Ελλάδα

Ζάκυνθος: Τραγική η κατάσταση με τα σκουπίδια στο αμαξοστάσιο του Δήμου – Στο αυτόφωρο ο διευθυντής καθαριότητας

Η δυσωδία είναι ανυπόφορη σε όλη την περιοχή και η σήψη των απορριμάτων εγκυμονεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους από 60 τόνους σκουπιδιών πάνω στο χώμα στις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου, μερικές δεκάδες μέτρα από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου, αντίκρυζαν ως πρώτη εικόνα οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί.

Η δυσωδία είναι ανυπόφορη σε όλη την περιοχή και η σήψη των απορριμάτων εγκυμονεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Μετά από μήνυση οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Ζακύνθου ο διευθυντής Καθαριότητας του Δήμου Ζακύνθου, Δ. Τουρκάκης. Τη μήνυση υπέβαλλε εναντίον του, για υποβάθμιση περιβάλλοντος, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα, Σ. Χαριάτης ο οποίος και δημοσίευσε τις εικόνες από το σημείο.

Ο κ.Τουρκάκης, τελικά, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, μιλώντας στην ΕΡΤ Ζακύνθου, κατήγγειλε ότι “τα σκουπίδια τοποθετούνταν εκεί για δέκα ημέρες, ενώ μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως μαζεύτηκαν και μπήκαν σε… ανοιχτά φορτηγά στο ίδιο, ωστόσο σημείο”.

Να σημειωθεί ότι από τις 4 νταλίκες που διαθέτει ο Δήμος για τη μεταφορά των σκουπιδιών στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στον Λίβα, λειτουργεί μόνο η μία – “και αυτή με τη λυχνία των φρένων αναμμένη”, όπως λένε οι εργαζόμενοι χαρακτηριστικά – ενώ οι άλλες τρεις έχουν καταστεί ανενεργές εξαιτίας βλαβών οι οποίες μπορούν να διορθωθούν με ελάχιστα χρήματα.

Ίδια και χειρότερη είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η λειτουργική κατάσταση των απορριμματοφόρων, καθώς από τα 15 λειτουργούν μόλις δύο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε 24ωρη βάση, χωρίς σταματημό, καθώς κάνουν 9 με 10 δρομολόγια την ημέρα. Τα υπόλοιπα, μεταξύ αυτών και ολοκαίνουργια οχήματα, δεν κινούνται, επειδή η δημοτική αρχή δεν δίνει χρήματα για να επιδιορθωθούν. Το κόστος σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, είναι μηδαμινό.

Ο κ. Χαριάτης, καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι, όταν διαμαρτύρονται και ζητούν τα ρεπό τους ή αρνούνται να κάνουν δρομολόγια με τα επικίνδυνα οχήματα, δέχονται εκβιασμούς και απειλές ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους ή ότι θα περάσουν ΕΔΕ. “Δουλεύουμε σε τρομοκρατίας και απειλών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Ζάκυνθο, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, είναι τραγική. Βουνά σκουπιδιών, αμάζευτα για μέρες, σε πολλά σημεία του νησιού, έχουν γίνει… “τοπία” φωτογράφισης και selfies από επισκέπτες και σημεία δυσφήμισης, όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά για όλη τη χώρα.

Πηγή: ertnews.gr

Όλη η επικαιρότητα