Ελλάδα Τουρισμός

Ζάκυνθος: Βρετανίδα δημοσιογράφος εξυμνεί ξενοδοχείο για τις διακοπές που πέρασε με το αυτιστικό παιδί της

Ο μεσαίος της γιος έχει αυτισμό και εξήγησε γιατί πολλές φορές, οι διακοπές για τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να είναι αγχωτικές και το πώς οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν να βοηθήσουν και να διευκολύνουν τους πελάτες τους, που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανίδα δημοσιογράφος που ταξίδεψε φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας για διακοπές με την οικογένεια της, περιέγραψε την εμπειρία που έζησε από την αρχή μέχρι το τέλος, με τα καλύτερα λόγια.

Ο μεσαίος της γιος έχει αυτισμό και εξήγησε γιατί πολλές φορές, οι διακοπές για τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να είναι αγχωτικές και το πώς οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν να βοηθήσουν και να διευκολύνουν τους πελάτες τους, που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο TTG News, η Τζορτζίνα Φούλερ περιγράφει το ταξίδι της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο.

«Πριν κάνω παιδιά, δεν είχα ιδέα πόσο δύσκολος θα μπορούσε να είναι ο προγραμματισμός των διακοπών για οικογένειες σαν τη δική μας. Το μεσαίο παιδί μας, ο Έντι, διαγνώστηκε με αυτισμό το 2019 και κάναμε τις πρώτες μας σωστές οικογενειακές διακοπές στο εξωτερικό μετά τον Covid, αυτόν τον Ιούνιο.

Ταξιδέψαμε αρκετά πριν από την πανδημία και βιώσαμε κάποιες αγχωτικές εμπειρίες με τον Έντι – σκέψου να πετάς σαν μύγα στο πάτωμα σε ένα γεμάτο αεροδρόμιο – οπότε θέλαμε πραγματικά να πάνε τα πράγματα καλά αυτή τη φορά.

Έχουμε ακόμη δύο «νευροτυπικά» παιδιά, τα οποία είναι 13 και 8 ετών και η προσπάθεια να βρούμε κάτι που να λειτουργεί και για τους πέντε από εμάς μπορεί να είναι δύσκολη. Τακτοποιηθήκαμε σε μια βίλα με δική της πισίνα στο Peligoni Club στο ελληνικό νησί της Ζακύνθου, έτσι είχαμε το δικό μας χώρο, αλλά και τα προνόμια ενός κοντινού beach club.

Ως γονείς ενός αυτιστικού παιδιού, ένα από τα πράγματα που παλεύουμε περισσότερο, είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και ευαισθησίας γύρω από τον αυτισμό. Είναι μια αόρατη αναπηρία, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι ο γιος μας έχει επιπλέον ανάγκες.

Όταν κλείσαμε τις διακοπές μας στην Ελλάδα, εκτιμήσαμε πραγματικά το τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο Παιδικής Μέριμνας του ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο, που ήθελε να μάθει περισσότερα για τον Έντι, τις προτιμήσεις και τα πράγματα που δεν του αρέσουν και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνει καλύτερη η εμπειρία διακοπών για εκείνον».

Σε δήλωση της στο NEWS 24/7, η ίδια λέει: «Μείναμε στο PeligoniClub και όχι σε ένα κλασικό ξενοδοχείο, αλλά σε μια βίλα κοντά στο κλαμπ. Στο πτυχίο μου έκανα Ελληνικές & Ρωμαϊκές Σπουδές και γνωρίζω ότι οι Έλληνες φημίζονται για τη φιλοξενία τους! Δεν με απογοήτευσαν. Όλο το προσωπικό στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου ήταν ευγενικό και εξυπηρετικό και η οικογένεια στην οποία ανήκε στη «Βίλα Αυγή» ήταν πολύ φιλόξενη. Γνωρίσαμε τη Ζάκυνθο και οι ντόπιοι ήταν φιλικοί και χαλαροί. Η γενική ατμόσφαιρα στο PeligoniClub ήταν ίδια και το προσωπικό ήταν πολύ καλό με τον γιό μου Έντι».

