Categories: WEB tvΗλεία

Ζαχάρω: Συνέδριο για το οικοσύστημα Καϊάφα – «Θέλουμε ανάπτυξη, ή όχι;»

Share

Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα εξαιρετικά δυσμενή θεσμικά εμπόδια που βάζουν φραγμό στις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Ζαχάρως, ο δήμαρχος κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος και η δημοτική αρχή του δήμου, με τη συνεργασία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου και την υποστήριξη της Ένωσης Ποινικολόγων και των Μαχόμενων Δικηγόρων, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Σαββατοκύριακο, το 1ο συνέδριο «Οικοσύστημα Καϊάφα – Κυπαρισσιακός Κόλπος – Βιώσιμη ανάπτυξη».

Χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος σε δήλωσή του για τα συμπεράσματα του συνεδρίου τόνισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις έγκριτων νομικών, δικαστικών και άλλων επιστημόνων για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και είμαστε αισιόδοξοι για την προστασία του. Ταυτόχρονα, θέσαμε υπόψη του Συνεδρίου τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει στην κοινωνία και την τοπική οικονομία το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Διατυπώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και έγιναν αναλύσεις για την περιβαλλοντική νομοθεσία, τόσο την εθνική όσο και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλοί εισηγητές επισήμαναν ιδιαίτερα τα προβληματικά σημεία στην απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε μετά από τις αιτήσεις ακύρωσης του Π.Δ.».

Αναδείχθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 2018

Μέσω των εισηγήσεών τους και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Ολυμπία» της Λίμνης Καϊάφα, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ειδικοί επιστήμονες και νομικοί, ανέδειξαν και ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και ειδικότερα εκείνα που προκαλούνται από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που αποτέλεσε την προϋπόθεση για τη σύνταξη του Π.Δ. Η Ε.Π.Μ., όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Δήμαρχο Ζαχάρως κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο, όσο και από ανώτατους δικαστικούς και ειδικούς επιστήμονες – εισηγητές.

Τονίσθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 2018  έχει ανακρίβειες ως προς την τεκμηρίωση των «οικοτόπων και των «ειδών», αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 και ΔΕΝ αποτελεί δημόσιο έγγραφο από τη στιγμή που δεν είναι αρμοδίως υπογεγραμμένη.

«Προφανώς δεν θα έκανα δεκτό ένα τέτοιο ανυπόγραφο σχέδιο»

Ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ερωτηθείς στη διάρκεια του Συνεδρίου αν εκείνος θα έκανε δεκτή μια ανυπόγραφη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη απάντησε σχετικά: «Προφανώς δεν θα έκανα δεκτό ένα τέτοιο ανυπόγραφο σχέδιο». Κι όμως, επισήμανε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, σ’ αυτήν ακριβώς τη Μελέτη στηρίχθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση του Π.Δ.

Αδυναμία εφαρμογής του Π.Δ.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος εξήγησε ακόμη την αδυναμία εφαρμογής του Π.Δ.

«Με δεδομένο ότι η ΕΠΜ έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, είναι αδύνατον στις δημόσιες υπηρεσίες και τους συναρμόδιους φορείς, να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μέτρων του Π.Δ. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, το Δασαρχείο, το Λιμεναρχείο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για το οδικό δίκτυο δεν μπορούν να κάνουν δεκτά τα ανυπόγραφα έγγραφα και τους χάρτες της Μελέτης».

Συνεπώς, πρόσθεσε ο δήμαρχος Ζαχάρως, «εγείρεται θέμα αδυναμίας εφαρμογής μεγάλου μέρους των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το Π.Δ., ζήτημα το οποίο θα τεθεί το ταχύτερο δυνατόν στις αρμόδιες αρχές».

Παράλληλα τονίσθηκε ότι ο Δήμος Ζαχάρως με εξώδικο έχει ζητήσει από τους συντελεστές της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αποφύγουν τα λάθη της προηγούμενης ΕΠΜ, λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πλασματικού και ανύπαρκτου τοπίου έχοντας φορτώσει την περιοχή με ανύπαρκτους οικοτόπους και είδη προς προστασία».

