Πολιτική

Ζάεφ: Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν διεκδικούμε εδάφη

Ακούστε το άρθρο

«Μην φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής στη Βιέννη, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να στηρίξει τη συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε -τόσο στη διάρκεια της διάλεξής του, όσο και απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του κοινού- έγινε γιατί η χώρα του θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και επίσης θα είναι προς συμφέρον της Ευρώπης.

Δήλωσε δε, πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία στηρίζει το 75% των πολιτών της, έχει ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ενισχυθεί περισσότερο η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας του.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα