Ελλάδα

Ζάκυνθος: Παραμένουν κλειστά τα χειρουργεία στο νοσοκομείο

Ακούστε το άρθρο

Για περίπου ένα μήνα, από τις 2 Δεκεμβρίου, παραμένουν κλειστά τα χειρουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου, με την Επιτροπή Ελέγχου, που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας, να έχει αποστείλει μια δέσμη μέτρων για την επαναλειτουργία τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, που θα δείξουν ποιο ήταν το αίτιο των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που είχε ως συνέπεια να χάσει την ζωή της, η 41χρονη Ελένη Αρβανιτάκη, μητέρα δύο παιδιών. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου αναμένει την απόφαση, που θα λάβει σε ειδική συνεδρίαση το επιστημονικό συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος, αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα.

«Ελπίζουμε ότι στις αρχές του νέου έτους θα επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία του νοσοκομείου», τονίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Λευτέρης Γιαννάτος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εάν ληφθούν αυτά τα μέτρα  τα χειρουργεία θα επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια. Καλύπτει όλες τις πιθανές αιτίες , από τις οποίες συνέβησαν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. Προσπαθεί να αποκλείσει όλες τις πιθανές αιτίες. Μετέπειτα σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα δρομολογήσουμε τις ενέργειες για να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία.»

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νησί του Ιονίου πραγματοποιώντας μια πλήρη και αναλυτική καταγραφή των στοιχείων, εξετάζοντας εξονυχιστικά τα αίτια που έφεραν το θάνατο την 42 χρονη Ελένη , μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και ακόμα τεσσάρων που παρουσίασαν μετεγχειρητικές επιπλοκές.  Έλεγξε εξονυχιστικά τα χειρουργεία για τυχόν ύπαρξη μικροβίων στο χώρο και στα υλικά, γάζες κ.λπ., ενώ πήραν δείγματα και από άλλους χώρους του νοσοκομείου και των Κλινικών:

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα, γιατι εδώ πρόκειται για εργασιακές εξετάσεις, θα ελεγχθούν παρτίδες φαρμάκων, φιάλες αερίων, κ.α., και δεν είναι εύκολο να βγουν τα αποτελέσματα γρήγορα. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία. Είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νησί και καταλαβαίνεται πόσο σημαντικό είναι να λειτουργούν τα χειρουργεία.»

Βεβαίως πρώτο μέλημα της διοίκησης του νοσοκομείου είναι πάνω από όλα τα χειρουργεία να λειτουργήσουν  με ασφάλεια, «γιατι εδώ κρίνονται ανθρώπινες ζωές. Άρα η βιασύνη όσο κι αν είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν , δεν είναι καλός σύμβουλος. Αυτό, που μας εμποδίζει να ξαναλειτουργήσουμε είναι το γεγονός, ότι δεν γνωρίζουμε το αίτιο των μετεγχειρητικών επιπλοκών», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάτος.

Στην περίπτωση, που υπάρξει κάποιο περιστατικό είναι όλα τα μέσα διαθέσιμα, με πρώτα τα ταχύπλοα του λιμενικού σώματος, τα οποία, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδος τον ασθενή. «Εάν λόγου χάριν, έχουμε ένα τροχαίο ατύχημα, που πρέπει η χειρουργική επέμβαση να γίνει άμεσα για να μην κινδυνεύσει ο ασθενής. Υπάρχει λοιπόν χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος στο νοσοκομείο, είναι ο χώρος του μαιευτηρίου, όπου θα γίνει η χειρουργική επέμβαση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάθει κάτι», ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννάτος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

http://patrastimes.gr

Όλη η επικαιρότητα