιέργειες στο Γιαννιτσοχώρι, δήλωσε ότι παρατηρείται έξαρση στον πληθυσμό των ποντικιών, οδηγώντας τον σε απόγνωση ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είναι πάρα πολλά και είναι και μεγάλα. Έχουν μάθει πλέον και στα δολώματα και δεν τσιμπάνε, έχουν εξοικειωθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλα.  Είναι και επικίνδυνο για ην υγεία μας. Σκοπεύουμε να μιλήσουμε με γεωπόνους για να δούμε πώς θα σώσουμε την παραγωγή μας», σημείωσε στην εφ.«Πατρίς» ο Κυριάκος.

Ζημιά στον καρπό και στις υποδομές

Ο παραγωγός Γιώργος Κατσικαρώνης, υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» το εύρος της ζημιάς που προκαλούν τα ποντίκια, προσθέτοντας ότι έχει ακολουθήσει τις οδηγίες γεωπόνων αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί λύση αποτελεσματική.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι τρώνε τις ρίζες, τον καρπό, ιδιαίτερα την ντομάτα που είναι γλυκιά. Όμως προκαλούν κι άλλα προβλήματα διότι τρώνε τα λάστιχα, τα νάιλον και καταστρέφουν τον εξοπλισμό μας. Έχω βάλει παστίλιες, ύστερα από συζήτηση με γεωπόνους και κτηνιάτρους, συν κάποιους ψεκασμούς»

Ο πρόεδρος της ΤΚ Γιαννιτσοχωρίου, Επαμεινώνδας Τριγάζης, τόνισε ότι το χωριό δεν έχει βιολογικό καθαρισμό, έχει προβλήματα στο αποχετευτικό με συνέπεια να πέφτουν λύματα, ενώ παραμένουν ακαθάριστες ιδιωτικές τάφροι.

«Έχω ενημερωθεί από τους αγρότες του Γιαννιτσοχωρίου για την ύπαρξη τρωκτικών. Δεν έχουμε βιολογικό και πρέπει να το λύσουμε. Στο αποχετευτικό πέφτουν λύματα και έχουν εντοπιστεί τρωκτικά, όμως σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον δήμο απολυμαίνουμε και δεν υπάρχει πρόβλημα στον οικιστικό ιστό. Όμως για τις καλλιέργειες θα ενημερώσουμε αρμοδίως για να δούμε πώς θα το λύσουμε.

Όλη η επικαιρότητα