Αρχείο «Πατρίς»

Ζάκυνθος: Το φονικό μέσα στο μπαρ και η δίκη στον Πύργο

Το μοιραίο βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2014.
Ακούστε το άρθρο

Ήταν 23 Ιουνίου του 1993, όταν το όνομα της 23χρονης Λορίνα Μπόμπιτ έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η νεαρή κοπέλα δεν άντεξε άλλο την κακοποίηση και τους συνεχείς βιασμούς, και έκοψε το πέος του συζύγου της.

Είκοσι ένα χρόνια μετά μια παρόμοια υπόθεση έρχεται για να συνταράξει τον πανελλήνιο. Μέσα σε μια νύχτα η 42χρονη Ε.Κ., μετονομάζεται από τα ΜΜΕ, σε «Λορίνα Μπόμπιτ της Ζακύνθου».

Ο 36χρονος Anest Muiruri, είχε έρθει στην Ελλάδα από την Κένυα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και βγήκε στην αγορά εργασίας. Η μοίρα τον οδήγησε στην Ζάκυνθο, και πιο συγκεκριμένα, στον τουριστικό Λαγανά. Εκεί άρχισε να απασχολείται σε διάφορα καταστήματα εστίασης, μέχρι που γνώρισε την 42χρονη Ε.Κ. Μαζί, πήραν την απόφαση να ανοίξουν το δικό τους νυχτερινό μαγαζί, στον Λαγανά, το οποίο και θα ονόμαζαν, «Hakuna Matata».

Το μπαρ έγινε γρήγορα γνωστό και δημοφιλές, στον Λαγανά, ενώ η σχέση των δύο συνεργατών, από επαγγελματική μετατράπηκε σε ερωτική. Το πόσο αγαπημένοι ήταν μπορούσε να το διαπιστώσει κανείς εύκολα, μέσα από τις αναρτήσεις τους στα social media. Δεκάδες φωτογραφίες, από προσωπικές στιγμές ευτυχίες, και στιγμές ξεφαντώματος στο μαγαζί τους.

Τι συνέβη όμως, και πως φτάσαμε στην τραγωδία;

Όπως αργότερα η ίδια η Ε.Κ., είπε στις καταθέσεις της, η ζήλια δηλητηρίασε σιγά σιγά την σχέση της με τον Anest. Μια ζήλια που σύμφωνα με τα λεγόμενα της, ήταν αμφίδρομη. Αυτό το «σαράκι»λοιπόν, κατά την 42χρονη, έγινε και το κίνητρο για την δολοφονία του συντρόφου της.

Το μοιραίο βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2014, το ζευγάρι ήταν στο μαγαζί του, και καβγάδιζε πολύ έντονα. Όταν αποχώρησαν οι υπάλληλοι και οι θαμώνες του «Hakuna Matata», η αντιπαράθεσή τους συνεχίστηκε και μάλιστα έγινε πολύ χειρότερη. Σε ένα ακραίο ξέσπασμά της, η 42χρονη προσπάθησε να βάλει φωτιά στο εσωτερικό του μαγαζιού. Ο 36χρονος καθώς πάλευε για να την σταματήσει, φέρεται πως την έπιασε από τον λαιμό. Τότε η 42χρονη άρπαξε ένα μαχαίρι και το «κάρφωσε» χαμηλά στη βουβωνική χώρα, πάνω από τα γεννητικά του όργανα. Ο 36χρονος σωριάστηκε στο πάτωμα, αιμορραγώντας ακατάσχετα.

Η 42χρονη τελικά έβαλε φωτιά στο μαγαζί, και έφυγε τρέχοντας, προσπαθώντας να καλύψει τα ίχνη της. Την επομένη είπε στους αστυνομικούς πως τέσσερις άγνωστοι μπήκαν μέσα στο κατάστημα τους, συνεπλάκησαν με τον σύντροφό της και στη συνέχεια τον μαχαίρωσαν και έβαλαν φωτιά στο μαγαζί. Η ιστορία της δεν έπεισε ούτε λεπτό τις Αρχές, ενώ ήδη είχαν εξεταστεί μάρτυρες που είχαν γνωστοποιήσει την κακή σχέση που είχε το ζευγάρι. Οι αστυνομικοί ήταν πλέον σχεδόν σίγουροι για την ενοχή της. Τα δακτυλικά της αποτυπώματα στο όπλο του φόνου ήταν το στοιχείο που χρειάζονταν. Μόλις το είχαν, την συνέλαβαν και την παρέπεμψαν στην δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και απόπειρας εμπρησμού.

Η 42χρονη δεν έδειξε μεγάλες αντιστάσεις. Γρήγορα ομολόγησε. Ισχυρίστηκε πως η ζήλεια του 36χρονου είχε γίνει αφόρητη, πως τσακώνονταν καθημερινά και πως εκείνος την χτυπούσε. Μάλιστα, είπε πως εκείνο το μοιραίο βράδυ προσπάθησε να την πνίξει.

Η δίκη 

Ήταν Πέμπτη 8 Οκτωβρίου του 2015, όταν η «Λορίνα Μπόμπιτ» της Ζακύνθου, κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πύργου.

Η Ε.Κ., δεν είπε τίποτε διαφορετικό από όσα ήδη  είχε υποστηρίξει για τη νύχτα του φόνου. Τόνισε ξανά πως ήθελε να μόνο προστατευτεί, κι όχι να τον σκοτώσει. Είπε πως ο σύντροφός της ήταν μεθυσμένος και προσπάθησε να την σκοτώσει. «Ήθελα μόνο να τον πονέσω, όχι να τον σκοτώσω…», είχε καταθέσει χαρακτηριστικά.

Τελικά, το δικαστήριο της επέβαλε την ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Το Εφετείο

Μόλις ένα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2021, η Ε.Κ., βρέθηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας, ζητώντας μείωση της ποινής της. Επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει πρωτόδικα, και έχοντας ως στήριγμα μαρτυρικές καταθέσεις που πιστοποιούσαν την κακή συμπεριφορά του θύματος σε βάρος της, κατάφερε να αφεθεί ελεύθερη, αφού το Μικτό Ορκωτό υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, που έκρινε ένοχη για ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχικής ορμής την 50χρονη πλέον γυναίκα. Της επέβαλε τέσσερα έτη κάθειρξης με αναστολή και τον όρο να εμφανίζεται στο Α.Τ. της περιοχής της, μια φορά το δίμηνο, παράλληλα με επιτήρηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η 51χρονη σήμερα Ε.Κ., είναι πια ελεύθερη. 

Όλη η επικαιρότητα