Στο άρθρο της η Φούλερ αναρωτιέται ακόμη και εξηγεί τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες για να γίνει τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη για οικογένειες όπως η δική της. «Τι είδους γλώσσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τι είδους επιλογές λειτουργούν καλύτερα; Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, όπως και τα νευροτυπικά, είναι άνθρωποι, επομένως το να γνωρίζεις την οικογένεια του και το αυτιστικό παιδί είναι απαραίτητο».

Όπως αναφέρει «η Julia Gudinchet, ιδρύτρια της Sunflower Autism Consultancy, λέει ότι το να μάθουμε λίγα πράγματα για το παιδί, ίσως αυτό που ονομάζουμε «ειδικά ενδιαφέροντά» του (στην περίπτωση του γιου μου, όλα τα Lego, Minecraft και Star Wars ) μπορεί πραγματικά να βοηθήσει».

Η Gudinchet ως ειδικός λέει, ότι «Άλλα πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσουμε είναι το να διασφαλίσουμε ότι το αυτιστικό παιδί συμμετείχε στην όλη διαδικασία και ότι θα μπορούσε να έχει τη δική του συμβολή και να κάνει τις δικές του επιλογές. Τα αυτιστικά παιδιά συχνά παλεύουν με την αλλαγή της ρουτίνας και αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, οπότε δίνοντάς τους επιλογές τα βοηθά να αισθάνονται λιγότερο άγχος», συμβουλεύει.

«Το να δίνετε πάρα πολλές επιλογές μπορεί, ωστόσο, να είναι κακό, γι’ αυτό επικοινωνήστε πρώτα με τους γονείς τους για να δείτε εάν είναι καλύτερο να τους δώσετε πιο περιορισμένες επιλογές. Ας πούμε, ένα ξενοδοχείο σε μια παραλία για να έχουν άφθονο χώρο για να τρέξουν ή μια ιδιωτική βίλα με πισίνα, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούν μήπως υπάρχουν πολλά άτομα τριγύρω.

Βρετανίδα δημοσιογράφος εξυμνεί ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο για τις υπέροχες διακοπές που πέρασε με το αυτιστικό παιδί της

Η χρήση πολλών εικόνων του ξενοδοχείου ή των δραστηριοτήτων που παρέχει, μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα αυτιστικό παιδί να επεξεργαστεί και να εξετάσει τι λειτουργεί καλύτερα για αυτό. Τα περισσότερα από τα αυτιστικά παιδιά που υποστηρίζω παλεύουν με κοινωνικές καταστάσεις και αλλαγές στη ρουτίνα τους, γι’ αυτό θα συνιστούσα να φτιάξετε μια κοινωνική «ιστορία» για τις διακοπές με φωτογραφίες», συμβουλεύει η Gudinchet. «Για παράδειγμα, μια εικόνα της τραπεζαρίας και του είδους των γευμάτων που προσφέρει το ξενοδοχείο ή του προσωπικού που εργάζεται εκεί».

Χρήση της σωστής γλώσσας

Η Catrina Lowri, ιδρύτρια της Neuroteachers, λέει ότι οι τουριστικοί πράκτορες θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν όταν απευθύνονται και περιγράφουν ένα αυτιστικό παιδί. «Η αυτιστική κοινότητα τείνει να προτιμά τη γλώσσα με προτεραιότητα την ταυτότητα, που σημαίνει ότι λέμε «αυτιστικό παιδί» παρά «παιδί με αυτισμό». Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη γλώσσα, καθώς είναι αυτό που προτιμά η πλειοψηφία των αυτιστικών ατόμων», εξηγεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εκτός εάν οι γονείς αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το παιδί τους ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή εάν φοράει κορδόνι με το σήμα του ηλίανθου, είναι σοφό να μην κάνετε εικασίες.

Η δημοσιογράφος Τζορτζίνα Φούλερ εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα για πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν το κορδόνι ηλίανθου σε ένα αεροδρόμιο και διαπίστωσαν ότι έκανε τεράστια διαφορά. «Μας οδήγησαν στο check-in και πήγαμε σε ένα ειδικό ήσυχο δωμάτιο στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, γεγονός που βοήθησε στην ηρεμία των παιδιών».

Σημειώνεται ότι σε πολλά αεροδρόμια της Βρετανίας εφαρμόζονται πολιτικές φιλικές προς τον αυτισμό, όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ που συνεργάστηκε πρόσφατα με την Εθνική Εταιρεία Αυτιστικών για τους βοηθήσει να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους και να δημιουργήσουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα