Κόσμος

Ουκρανία: Φόβοι για τους αμάχους του Ντονμπάς – Στο Κίεβο την Παρασκευή Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ

Οι εξελίξεις από την 43η ημέρα εισβολής.
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις από την 43η ημέρα εισβολής

Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

Συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στον άνθρακα από τη Ρωσία

Επίθεση με κόκκινη μπογιά δέχθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ντμίτρι Μουράτοφ της Novaya Gazeta

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης διευθυντής της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta, δέχτηκε επίθεση από άγνωστο που τον ψέκασε με ένα κόκκινο υγρό μέσα στην καμπίνα τρένου από τη Μόσχα στη Σαμάρα.

«Mου έριξαν λαδομπογιά με ασετόν. Kαίνε τα μάτια μου φριχτά. Ο δράστης φώναξε ‘Μουράτοφ, αυτό είναι για τους δικούς μας» ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram, που συνοδεύτηκε από δύο φωτογραφίες του ιδίου μετά την επίθεση.

Είκοσι έξι νεκροί βρέθηκαν στα ερείπια δύο κτιρίων στην Μποροντιάνκα

Είκοσι έξι νεκροί εντοπίστηκαν στα χαλάσματα δύο κατεστραμμένων κτηρίων στην κωμόπολη Μποροντιάνκα, στην περιφέρεια του Κιέβου, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Το Κίεβο κατηγορεί την Ουγγαρία ότι «βοηθά τον Πούτιν» στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Το Κίεβο κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι «βοηθά τον Πούτιν» στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, την επομένη των δηλώσεων του Βίκτορ Όρμπαν ότι προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κόντρα στη γραμμή της ΕΕ.

«Η Βουδαπέστη έχει περάσει στο επόμενο στάδιο: Βοηθά τον Πούτιν να συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Ουκρανίας», αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο, εκτιμώντας ότι η Ουγγαρία «καταστρέφει την ενότητα της ΕΕ» με τη θέση αυτή.

Ρωσικές απειλές για πιθανή ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – «Θα πρέπει να επαναφέρουμε την ισορροπία»»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να «αποκαταστήσει τις ισορροπίες» με δικά της μέτρα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «στρέψει» τις δύο σκανδιναβικές χώρες προς εξέταση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», είπε ο Πεσκόφ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ωστόσο, σε μία δήλωση που αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών και υπονοούμενα, ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

21:16

Ευαγγελία Μπίφη
Βομβαρδίστηκε σιδηροδρομική γραμμή – Καθηλώθηκαν τρένα που μεταφέρουν αμάχους
Τα τρένα που απομακρύνουν κατοίκους από την ανατολική Ουκρανία καθηλώθηκαν, καθώς βομβαρδίστηκε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο διευθυντής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων (Ukrzaliznytsia), Ολεξάντρ Καμίσιν.

«Ο εχθρός έκανε αεροπορικές επιδρομές στην ανισόπεδη διάβαση δίπλα στον σταθμό του Μπαρβένκοβο, στη γραμμή του Ντονέτσκ. Είναι η μοναδική διέξοδος, με το τρένο, από πόλεις όπως το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Λιμάν, που ελέγχεται από την Ουκρανία», έγραψε στο Telegram.

Η γραμμή αυτή είναι σήμερα μια «γραμμή επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Καμίσιν, τρία τρένα έχουν μπλοκαριστεί στο Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ. «Αναμένουμε να τερματιστούν τα πυρά για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Μέχρι να γίνει αυτό, οι επιβάτες των τρένων μεταφέρθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς» επισήμανε ο Καμίσιν.

«Λυπάται» το Κρεμλίνο για την αποπομπή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».

«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο Sky News.

Μπλίνκεν: Τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια νέα όπλα μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την πίεσή τους στη Ρωσία, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν και άλλες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

Αμερικανός επιτελάρχης Μίλεϊ: «Μεγάλη μάχη» προ των πυλών στην ανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν την προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν το Κίεβο, όμως μια σημαντική μάχη τις περιμένει στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Olivier Douliery/Pool via AP, File
«Υπάρχει μια σημαντική μάχη μπροστά μας, κάτω στα νοτιοανατολικά, γύρω από το Ντονμπάς, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι Ρώσοι σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν την επίθεση» δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το ερώτημα του πώς θα τελειώσει όλο αυτό», επισήμανε.

Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει ότι έχει «σημαντικές στρατιωτικές απώλειες» στην Ουκρανία

Η Μόσχα παραδέχθηκε σήμερα ότι έχει «σημαντικές απώλειες» στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

«Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες», δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο βρετανικό δίκτυο Sky News, λέγοντας πως «είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς».

Πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo, με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 ψήφους κατά και 19 αποχές.

Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας», τονίζει το ψήφισμα του ΕΚ.

Το ΕΚ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την Ιντερπόλ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την UNESCO και άλλους φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος».

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια οι πρόσφυγες του πολέμου

AP Photo/Felipe Dana

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

O OHE κατέγραφε ακριβώς 4.319.494 Ουκρανούς πρόσφυγες την Πέμπτη. Είναι 40.705 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Τετάρτης.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ανάλογο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% όσων διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Novaya Gazeta Europe: Εξόριστοι Ρώσοι δημοσιογράφουν ξεκινούν νέο μέσο ενημέρωσης στην Ευρώπη

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Novaya Gazeta ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινούν ένα νέο μέσο ενημέρωσης στην Ευρώπη, αφού η εφημερίδα διέκοψε τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, καθώς έλαβε δύο προειδοποιήσεις από τις αρχές.

Η Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρσι με το Νόμπελ Ειρήνης, ήταν μεταξύ των φιλελεύθερων ρωσικών μέσων ενημέρωσης στα οποία ασκήθηκαν εντεινόμενες πιέσεις αμέσως μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εμείς, οι δημοσιογράφοι της Novaya Gazeta που αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τη Ρωσία λόγω της στην ουσία απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός μας, ανακοινώνουμε με χαρά ότι ξεκινά η ‘Novaya Gazeta. Europe’, ένα μέσο που συμμερίζεται τις αξίες και τα πρότυπά μας, ανέφερε ο Κίριλ Μαρτίνοφ, ο νέος διευθυντής του μέσου, το οποίο επισήμως δεν συνδέεται με τη ρωσική εφημερίδα.

«Θα καλύπτουμε ειδήσεις από τον κόσμο και τη Ρωσία για εκείνους που μιλούν ρωσικά και συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες» επισήμανε.

Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

AP Photo/John Minchillo

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στο εδρεύων στη Γενεύη Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Ρωσία, η δεύτερη χώρα στην Ιστορία του ΟΗΕ που εκδιώκεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησε σήμερα με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία και τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστές περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Μπέλγκοροντ

Η αρμόδια Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε στις 29 Μαρτίου τουλάχιστον τρεις πυραύλους από την Ουκρανία με στόχο αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS. Σύμφωνα με τη ρωσική επιτροπή, από την επίθεση τραυματίστηκαν οκτώ Ρώσοι πολίτες και καταστράφηκε μια αποθήκη.

Έρευνα για «απάνθρωπη μεταχείριση» των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησε η Μόσχα

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την καταγγελλόμενη «απάνθρωπη μεταχείριση» των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία RIA και TASS.

Σύμφωνα με το TASS, η υπόθεση βασίζεται στους ισχυρισμούς Ρώσου στρατιώτη που παρέμεινε επί 29 ημέρες κρατούμενος στην Ουκρανία.

Ηχητικό ντοκουμέντο: «Καθαρίστε τους όλους! Δεν με νοιάζει αν φοράνε πολιτικά» ακούγεται να λέει Ρώσος διοικητής

Ένας Ρώσος στρατιωτικός διοικητής ακούγεται να δίνει εντολή στους στρατιώτες του να πυροβολήσουν και να εξοντώσουν Ουκρανούς πολίτες κοντά στη Μαριούπολη, σε ηχητικό ντοκουμέντο που περιήλθε στην κατοχή του Κιέβου από υποκλοπή ενδοεπικοινωνίας.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασαν οι «Times» και κατέγραψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ένας στρατιώτης, που δεν κατονομάζεται, ακούγεται να λέει: «Δυο άνθρωποι βγαίνουν από το δασάκι, φοράνε πολιτικά ρούχα». Λέει επίσης ότι βλέπει ένα όχημα, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει αν είναι πολιτικό ή στρατιωτικό.