«Δεν δεχόμαστε τους παραλογισμούς που έχουν τραγικές συνέπειες για την κοινωνία μας»

Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος με τους (από αρ. προς δεξ.) Ιωάννη Μαρούδη πρόεδρο εφετών, Ηλία Γιαρένη πρόεδρο εφετών, Μαργαρίτα Στενιώτη εφέτη πρόεδρο δικαστών και εισαγγελέων Αθανασία Βασιλάκη, Πρόεδρο Εφετών και Ιωάννη Παναγόπουλο, Δικαστικό Επιμελητή

Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξανδρόπουλος τόνισε ότι «το ελάχιστο που απαιτούμε είναι, εάν οι μελετητές που θα εκπονήσουν, μετά από έρευνα επί του πεδίου τη νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, εντοπίσουν οικοτόπους, αυτοί να διαθέτουν τα ακριβή χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία και να είναι με ακρίβεια οριοθετημένοι με συντεταγμένες, ώστε να είναι δυνατός τόσο ο έλεγχος της ύπαρξής τους, όσο και η προστασία τους. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε τους παραλογισμούς και τις ανακρίβειες που οδήγησαν στην έκδοση του Π.Δ. του 2018, που έχει άδικες και τραγικές συνέπειες για την κοινωνία μας».

Ο Βασίλης Ταουξής επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, παρέδωσε στον δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο μια πολύτιμη εικόνα

Τα 8+1 προβλήματα που προκαλεί στον Δήμο Ζαχάρως το Π.Δ. του 2018

Ο Δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος στις δηλώσεις του στάθηκε στα 8+1 σημεία του Προεδρικού Διατάγματος του 2018, που εμποδίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

«Το Π.Δ., από τους πρώτους κιόλας μήνες ισχύος του, έχει προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη του τόπου μας, έχοντας επιβάλει ένα ζοφερό, αντιαναπτυξιακό περιβάλλον, σε όλο το μήκος των 45 χιλιομέτρων της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου και σε βάθος μέχρι και 3 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή, αποκλείοντας, πάνω από 45.000 στρ. παραλιακής έκτασης από κάθε ουσιαστική αξιοποίηση.

Ειδικότερα:

Εκμηδενίζει την οικιστική και την τουριστική ανάπτυξη, με τον ορισμό της αρτιότητας των οικοπέδων στα 20στρ., γεγονός που έχει άμεση δυσμενή επίπτωση στη δυνατότητα ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της νότιας Ηλείας και την αξιοποίηση της τεράστιας αναπτυξιακής δύναμης των διάσημων brand names της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και του ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ. Επιπροσθέτως, εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του ΚΑΪΑΦΑ, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού (silver tourism).

Στην έκταση των 5.500 στρ. του Καϊάφα επιτρέπεται να συντηρηθούν μόνο τα νομίμως υπάρχοντα κτήρια, (που υπάρχουν από τη δεκαετία του 1930!), ενώ απαγορεύονται προσθήκες που θα καθιστούσαν τη Λουτρόπολη σύγχρονο κέντρο ιαματικού τουρισμού.

Καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση σ’ όλη την παραλία των 45 χλμ., δεδομένου ότι απαγορεύεται να περνούν οχήματα μέσα από τους «οικότοπους».

Καταργούνται οι αγροτικοί δρόμοι και τα έργα υποδομής, που δεν συνάδουν με τους «στόχους της προστασίας».

Δυσχεραίνονται οι καλλιέργειες, που ελέγχονται ώστε να «συνάδουν με τους στόχους προστασίας». Με άλλα λόγια, απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων, κερδοφόρων καλλιεργειών ή νέων σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων.

Περιορίζεται δραστικά η δραστηριότητα των λουομένων σ’ ελάχιστα τμήματα της παραλίας της Νότιας Ηλείας, γιατί «δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη να αναπτύσσονται σε όλη τη ζώνη του αιγιαλού δραστηριότητες για τους λουόμενους και την αναψυχή του κοινού».

