Κόσμος

Ζελένσκι: Η υποστήριξη της Δύσης μπορεί να κάνει αυτόν τον χρόνο την ήττα της Ρωσίας «αμετάκλητη»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανοικτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά μόνο με τους όρους που θέτει το Κίεβο.
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρι Ζελένσκι χαιρέτισε από το Βερολίνο την υποστήριξη της Γερμανίας, την οποία χαρακτήρισε «πραγματικό φίλο» και «αξιόπιστο σύμμαχο» μετά την ανακοίνωση χθες νέας αποστολή όπλων για την υποστήριξη της ουκρανικής αντεπίθεσης κατά της Ρωσίας και δήλωσε ότι το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του μπορούν να κάνουν αυτόν τον χρόνο την ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία «αμετάκλητη» .

Επειτα από την αγανάκτηση που επικράτησε στο Κίεβο εξαιτίας της γερμανικής αναβλητικότητας στην αποστολή των όπλων που ζητούσε η ουκρανική ηγεσία, ο τόνος έχει πλέον αλλάξει μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από το καγκελάριο Ολαφ Σολτς τον οποίο ευχαρίστησε ειλικρινά, μαζί με το σύνολο του γερμανικού λαού, για κάθε ζωή που σώθηκε χάρις στην γερμανική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ανδρών.

Ο Ολαφ Σολτς διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι το Βερολίνο θα τον υποστηρίξει για όσο χρειασθεί, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας, ανέρχονται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Ααχεν, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραλάβει το απόγευμα το βραβείο του Καρλομάγνου που τιμά την δέσμευση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, που έδωσε την διαβεβαίωση ότι ουκρανικές δυνάμεις δεν επιτίθενται κατά του ρωσικού εδάφους και επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των κατεχομένων ουκρανικών εδαφών, ζήτησε από τον γερμανό καγκελάριο την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, πράγμα που το Βερολίνο έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανοικτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά μόνο με τους όρους που θέτει το Κίεβο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Γερμανίας Φραντς-Βάλτερ Στάινμάιερ και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του.

«Στην δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Ουκρανίας, η Γερμανία αποδείχθηκε πραγματικός φίλος και αξιόπιστος σύμμαχος», έγραψε ο Ζελένσκι στην Χρυσή Βίβλο της γερμανικής προεδρίας.

Την παραμονή της επίσκεψης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο σχέδιο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσόν ρεκόρ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έγραψε το Der Spiegel.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο υπουργός του των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συμμετείχαν σε συνεδρίαση με την συμμετοχή πολλών υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης , ανάμεσά τους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η επίσκεψη του ουκρανού προέδρου στην Γερμανία είναι η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης και συμπίπτει με τις προετοιμασίες για την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Το νέο πακέτο της γερμανικής βοήθειας περιλαμβάνει δεκάδες τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, drone παρακολούθησης και τέσσερα νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντριι Μέλνικ δήλωσε ότι η γερμανική αυτή βοήθεια δεν είναι αρκετή.

«Ταμπού»

«Είναι κρίμα που τα περισσότερα αμυντικά συστήματα που μας υποσχέθηκαν είναι παλιά», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Γερμανία στο τηλεοπτικό δίκτυο Welt TV, ζητώντας να σπάσει το ταμπού της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών.

Την Πέμπτη στο BBC, ο πρόεδρος Ζελένσκι εξήγησε ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη για επιπλέον χρόνο μέχρι την έναρξη της εαρινής αντεπίθεσης.

Στόχος της αντεπίθεσης αυτής για το Κίεβο είναι η ανακατάληψη εδαφών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, καθώς και στην Χερσώνα και την Ζαπορίζια, περιοχές την προσάρτηση των οποίων διεκδικεί η Μόσχα.

Σήμερα, ο επικεφαλής της οργάνωσης-εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κατήγγειλε και πάλι την αδράνεια του ρωσικού τακτικού στρατού στην περιοχή του Μπαχμούτ. Σε ανάρτηση της υπηρεσίας Τύπου, ο Πριγκόζιν, σε ανοικτή ρήξη με την ρωσική στρατιωτική ηγεσία, κατήγγειλε ότι οι «αερομεταφερόμενες δυνάμεις» δεν υποστηρίζουν τις δικές του δυνάμεις, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Αμυνας..

Σπάνια ανακοίνωση

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας στη πόλη Μπαχμούτ κατά τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονατσένκοφ δήλωσε ότι όλες οι ουκρανικές επιθέσεις απωθήθηκαν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο δύο αξιωματικών του ρωσικού στρατού στο μέτωπο της Ουκρανίας, σε μία σπάνια κίνηση της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Οι συνταγματάρχες Βιατσεσλάβ Μακάροφ, διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πυροβολικού και Γεβγκένι Μπρόβκο, υποδιοικητή του υπεύθυνου για τις πολιτικο-στρατιωτικές επιχειρήσεις σώματος του ρωσικού στρατού, σκοτώθηκαν ηρωικά στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι «έπληξε» με επιθέσεις ακριβείας από αέρος και θαλάσσης στο Τερνοπίλ (δυτική Ουκρανία) και την Πετροπαβλίφκα (κεντροδυτική Ουκρανία) αποθήκες όπλων, κυρίως δυτικών όπλων, που έχουν σταλεί στην Ουκρανία για να απωθήσει την ρωσική επίθεση.

Όλη η επικαιρότητα