«Καθαρίστε τους όλους!» ακούγεται να φωνάζει ο διοικητής του, λέγοντας ότι δεν έχει σημασία αν είναι άμαχοι ή όχι. «Όλους!» επαναλαμβάνει, για να πάρει την απάντηση του στρατιώτη: «Ελήφθη».

Russian troops heard being ordered to ‘slay’ civilians: ‘F–king kill them all!’

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, το περιστατικό πιστεύεται ότι έλαβε χώρα σε ένα χωριό κοντά στη Μαριούπολη.

Στο ίδιο ηχητικό απόσπασμα, ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης ακούγεται να… παραπονιέται ότι οι αντίπαλοι είναι πολύ περισσότεροι και πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν υποστήριξη από τη Μόσχα.

«Είναι 150.000 στρατιώτες!» ακούγεται να λέει για τους Ουκρανούς, για να προσθέσει: «Κι εμείς είμαστε μόλις 3.000… Είναι στα αριστερά μας, στα δεξιά μας, μας περικυκλώνουν, γαμώτο! Είναι τόσο πολλοί κι εμείς τόσο λίγοι. Δεν έχουμε υποστήριξη, δεν έχουμε αεροπορία, δεν έχουμε τίποτα!».

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η αγορά ρωσικού αερίου συνεπάγεται στήριξη στην ρωσική πολεμική μηχανή

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, τόνισε πως τα δυτικά κράτη που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο «υποστηρίζουν την Ουκρανία από τη μια πλευρά, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζουν και την ρωσική πολεμική μηχανή».

Ο κ. Κουλέμπα τόνισε πως οι κυρώσεις έχουν μακροπρόθεσμες άλλα και μεσοπρόθεσμες συνέπειες για την ρωσική οικονομία.

«Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι υπάρχει κόσμος που πεθαίνει αυτή την ώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν πλέον περισσότερες ενέργειες, ώστε να ανασχεθούν οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητας εντός της χώρας του.

Λαβρόφ: «Απαράδεκτο» το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρουσίασε το Κίεβο

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία, αλλά πως η Ρωσία παρόλα αυτά θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη αναφέρει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελε και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας σε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου, τους οποίους αρνείται η Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε σήμερα πως η Ουκρανία παρουσίασε ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στη Ρωσία χθες, Τετάρτη, όμως αυτό δεν περιείχε προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές.

«Αυτή η ανικανότητα για άλλη μια φορά να εξευρεθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε» υποστήριξε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως οι προτάσεις του Κιέβου είναι «απαράδεκτες».

Όπως ισχυρίστηκε, στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει το Κίεβο -στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει.

O πόλεμος μπορεί να κρατήσει χρόνια επαναλαμβάνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

AP Photo/Olivier Matthys

Για έναν πόλεμο που μπορεί να παραταθεί επί εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, με κίνδυνο κλιμάκωσης και εκτός των συνόρων της Ουκρανίας μιλά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι ακριβώς σε αυτό τον κίνδυνο εστιάζει το ΝΑΤΟ -να αποφύγει μία ανάλογη κλιμάκωση.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειες για «διεθνή έρευνα» για τους «τρομακτικούς φόνους αμάχων» στην Μπούτσα και άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες στην περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας με περισσότερο οπλισμό, στον κυβερνοχώρο, καθώς με την παροχή μέσων προστασίας έναντι πιθανών χημικών ή βιολογικών επιθέσεων.

Να φύγουν οι γυναίκες και τα παιδιά, λέει ο δήμαρχος του Ντίπρο

Δραματικές εκκλήσεις προς τους αμάχους να απομακρυνθούν από το Ντονμπάς απευθύνουν οι ουκρανικές αρχές εν αναμονή μαζικής ρωσικής επίθεσης που μπορεί να ανακόψει όλες τις διόδους διαφυγής.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πρέπει να φύγουν άμεσα, δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία καθως οι μάχες αναμένεται να κλιμακωθούν.

«Όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα, πρέπει να φύγουν. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι» ανέφερε σε μήνυμά του ο Μπόρις Φιλάτοφ.