Οι περιορισμοί ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, απαξιώνουν δημόσια ακίνητα, τουλάχιστον 15.000 στρ. πολύτιμης γης για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας και ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου, με αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Καταργούνται οι οικισμοί του Αγίου Νικολάου Ζαχάρως και της Παραλίας Επιταλίου, στο πλαίσιο «της προστασίας και αποκατάσταση του τρωθέντος περιβάλλοντος», παρά το γεγονός ότι έχουν χαρακτηριστεί από 1993 ως περιοχές εξοχικής κατοικίας με το Π.Δ. της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του ν. Ηλείας».

Καταργούνται όλοι οι μη οριοθετημένοι πεδινοί οικισμοί του Δήμου Ζαχάρως».

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου: Το Π.Δ. και η εικόνα εγκατάλειψης του Καϊάφα

Το Συνέδριο του δήμου Ζαχάρως “Oικοσύστημα Καϊάφα- Κυπαρισσιακός Κόλπος- Βιώσιμη Ανάπτυξη” ξεκίνησε την Κυριακή, δεύτερη και τελευταία μέρα διεξαγωγής του, με ξενάγηση από τον δήμαρχο Ζαχάρως κ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο στα ερείπια των ξενοδοχείων που κάποτε φιλοξενούσαν τους λουόμενους στα ιαματικά λουτρά του οικοσυστήματός του.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η συνεδρία που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου Εφετών κ. Γιάννη Μαρούδη και του κ. Ηλία Κωνσταντακόπουλου, αντεισαγγελέα Εφετών, προϊσταμένου της Εισαγγελίας πρωτοδικών Ναυπλίου, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική επικεντρώνεται πλέον στην προστασία του περιβάλλοντος στην πηγή και οι κατευθύνσεις που δίνει το ενωσιακό δίκαιο εναρμονίζεται στο εθνικό. “Η περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο της Κομισιόν. Η κλιματική αλλαγή, είπε, είναι πρωταρχικό μέλημα και όλες οι δράσεις, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια είναι συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος με την Αντιεισαγγελέα εφετών Ανθούλα Μπούμπα και με τον πρόεδρο της Ένωσης ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων Κ.Ο. Ι. Γλύκα

Το «παρών» στη συνεδρία έδωσε η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Δώρα Αυγερινοπούλου, ενώ εισηγήσεις έκαναν ο κ. Παναγιώτης Γαλάνης, δικηγόρος με θέμα Περιβαλλοντική αδειοδότηση και δίκτυο Natura 2000 κατά το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αρχιτέκτονας- πολεοδόμος με αντικείμενο «Παραβάσεις και παραλείψεις κατά την εφαρμογή της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την έκδοση του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού».

Στην εισήγησή του, ο κ. Γαλάνης ανέπτυξε διεξοδικά τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ειδικά στις περιοχές Natura, για να καταλήξει ότι η αδειοδότηση δεν είναι ουδέτερη διαδικασία. Αποτελεί παρέμβαση του κράτους σε μια επένδυση, αναγκαία μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραλύσει κάθε δράση. “Πώς το δημόσιο δίκαιο επανεξελίσσεται μέσα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση; Υπάρχει έλεγχος; Αν είχαμε πλήρη σχεδιασμό θα είχαμε αγκυλώσεις;”, αναρωτήθηκε για να επισημάνει ότι υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου και το κατά πόσον γίνεται κατανοητό τι πρέπει να εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτων- πολεοδόμος Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αφού αρχικά εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε και αιτιολόγησε την κρίση ότι στην περίπτωση της Ζαχάρως αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα η κακή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Ο δικηγόρος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων κ. Βασίλης Ταουξής μίλησε για το θέμα «Η προστασία του περιβάλλοντος στα ποινικά και αστικά δικαστήρια», και η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα για την  “Ταύτιση των δικαστικών αποφάσεων για το περιβάλλον με τις επιλογές της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας”.