Categories: Κόσμος

Ζελένσκι από Χερσώνα: «Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος, αλλά προχωράμε»

Share

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας χαιρετίζουν την ανακατάληψη της Χερσώνας, όπου βασικές υποδομές αποκαθίστανται σε τμήματά της, με τον ουκρανικό στρατό να προειδοποιεί ότι οι ρωσικές επιθέσεις αποτελούν παρόντα κίνδυνο ακόμη και στις απελευθερωμένες περιοχές.

Κατά τη σχεδόν εννεάμηνη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τα ονόματα πόλεων όπως η Μαριούπολη, η Μπούτσα, το Χάρκοβο και η Χερσώνα έχουν χαραχτεί στην παγκόσμια συνείδηση, καθώς έγιναν μάρτυρες όλου του φάσματος της φρίκης του πολέμου.

Από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στη Χερσώνα οι κάτοικοι αποδέχονται τους Ουκρανούς στρατιώτες ως ήρωες, ενώ ουκρανικές σημαίες κυματίζουν στις απελευθερωμένες περιοχές. Όσον αφορά τα ηχηρά σημεία καμπής του πολέμου, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι ένα από αυτά.

Η Χερσώνα, βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας κοντά στις εκβολές της Μαύρης Θάλασσας και με πληθυσμό 280.000 κατοίκων προ εισβολής, ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Η κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις έγινε τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Επίσης, η Χερσώνα βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η Ουκρανία μπορεί να κόψει το πόσιμο νερό από τον ποταμό Δνείπερο στην Κριμαία. Το Κίεβο είχε μπλοκάρει αυτές τις ζωτικής σημασίας προμήθειες νερού μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και ο Πούτιν είχε επισημάνει την ανάγκη αποκατάστασής τους ως έναν λόγο πίσω από την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία.

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, τη Χερσώνα για να γιορτάσει την ανακατάληψή της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η οπισθοχώρηση της Ρωσίας ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του πολέμου.

Ένας «μακρύς και δύσκολος δρόμος» βρίσκεται μπροστά μας παρά την απελευθέρωση της Χερσώνας από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όμως η Ουκρανία «προχωρά», είπε στους Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για τη στήριξή τους και είπε ότι η αποστολή από τις ΗΠΑ αμερικανικών συστημάτων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά για την Ουκρανία στον πόλεμο.

Βομβαρδισμοί σε κοντινή απόσταση

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρέμεινε περίπου 30 λεπτά στην Χερσώνα πριν αποχωρήσει. Μερικά λεπτά πριν φθάσει στην πόλη, σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Χερσώνας ακούστηκαν βομβαρδισμοί. Αφότου τελείωσε την ομιλία του, αντηχούσαν πάνω από την πόλη πολλές ακόμη εκρήξεις από πυρά πυροβολικού.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη Ζελένσκι στην Χερσώνα, την οποία η Μόσχα θεωρεί έδαφος της Ρωσίας.

«Αυτό δεν το σχολιάζουμε. Γνωρίζεται ότι αυτό (η Χερσώνα) είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Παράλληλα, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι παρατηρείται ύφεση στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με το CNNi.

Το Κίεβο δήλωσε ότι είναι έτοιμο για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά υπό όρους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τους όρους της Ουκρανίας με ανάρτησή του στο Facebook:

«Η ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας παραμένει αμετάβλητη: άμεσος τερματισμός του πολέμου, αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν και παροχή αποτελεσματικών εγγυήσεων για τη μη επανάληψη της επίθεσης», έγραψε.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μία εβδομάδα το Κίεβο έχει σταματήσει να αναφέρει την απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία ως όρο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στις «παροτρύνσεις» της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας

«Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα καταδεικνύει το απίστευτο θάρρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αλλά δείχνει επίσης τη σημασία της συνεχούς υποστήριξής μας προς την Ουκρανία», σχολίασε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η Ρωσία.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν σημαντικές δυνατότητες καθώς και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων. Η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία να υποστεί σημαντικές απώλειες. Έχει επίσης επιδείξει ακραία βαρβαρότητα. Όλοι έχουμε δει τις φρικιαστικές σκηνές από τα απελευθερωμένα εδάφη καθώς και τις αδιάκριτες επιθέσεις σε αμάχους και κρίσιμες υποδομές», ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας:

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι».

Ως προς τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοί όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοί όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του Πούτιν είναι να αφήσει την Ουκρανία στο κρύο και στο σκοτάδι αυτόν τον χειμώνα.