Ηλεία

Ζαχάρω: Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα παλιά λατομεία

Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο παλιό και ανενεργό λατομείο στους πρόποδες του Λαπίθα σχεδιάζει η δημοτική αρχή Ζαχάρως, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων προς τον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως,  στις 16 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Νίκος Χαραλαμπόπουλος, κατέθεσε τα δεδομένα που έχει συλλέξει η τεχνική υπηρεσία του δήμου για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας και διαθεσιμότητας ΣΜΑ στην περιοχή και εξήγησε τους λόγους της αναγκαιότητας κατασκευής του Σταθμού στο παλιό λατομείο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, η συγκεκριμένη θέση επιλέγεται διότι είναι απομονωμένη από κάθε μορφής οικισμό, μπορεί να αποκτήσει οπτική απομόνωση με δενδροφύτευση στην νοτιοδυτική πλευρά του,  έχει έδαφος ικανό να υποδεχτεί τις βασικές δομές ενός ΣΜΑ χωρίς ιδιαίτερες θεμελιώσεις ή εκσκαφές, ενώ μελλοντικά μπορεί να αναπτυχθεί κοινός Σταθμός με την Κρέστενα λόγω γειτνίασης.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης εκφράστηκε συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται ιδιοκτησιακό θέμα και ότι ο χώρος ανήκει στον δήμο Ζαχάρως, ενώ από πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας το θέμα καταψηφίστηκε.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Κόσσυφας, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα ανακουφίσει οικονομικά τον δήμο, καθότι το κόστος της μεταφοράς προς την Τριανταφυλλιά είναι δυσβάσταχτο.

«Το κόστος “γονατίζει” τον δήμο. Κάθε μέρα εκτελούνται δύο δρομολόγια προς τον ΧΥΤΥ. Από το κέντρο της Ζαχάρως ως την Τριανταφυλλιά είναι απόσταση 55 χλμ. Σκεφτείτε ότι χρειαζόμαστε καύσιμα για 220 χλμ ημερησίως συν τις φθορές στα λάστιχα και τις μηχανικές βλάβες που προκύπτουν στα απορριμματοφόρα. Αν λάβουμε υπόψη και την απόσταση από τη Νέα Φιγαλεία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος εκτινάσσετα», επισήμανε ο κ. Κόσσυφας, προσθέτοντας ότι η κατασκευή ΣΜΑ στη νότια Ηλεία προβλέπεται και από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα