Ελλάδα

Ζάκυνθος: Γυαλιά – καρφιά τα κάνουν μεθυσμένοι τουρίστες στο νοσοκομείο

Ακούστε το άρθρο

Τελειωμό δεν έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα περιστατικά με τουρίστες που διακομίζονται στο νοσοκομείο Ζακύνθου σε κατάσταση μέθης και οι οποίοι όχι απλά και μόνο προβαίνουν σε βανδαλισμούς στο χώρο εντός του νοσοκομείου ή καταστρέφουν ασθενοφόρα και εξοπλισμό αλλά θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η πρώτη χρονιά που γίνεται κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα αποδίδεται στην παντελή απουσία φύλαξης του νοσοκομείου κάτι που το καθιστά ανοχύρωτο με έναν υπάλληλο ιδιωτικής ασφαλείας και μόνο για τις νυχτερινές ώρες, τόσο στα Επείγοντα, όσο και στις Κλινικές. Πρόκειται για περιστατικά που παρουσιάζονται σε τουριστικές περιοχές και μεταφέρονται είτε από συνοδούς τους, είτε από ιδιωτικά κέντρα που δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν και επίσης κινδυνεύουν, είτε από την Αστυνομία. Η τελευταία όχι μόνο δεν προλαβαίνει να τους μεταφέρει αλλά και να ξαναεπιστρέφει σε ελάχιστα λεπτά για να επιβάλει την τάξη, να προστατέψει το προσωπικό και να τους συλλάβει.

Αποπειράθηκε να κλέψει ασθενοφόρο
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σε ένα από αυτά Βρετανός τουρίστας σε κατάσταση μέθης και σε ψυχοσωματική διέγερση, αφού προκάλεσε υλικές ζημιές στο χώρο των ΤΕΠ και κινήθηκε απειλητικά προς τους εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς), αποπειράθηκε να κλέψει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο οποίο προκάλεσε αρκετές ζημιές. Ακινητοποιήθηκε με δυσκολία από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τον μοναδικό υπάλληλο ιδιωτικής ασφάλειας και ακολούθως συνελήφθη από την Αστυνομία, αφού πρώτα είχε καταφέρει να χτυπήσει ειδικευόμενη ιατρό.

Χτύπησε νοσηλευτή
Στο άλλο περιστατικό, πάλι Βρετανός τουρίστας, διακομίστηκε από την Αστυνομία σε κατάσταση μέθης και σε ψυχοσωματική διέγερση. Μετά την αποχώρηση της Αστυνομίας, απειλούσε εργαζόμενους στο ΤΕΠ (γιατρούς και νοσηλευτές), χτύπησε τραυματιοφορέα, προσπάθησε να προβεί σε βανδαλισμούς στο κτίριο, αναστάτωσε νοσηλευόμενους στην Παθολογική κλινική που ανέβηκε, χτυπούσε το κεφάλι του στο πάτωμα και όποιος τον πλησίαζε γινόταν επιθετικός μέχρι τελικά να συλληφθεί από την Αστυνομία.

Ανάγκη φύλαξης
Για το θέμα είναι ενήμερη η Διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία έχουν υποβληθεί παρα πολλές αναφορές στις οποίες επισημαίνεται το πρόβλημα αλλά κυρίως ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει το προσωπικό, ο εξοπλισμός αλλά και οι νοσηλευόμενοι με τους συνοδούς τους. Σε επικοινωνία με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου πληροφορηθήκαμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ιδιωτική φύλαξη μόνο το βράδυ λόγω έλλειψης πιστώσεων και πως έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προβληματισμός
και ερωτήματα

Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση στην οποία κάθε τουριστική περίοδο βρισκόμαστε ενώπιον τέτοιων περιστατικών. Γεγονότα που πέραν του προβληματισμού των εμπλεκόμενων μερών δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα: Εάν τραυματιστεί γιατρός, νοσηλευτής, τραυματιοφορέας η απάντηση που θα πάρει είναι “συγνώμη δεν είχαμε λεφτά και σε αφήσαμε απροστάτευτο; Εάν πάθει κάτι ο μεθυσμένος Άγγλος μέσα στο νοσοκομείο (π.χ κόψει το χέρι του σε μια τζαμαρία που την έσπασε) ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ενώπιον της δικαιοσύνης για τυχόν αποζημιώσεις; Τι φταίει ένας ειδικευόμενος που ήρθε να εκπαιδευτεί και έφαγε μια ξεγυρισμένη γροθιά, επειδή δεν υπάρχει φύλαξη; Εάν ο ειδικευόμενος κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, τότε θα υπάρχουν πιστώσεις για ορισμό δικηγόρου που θα πρέπει να υπερασπιστεί τη Διοίκηση; Γιατι δεν ζητείται επιπλέον επιχορήγηση από το Υπουργείο για τους καλοκαιρινούς μήνες για άτομα ιδιωτικής ασφάλειας;

Ζητήματα και προτάσεις
Σε επικοινωνία της εφημερίδας μας με το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Πέντρο Στραβοπόδη δυο διαπιστώθηκε πως είναι τα κύρια προβλήματα. Το ένα αφορά στις βιαιοπραγίες από νεαρούς τουρίστες, που συνήθως είναι υπό επήρεια αλκοόλ κλπ. “Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο αλλά τι φταίνε οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί της νυχτερινής βάρδιας όταν προ 20ημέρου 19χρονος Αγγλος εισήλθε μαινόμενος κραδαίνοντας μεταλλικό κάδο σκουπιδιών, ακολούθως προξένησε ζημιές σε ασθενοφόρο και μηχανή εργαζομένου. Τελικά συνεληφθει από αστυνομικούς με το φίλο του. Χτύπησε και την νυχτερινή βάρδια security. Εμείς έχουμε ζητήσει να υπάρξει σε όλες τις βάρδιες προσωπικό ασφαλείας και βιντεοκάμερες στον προθάλαμο των επειγόντων”, μας ανέφερε ο κ. Στραβοπόδης.

Ανεπίσημοι διερμηνείς και αγνώστων στοιχείων
Δεν στάθηκε, όμως, μόνο σε αυτό αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας με τους αλλοδαπούς ασθενείς και σωστής ενημέρωσής τους από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Ειδικότερα, ο Διευθυντής της Νοσηλευτικής υπηρεσίας μας τόνισε πως “εμείς δεν ήμασταν της Πεντηκοστής με τους Αποστόλους, ώστε να μιλάμε όλες τις γλώσσες. Όμως τα τουριστικά γραφεία φέρνουν για τουρισμό ανθρώπους από διάφορες χώρες. Μιλάμε Αγγλικά Γαλλικά Γερμανικά Ιταλικά οι περισσότεροι. Αλλά ιατρικό ιστορικό την ώρα που ο άλλος αιμορραγεί, είναι εμφραγματίας, πώς θα πάρουμε από τον Πολωνό, Ρώσσο Σέρβο Τσέχο Δανό κλπ. Μεταφράζουν ενίοτε αποκλειστικές νοσηλεύτριες με καταγωγή από ανατολικές χώρες! Είναι αναγκαίο οι υπεύθυνοι που τους φέρνουν στη Ζάκυνθο να διαθέτουν διαπιστευμένο διερμηνέα. Και γιατί η μετάφραση πρέπει να είναι ακριβής και γιατί αφορά σε προσωπικά δεδομένα π.χ. μεταφράζει ένας υπεύθυνος εταιρείας σε Πολωνό ασθενή που κινδυνεύει η ζωή του αλλά επιθυμεί να υπογράψει να φύγει. Λένε στο μεταφραστή οι γιατροί να υπογράψει για τη μετάφραση και αυτός λέει δεν αναλαμβάνω την ευθύνη. Ποια ευθύνη; Όσων μετέφρασε. Έχει λάβει σχετική απόφαση το ΔΣ του Νοσοκομείου ότι δεν ευθυνόμαστε για ανακριβές ιστορικό λόγω γλώσσας. Άλλο πρόβλημα είναι ότι πρέπει οι ξενοδόχοι στο check in να εφοδιάζουν τους τουρίστες με μία κάρτα με το όνομα και το τηλέφωνο του καταλύματος και το τηλ, του τουριστικού αντιπροσώπου. Πολλοί εισάγονται και δυσκολευόμαστε να βρούμε που μένουν και πώς να ειδοποιήσουμε. Φιλοξενία σημαίνει ότι φροντίζουμε τον επισκέπτη και για την δύσκολη ώρα”.

Πηγή: imerazante

Όλη η επικαιρότητα