Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος: 14 κλωτσιές δέχθηκε από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη

Μάρτυρας που έφτασε στο σημείο την ώρα που στον 33χρονο ακτιβιστή οι αστυνομικοί είχαν περάσει χειροπέδες κατάθεσε «είδα τζάμια σπασμένα και τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στα αίματα του είχαν περάσει χειροπέδες
Ακούστε το άρθρο

Αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί στην ανάλυση βίντεο κατέθεσαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στο πλαίσιο της δίκης για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, εξετάστηκαν μάρτυρες υποστήριξης της κατηγορίας και στην επόμενη συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022, θα εξεταστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Σημαντικά στοιχεία προσκόμισε στο δικαστήριο μάρτυρας, ειδική στην ανάλυση βίντεο, σε κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο.Σύμφωνα με την ίδια μάρτυρα από την ανάλυση των βίντεο προέκυψε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε δεχθεί 14 κλωτσιές, εννέα εκ των οποίων από το μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη.

Καταγράφοντας το χρονικό των γεγονότων μέσα από την ανάλυση των βίντεο η μάρτυρας είπε στην κατάθεσή της πως με μια μικρή πιθανότητα απόκλισης, στις 2:50 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας φάνηκε πρώτη φορά κάποιος αστυνομικός στο σημείο. Ακολούθως προσήλθαν οι διασώστες , ενώ διαπιστώθηκε ότι 2:52:55 ο Ζακ Κωστόπουλος έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου με το πόδι του και πήρε ένα γυαλί.

Η μάρτυρας ανέφερε πως στις 2:53:25 δέχθηκε χτύπημα από αστυνομικούς οι οποίοι έπεσαν πάνω του «για να του πάρουν το γυαλί». Στις 2:54 αστυνομικός κλώτσησε το θύμα ενώ «εκείνο είναι κάτω». Τέλος, σύμφωνα με τη μάρτυρα στις 2:55:1 «ακούγονται οι χειροπέδες να κλείνουν», ενώ στις «2:57:30 με απόκλιση 1,5 λεπτό ο Ζακ βρίσκεται στο φορείο». Τέλος, η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης για το εάν είδε από την ανάλυση των βίντεο, τον Ζακ Κωστόπουλο να κρατάει μαχαίρι είπε: «Δεν μπορεί να φανεί αν κρατάει μαχαίρι βλέπουμε μια αντανάκλαση αλλά δε ξέρουμε δεν είναι κοντινό το πλάνο είναι από κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι ή τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε».

«Μας είπε ότι ο Ζακ είχε μαχαίρι»

Μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου κατέθεσαν και δύο πρόσωπα τα οποία εκείνη την ημέρα είχαν κλείσει ραντεβού για φαγητό με τον κατηγορούμενο μεσίτη κατέθεσαν στο δικαστήριο πως ο μεσίτης αφόπλισε τον 33χρονο ακτιβιστή επειδή κρατούσε μαχαίρι.

Εισαγγελέας: Τι σας είπε μετά ο μεσίτης;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι εκείνος πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα.

«Ήταν μέσα στα αίματα»

Μάρτυρας που έφτασε στο σημείο την ώρα που στον 33χρονο ακτιβιστή οι αστυνομικοί είχαν περάσει χειροπέδες κατάθεσε «είδα τζάμια σπασμένα και τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στα αίματα του είχαν περάσει χειροπέδες

Σύνεδρος: Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το περιστατικό;

Μάρτυρας. Είδα έναν άνθρωπο που έδειχνε νεκρός. Ενώ γνώριζα τον Ζακ δε μπορούσα να τον αναγνωρίσω στη κατάσταση που ήταν. Ήταν το πρόσωπό του κατακόκκινο από το αίμα.

Στην κατάθεσή του ο διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος έσπευσε στο σημείο αφού έλαβε σχετικό σήμα, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν έφτασα εκεί, ο Ζακ είχε βγει έξω στο πεζόδρομο. Ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία…»

Πρόεδρος: Έλεγε κάτι;

Μάρτυρας: Βογκητά, δεν μπορούσα να καταλάβω κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί.

Στη συνέχεια της κατάθεσής της ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ανέφερε ότι όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Πρόεδρος: Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν;

Μάρτυρας: Προφανώς υπάρχει απινιδωτής.

«Ρατσιστικό έγκλημα»

Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και δημοσιογράφος η οποία γνώριζε όπως είπε τον Ζακ Κωστόπουλο επί πενταετία και είχε μαζί του επαγγελματική και φιλική σχέση.Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 33χρονος δεν ζούσε απομονωμένος είχε έντονη επαγγελματική και κοινωνική ζωή και ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. «Ειδικά το τελευταίο χρόνο συμμετείχε σε θεατρική παράσταση, έκανε σόου, αρθρογραφούσε ήταν σε ανοδική πορεία» ανέφερε η μάρτυρας. Στη συνέχεια η ίδια έκανε λόγο για ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις του κατηγορούμενου μεσίτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έκανε συστηματικά αναρτήσεις που δεν ανταποκρίνονταν στα γεγονότα. Ισχυρίζονταν ότι ο Ζακ αυτοκτόνησε με γυαλί, του καταλόγιζαν αμόκ» είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας στην κατάθεσή της για να επισημάνει ακόμη τα εξής: «Ο Ζακ ήταν πασίγνωστος άνθρωπος και η δράση του ήταν πάντα στο φως. Αποκλείεται να έμπαινε σε χώρο για να κλέψει ή να βλάψει άνθρωπο. Εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μαγαζί, στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο οποιασδήποτε είτε για να ρωτήσει κάτι είτε για να αγοράσει κάτι και δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση η οποία οδήγησε στη δολοφονία του».

Όλη η επικαιρότητα