Το Ντίπρο, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων, έχει μέχρι στιγμής «διαφύγει» από τις σφοδρότερες μάχες που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς άλλες πόλεις στα νοτιοανατολικά, όπως η Μαριούπολη.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων» φθάνουν αυτή τη στιγμή στο Ντνίπρο, τη βιομηχανική πόλη στον ποταμό Δνείπερο που αποτελεί το όριο των ανατολικών περιοχών της χώρας, από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που βομβαρδίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Πιθανή νέα επίθεση στο Κίεβο εάν η Ρωσία καταλάβει το Ντονμπάς

Η Ρωσία πιθανώς θα εξαπολύσει νέα επίθεση στο Κίεβο εφόσον κατορθώσει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δηλώνει ο υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

«Είναι πιθανό ότι ο εχθρός δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο για μία δεύτερη επίθεση στο Κίεβο. Υπάρχει αυτή η απειλή» δήλωσε ο Ολεξάντρ Χρούζεβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, προειδοποίησε νωρίτερα ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, παρόλο που τη στιγμή αυτή επικεντρώνεται στο Ντονμπάς.

Στο Κίεβο μεταβαίνουν την Παρασκευή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ

Στο Κίεβο μεταβαίνουν αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις 9 Απριλίου στη Βαρσοβία η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία

H διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία, «Stand Up For Ukraine», την οποία συνδιοργανώνουν από κοινού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Tριντό, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου στη Βαρσοβία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά, σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των συμφερόντων του πολίτη «Global Citizen», καλούν τις κυβερνήσεις, τις ιδιωτικές εταιρείες και τους πολίτες να συμβάλουν σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια αλληλεγγύης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Η χρηματοδότηση και τα άλλα είδη βοήθειας που θα συγκεντρωθούν στις 9 Απριλίου θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία και εκείνων που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Meta σε πόλεμο κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Meta δημοσίευσε έκθεση με θέμα την αντιμετώπιση των ρωσικών προσπαθειών για την χρησιμοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram με σκοπό την κατασκοπεία, την πειρατεία και την παραπληροφόρηση, καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν εξελιχθεί σε μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτοί οι επικίνδυνοι παράγοντες δεν θα εγκαταλείψουν την παρτίδα», δήλωσε ο Ναθάνιελ Γκλίτσερ, υπεύθυνος για την πολιτική ασφάλειας του Facebook κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Και έχουν όλο και περισσότερο την τάση να συνδυάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις» ανέφερε.

Ομάδα χάκερ με την επωνυμία Ghostwriter, που δρα από την Ρωσία, έχει ενισχύσει την δραστηριότητά της, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας της Meta. Η ομάδα Ghostwriter χρησιμοποιεί κυρίως το phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) για να παρακινήσει τα θύματά της να κάνουν κλικ σε κακόβουλα link με σκοπό την υφαρπαγή των password.

Οι ΥΠΕΞ της G7 καταδικάζουν τη «θηριωδία» στην Μπούτσα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 […] και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ;Eνωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν.

«Αποτρόπαιες εικόνες θανάτων αμάχων, θυμάτων βασανιστηρίων και εμφανών εκτελέσεων, καθώς και πληροφορίες για σεξουαλική βία και καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του βάρβαρου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και του λαού της. Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις θα περιληφθούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων και κατάφωρων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από τον εισβολέα στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος.

«Καταφύγιο» ρωσικών επιχειρήσεων η Σερβία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων

Η Σερβία αποτελεί καταφύγιο για πολλές ρωσικές εταιρίες που πλήττονται από τις κυρώσεις που επιβλήθησαν κατά της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Μητρώου Επιχειρήσεων (APR), τον τελευταίο μήνα ιδρύθηκαν στην Σερβία 288 εταιρίες των οποίων ιδιοκτήτες είναι υπήκοοι της Ρωσίας.

Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και κυρίως της πληροφορικής και οι οποίες είχαν επιχειρηματική σχέση με δυτικές χώρες.

Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται για πιθανές ρωσικές «χημικές επιθέσεις»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία.

«Δεδομένων των αβεβαιοτήτων της σημερινής κατάστασης, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο πόλεμος δεν θα γίνει χειρότερος», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους από την Λβιβ της Ουκρανίας.

«Ο ΠΟΥ εξετάζει όλα τα σενάρια και εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους της Ουκρανίας, από τη συνεχή αντιμετώπιση μαζικών απωλειών, έως χημικές επιθέσεις», δήλωσε, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αξιωματούχοι της Δύσης έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία ίσως χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όλα στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο επακόλουθων συνεπειών πέρα από τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει κατηγορήσει το Κίεβο, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι σχεδιάζει χημική επίθεση σε βάρος των ίδιων του των πολιτών προκειμένου να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στην εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην ίδια ομιλία, που καθυστέρησε επειδή ήχησαν οι σειρήνες για πιθανή αεροπορική επίθεση στη Λβιβ, ο Κλούγκε δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συντονίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαλογή ασθενών που φθάνουν από την Ουκρανία και για τη ρύθμιση της μεταφοράς τους για θεραπεία εντός της Ευρώπης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ είχε ήδη διανείμει πάνω από 185 τόνους ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων υλικών για την αντιμετώπιση τραυμάτων, σε όλη την Ουκρανία και ότι επιπλέον 125 τόνοι είναι σε διαδικασία αποστολής.

Σύμφωνα με βάση δεδομένων του ΠΟΥ, πάνω από 91 επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε ουκρανικές υποδομές υγείας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 άνθρωποι από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτές.

Οικονόμου: Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Spotify δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο στη Ρωσία

Οι υπηρεσίες του Spotify στη Ρωσία θα λήξουν τη Δευτέρα. Η εταιρεία έκλεισε τα γραφεία της στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου και περιόρισε την πρόσβαση σε εκπομπές που λειτουργούσαν από ΜΜΕ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

Είχε διατηρήσει τις υπηρεσίες της διαθέσιμες, επικαλούμενη τη σημασία της «παγκόσμιας ροής πληροφοριών».

Αλλά μετά τη θέσπιση ενός γενικού νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις», ο οποίος απειλούσε με ποινές φυλάκισης για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις, το Spotify ανακοίνωσε την απόφασή του για πλήρη αναστολή.

«Δυστυχώς, η πρόσφατα θεσπισθείσα νομοθεσία που περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση σε πληροφορίες, καταργεί την ελεύθερη έκφραση και ποινικοποιεί ορισμένους τύπους ειδήσεων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων του Spotify και πιθανώς ακόμη και των ακροατών μας», ανέφερε.

Κύπρος: Ανακαλεί τα διαβατήρια τεσσάρων Ρώσων ολιγαρχών

Η Κύπρος θα ανακαλέσει τα διαβατήρια τεσσάρων Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και είχαν λάβει την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τα ονόματα των ατόμων δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά περιλαμβάνονται στη λίστα με τα περισσότερα από 800 άτομα που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θεωρούνται ότι είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σακελλαροπούλου: Σήμερα, είμαστε όλοι Ουκρανοί

«Ο λόγος του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν ιστορικός. Βαθιά συγκινητικός και ανθρώπινος, πολιτικός και συνάμα συναισθηματικός, λόγος της αυταπάρνησης και της αξιοπρέπειας. Ο ηρωικός αγώνας των Oυκρανών υπερβαίνει την επιβίωση, την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Εξυψώνεται στη μέχρι τέλους υπεράσπιση της κυριαρχίας και της πολιτικής αυτονομίας, της ελευθερίας των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, να διαμορφώνουν το πεπρωμένο τους.

Η Ρωσία επιδιώκει με κάθε κόστος την επιστροφή στην εποχή των σφαιρών επιρροής και της κηδεμονίας των εθνών. Με την πυρηνική απειλή ξαναζωντάνεψε ο απόλυτος τρόμος της γενικευμένης καταστροφής.

Ενάντια στον αυταρχικό αναθεωρητισμό και στη φονική επέκταση του ανελεύθερου κοσμοειδώλου, το ουκρανικό έπος αποκτά καθολική και ανυπέρβλητη σημασία για όσους πιστεύουν στην αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία, στο δίκαιο και όχι στον απάνθρωπο νόμο του ισχυρού.

Η φρικτή βαρβαρότητα του πολέμου, οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, τα εκατομμύρια των προσφύγων και εκτοπισμένων, η υλική καταστροφή μιας χώρας, μας επαναφέρουν εφιαλτικές μνήμες και εμπειρίες. Γυρίζουν την ανθρωπότητα πίσω στις πιο σκοτεινές όψεις της ιστορίας της.

Η ρωσική βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, το δράμα της ισοπεδωμένης Μαριούπολης με τους αμέτρητους εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και ομογενείς μας, τα αποκρουστικά εγκλήματα πολέμου και οι εκτελέσεις των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού, στοιχειώνουν τη συνείδησή μας. Η έμπρακτη και ισχυρή στήριξη της Ουκρανίας δεν προκύπτει ως μια δικαιοπολιτική ευαισθησία ή στρατηγική εκτίμηση. Ανάγεται στο πιο υψηλό ανθρώπινο καθήκον, την πιο σπουδαία ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον ακατάβλητο λαό που δίνει την ψυχή του και το αίμα του για όλους μας, για τον ελεύθερο κόσμο και τις οικουμενικές μας αξίες.

Δεν χωρεί καμία δικαιολογία και αδράνεια. Σήμερα, είμαστε όλοι Ουκρανοί».

Μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» μίλησε στην ελληνική Βουλή

Μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» μίλησε στην ελληνική Βουλή

Βερολίνο: Έχουμε ενδείξεις ότι πίσω από τον φόνο αμάχων βρίσκονται Ρώσοι

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εμπλέκεται στο φόνο αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα με βάση δορυφορικές φωτογραφίες, δήλωσε σήμερα πηγή στις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε πως η υπηρεσία πληροφοριών υπέκλεψε μηνύματα ασυρμάτου από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, στα οποία γίνεται αναφορά στους φόνους αμάχων στην Μπούτσα.

«Είναι αλήθεια ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων από Ρώσους στην Μπούτσα», δήλωσε η πηγή. «Ωστόσο αυτά τα ευρήματα για την Μπούτσα αφορούν δορυφορικές εικόνες. Τα μηνύματα ασυρμάτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ότι αφορούν την Μπούτσα».

Η πηγή δεν επεκτάθηκε. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι υφίσταται κάποια διαταγή από το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αναφορικά με την Μπούτσα.

Η Μπούτσα, σε απόσταση 37 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, είχε καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα για περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε πως περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις μόνο στην Μπούτσα και περίπου 50 απ’ αυτούς εκτελέστηκαν. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

Το Spiegel ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν επιπλέον ηχογραφήσεις, η φυσική προέλευση των οποίων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρει το περιοδικό, πως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

Το γραφείο συλλογής εξωτερικών πληροφοριών της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο δήλωσε προχθές, Τρίτη, ότι οι δυτικοί ισχυρισμοί πως ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν πολίτες στην Μπούτσα είναι «τερατώδης πλαστογραφία» με στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και τη δικαιολόγηση νέων δυτικών κυρώσεων.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τα στοιχεία για εκτελέσεις αμάχων κυνικό τέχνασμα της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της, για τους οποίους η Μόσχα λέει πως έχουν καταληφθεί από μεροληπτική αντιρωσική παράνοια.

Ρώσος πρωθυπουργός: Αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων 30 ετών η Ρωσία

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων τριών δεκαετιών λόγω των πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων, αλλά οι ξένες προσπάθειες να την απομονώσουν από την παγκόσμια οικονομία θα αποτύχουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Βίντεο: Ολόκληρη η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή 

Στην Ουκρανία «λέμε το δικό μας “Ελευθερία ή Θάνατος” σήμερα, όπως έκαναν οι Έλληνες πριν δύο αιώνες», είπε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαριστώντας για την ελληνική αρωγή και ζητώντας περισσότερη στήριξη, επικαλούμενος τόσο τις ελληνικές κοινότητες σε Μαριούπολη και Οδησσό όσο και την ιδρυμένη στην Οδησσό Φιλική Εταιρεία.

Ζελένσκι στη Βουλή: Λέμε το δικό μας «Ελευθερία ή Θάνατος»

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιείται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή».

Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους βαρβάρους. Να μάθουν ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βονοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας στην ελληνική Βουλή.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «ισοπέδωση μια ειρηνικής πόλης που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους».

«Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα από τη βαρβαρότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ζελένσκι και συμπλήρωσε: «Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ, στη Μαριούπολη και έχει τεράστια σημασία αυτό. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα Φιλική εταιρία να παλέψει, να σώσουμε την Ουκρανία και τον ελληνικό πληθυσμό. Η Μαριούπολη χρειάζεται την άμεση υποστήριξη σας».

«Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Live η ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειδική συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής προς την οποία απευθύνεται ο Προέδρος της Ουκρανμίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».

Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι αύριο στο Κίεβο

Την προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρόκειται να δεχθεί αύριο Παρασκευή στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

Η κα Φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην εμπόλεμη Ουκρανία συνοδευόμενη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

Reuters: Προς τα μέσα Αυγούστου το πλήρες εμπάργκο Ε.Ε. στον ρωσικό άνθρακα

Σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters, το πλήρες ευρωπαϊκό εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, θα μεταταθεί κατά έναν μήνα, προς τα μέσα Αυγούστου.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στα ανατολικά

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας επικεντρώνονται πλέον κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή, δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε ότι η πολιορκημένη Μαριούπολη κρατά και ότι πιστεύει πως οι ρωσικές απόπειρες να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά θα είναι μάταιες.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», τόνισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στις ουκρανικές πόλεις Μικολάγιφ, Χάρκοβο, Ζαπορίβια και Τσουχούιβ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, η Ουκρανία χρησιμοποιούσε αυτές τις εγκαταστάσεις για να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της κοντά στο Μικολάγιφ και το Χάρκοβο αλλά και την περιφέρεια Ντονμπάς.

Βίντεο – ντοκουμέντο: Οι ρωσικές δυνάμεις έσκαψαν χαντάκια σε περιοχή υψηλής ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνόμπιλ

Εγκαταλελειμμένες ρωσικές στρατιωτικές θέσεις σε μια περιοχή υψηλής ραδιενέργειας της ζώνης αποκλεισμού κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ φαίνονται σε βίντεο από drone που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από τις ουκρανικές αρχές.

Το βίντεο — που γυρίστηκε από τον ουκρανικό στρατό και κυκλοφόρησε στο Telegram από την Energoatom, τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας — δείχνει κενές κοιλότητες και χαντάκια εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών οχυρώσεων σε μια περιοχή γνωστή ως Κόκκινο Δάσος.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κόκκινο Δάσος πήρε το όνομά του όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνόμπιλ – τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Ίχνη από τανκς και έντονα διαταραγμένο έδαφος μπορεί επίσης να δει κανείς στο δάσος —που θεωρείται ως η πιο μολυσμένη περιοχή σε ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ— και εκτός ορίων για όποιον δεν εργάζεται εκεί ή έχει ειδική άδεια.

Κίνδυνοι από ραδιενέργεια: Την περασμένη Παρασκευή, η Energoatom δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές τι έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα στο Κόκκινο Δάσος και είναι πιθανό να είχαν εκτεθεί σε σημαντική ακτινοβολία όταν έσκαβαν ή περιχαράκωσαν εκεί.

Πυκνή ραδιενεργή σκόνη που εκτοξεύτηκε από βαριά ρωσικά οχήματα θα μπορούσε να είχε εισπνευσθεί από τους στρατιώτες, οι οποίοι δεν φορούσαν εξοπλισμό προστασίας από την ακτινοβολία, δήλωσαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Το Τσερνόμπιλ έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, τα ρωσικά στρατεύματα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν και παρέδωσαν τον έλεγχο στο ουκρανικό προσωπικό. Το εργοστάσιο είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών.

Τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν στην Ελλάδα για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Η Κομισιόν θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη για να βοηθήσει 17 κράτη μέλη να απεξαρτηθούν σταδιακά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια.

Η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες μεταρρυθμίσεις πολιτικής, καθώς και να επενδύσουν σε τομείς όπως η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, η επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να επιτευχθούν αυτές οι κοινές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.

Το Κίεβο πιέζει για περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα επιμείνει στο αίτημά της προς τη Δύση να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ ζήτησε να δοθούν περισσότερα όπλα στη χώρα του.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε ένα πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός στους δημοσιογράφους από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει μιας συνάντησης με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Μόλις ζήτησα τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα. Όσο πιο γρήγορα παραδοθούν, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν και τόσο περισσότερες καταστροφές θα αποτραπούν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στη χώρα του περισσότερα αεροσκάφη, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους και στρατιωτικά οχήματα.

Μπορέλ: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων

Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν στη Χοστομέλ

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου, ανέφερε χθες βράδυ στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Ζελένσκι: Υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από ουκρανικές δυνάμεις.

Κατ’ αυτόν, τα ρωσικά στρατεύματα φροντίζουν να απομακρύνουν πλέον πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντονμπάς και κάλεσε τους πολίτες που ζουν στο Λουγκάνσκ, στο Ντανιέτσκ και στο Χάρκοβο να φύγουν.

Αν η Ρωσία δεν επιδιώξει την αποκατάσταση της ειρήνης στα σοβαρά, η Ουκρανία θα συνεχίσει να «πολεμά», «δεν θα υποχωρήσει», επέμεινε.

Σήμερα στις 12 η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Στις 12:00 το μεσημέρι πρόκειται να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή διαδικτυακά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και οι βουλευτές πρόκειται να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για την ομιλία Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί τη νύχτα στη Λόσοβα (Χάρκοβο)

Η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Σερχίι Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram.

Δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.

Πριν από τρεις ημέρες, ο δήμαρχος παρότρυνε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη περίπου 55.000 κατοίκων. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, έφυγαν περίπου 10.000 τις προηγούμενες 48 ώρες.

Εμπάργκο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο ζητά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Η Ουκρανία θα επιμείνει στο αίτημά της προς τη Δύση να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ ζήτησε να δοθούν περισσότερα όπλα στη χώρα του.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε ένα πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός στους δημοσιογράφους από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει μιας συνάντησης με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Μόλις ζήτησα τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα. Όσο πιο γρήγορα παραδοθούν, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν και τόσο περισσότερες καταστροφές θα αποτραπούν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στη χώρα του περισσότερα αεροσκάφη, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους και στρατιωτικά οχήματα.

Η Βρετανία εξετάζει την αποστολή τεθωρακισμένων καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων

Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».

Οι επιλογές που εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συμπεριλαμβάνουν την αποστολή οχημάτων περιπολίας τύπου Mastif ή Jackal, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: Οι αμερικανικές κυρώσεις απευθείας πλήγμα στον ρωσικό πληθυσμό

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε βάρος δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αποτελούν «απευθείας χτύπημα στον ρωσικό πληθυσμό», στους «απλούς πολίτες», τόνισε χθες Τετάρτη ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αναφερόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Sberbank, στην οποία αναλογεί περίπου το ένα τρίτο των αποταμιεύσεων στη Ρωσία, και στην Alfabank, τον τέταρτο μεγαλύτερο πιστωτικό θεσμό της χώρας, από πλευράς Ουάσινγκτον, σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Για τον κ. Αντόνοφ, οι κυρώσεις αυτές πλήττουν επίσης «την παγκόσμια οικονομία».

«Οι ασταμάτητες κυρώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης δείχνουν ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις της. Παράδειγμα είναι τα περιοριστικά μέτρα στη Sberbank και στην Alfabank, στις οποίες έχουν τις αποταμιεύσεις τους οι περισσότεροι Ρώσοι. Πρόκειται για επίθεση εναντίον του ρωσικού πληθυσμού, τον απλών πολιτών», έκρινε ο πρεσβευτής.

«Επιβάλλοντας νέες κυρώσεις, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια οικονομία» και να «υπονομεύει τη δυνατότητα ξένων εταίρων να αποκτήσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μαζί μας. Αφήνει ξένες επιχειρήσεις χωρίς αναγκαία έσοδα σε μια περίοδο οικονομικής αναταραχής», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια των ΗΠΑ «να δυσκολέψουν την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μας», ο πρεσβευτής Αντόνοφ τις χαρακτήρισε «γρίφο». «Βλέπουμε τις προσπάθειες αυτές ως την εκδήλωση της επιθυμίας να κατασπιλωθεί η εικόνα της Ρωσίας, που, παρά τα εμπόδια που οικοδομεί η Ουάσινγκτον, συνεχίζει να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις με καλή πίστη και εντός προθεσμιών».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει πως αγνοούνται «χιλιάδες» άμαχοι

Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Η Ζαχάροβα απαντά για τις 12 απελάσεις: Πλήρως υπεύθυνη η Αθήνα για την εχθρική κίνηση, θα απαντήσουμε

Για μία «άνευ προηγουμένου κίνηση» στις ρωσοελληνικές σχέσεις κάνει λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στην απέλαση των 12 διπλωματών.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Η αργοπορία στο εμπάργκο κοστίζει ζωές

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε οι δυτικοί πολιτικοί να συμφωνήσουν το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει σε Ουκρανούς τις ζωές τους.

Σε διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα,

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έξι εβδομάδες ανάγκασε ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατέστρεψε πόλεις και έχει χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.

Όλη η επικαιρότητα