Ηλεία

Τραγανό: Ζει στα χαλάσματα τα τελευταία 14 χρόνια…

Ακούστε το άρθρο

Στα χαλάσματα, είναι αναγκασμένος να ζει τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, κάτοικος του Τραγανού του δήμου Πηνειού, καθώς ύστερα από τον σεισμό του Ιουνίου του 2008, το ένα και μοναδικό σπίτι που διαθέτει, έχει καταστραφεί, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν πολλάκις κάνει αυτοψία, αυτό έχει κριθεί άμεσα κατεδαφιστέο.

Μια μάζα από χαλάσματα και έπιπλα έχει μετατραπεί το κυρίως μέρος του σπιτιού, που εσωτερικά θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, που μίλησε στην εφ. Πατρίς, είναι πως ο ίδιος δεν έχει την δυνατότητα να βρει ένα άλλο σπίτι για να μπορεί να μένει με αξιοπρέπεια και παρά τις οχλήσεις που του έχουν γίνει, για την οικία του, ο ίδιος δεν μπορεί να προβεί στην κατεδάφισή της. 

Στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, σε μια άκρη, είναι αναγκασμένος να κοιμάται ο κ. Αγγελόπουλος.

Από το 2008 και μέχρι σήμερα, ο κ. Αγγελόπουλος, βρίσκεται ανάμεσα σε χαλάσματα και κοιμάται σε μια άκρη στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, καθώς εσωτερικά είναι αρκετά επικίνδυνο. Η στέγη έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ οι έντονες ρωγμές που έχουν καταγραφεί στην τοιχοποιία το καθιστούν άκρως επικίνδυνο με την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΥΑΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από τις 19 Ιουνίου 2008 στο Πρωτόκολλο Αυτοψίας, να έχει κρίνει πως το κτίσμα είναι επικίνδυνα ετοιμόρροπο και πρέπει να κατεδαφιστεί. 

Ο Σωτήρης Αγγελόπουλος από το Τραγανό, πρέπει να εγκαταλείψει την οικία του που έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Η τελευταία μάλιστα προειδοποίηση για την κατεδάφιση του σπιτιού, έφτασε στα χέρια του κ. Αγγελόπουλου πριν ένα περίπου μήνα, από τον δήμο Πηνειού, έγγραφο μέσω του οποίου του ζητείται να προβεί σε εκκένωση και κατεδάφιση του κτίσματος στο οποίο μένει μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, ο δήμος υποχρεούται να προβεί σε εργασίες κατεδάφισης καθώς, όπως ακριβώς αναφέρεται, το κτίσμα αποτελεί κίνδυνο και για την υγεία και τη ζωή των πολιτών. 

Το έγγραφο που παρέλαβε πριν ένα περίπου μήνα του ζητά να εκκενώσει και να κατεδαφίσει το μοναδικό σπίτι που έχει για να μένει.

«Είμαι μόνος μου, ένα πιάτο φαγητό μου δίνουν οι γείτονες. Το σπίτι έχει πέσει από το 2008 και δεν έχω την δυνατότητα να μείνω κάπου αλλού. Αν κατεδαφιστεί δεν έχω που να μείνω. Ας βρεθεί ένα σπίτι, ένα λυόμενο για να μπορώ να βάλω τα υπάρχοντά μου και να μείνω, αλλιώς πώς να κατεδαφιστεί το σπίτι μου; Δεν μένω μέσα αλλά κοιμάμαι χειμώνα καλοκαίρι εδώ έξω γιατί είναι επικίνδυνο, όμως δεν έχω κάπου αλλού να μείνω», αναφέρει ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, που ζητά από την πολιτεία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να βρεθεί μια στέγη για τον ίδιο. 

Το γεγονός ότι το κτήριο που μένει ο κ. Αγγελόπουλος, βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους με τον ίδιο να μην ξέρει τι να κάνει ενώ από την πλευρά του ο δήμος Πηνειού και οι Τεχνικές Υπηρεσίες, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, ζητούν την κατεδάφισή του. 

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κολοκατίνης, ανέφερε ότι ο δήμος βλέπει κοινωνικά το πρόβλημα ωστόσο το σπίτι πρέπει άμεσα να κατεδαφιστεί καθώς αποτελεί κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για την γειτονιά.

Όπως δήλωσε στην εφ. Πατρίς ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πηνειού, Γιώργος Κολοκατίνης, μετά τις αυτοψίες που έχουν γίνει στην οικία του κ. Αγγελόπουλου και μετά τον σεισμό του Ιουνίου του 2008 που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, το σπίτι πρέπει άμεσα να κατεδαφιστεί καθώς είναι επικίνδυνα ετοιμόρροπο. Ωστόσο με δεδομένο πως ο κάτοικος του Τραγανού, δεν έχει την δυνατότητα να μείνει κάπου αλλού, αφού αυτό αποτελεί το ένα και μοναδικό του σπίτι, ο δήμος Πηνειού, προσπαθεί να βρει νόμιμες λύσεις ώστε να εξασφαλιστεί για τον ίδιο μια στέγη έστω και προσωρινά. 

«Γνωρίζουμε την κατάσταση του κ. Αγγελόπουλου και είμαστε στην διαδικασία να βρεθούν λύσεις για μια προσωρινή στέγη, ωστόσο το συγκεκριμένο σπίτι είναι απαραίτητο να κατεδαφιστεί καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τον ίδιο όσο και για τους κατοίκους της γειτονιάς όπου βρίσκεται. Το πρόβλημα κυρίως είναι γραφειοκρατικό στο να βρεθεί άμεσα κάποια λυόμενη οικία για να μπορέσει να εγκατασταθεί, όμως, εμείς σαν δήμος Πηνειού, βλέπουμε το θέμα με προσοχή και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο μέτρο που μπορούμε για να υπάρξει αποτέλεσμα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κολοκατίνης. 

Όλη η επικαιρότητα