Categories: Κόσμος

Ζελένσκι: «Καρατόμησε» 5 τοπικούς κυβερνήτες και 4 υφυπουργούς της κυβέρνησης

Share

Σε μεγάλες αναδιοργανώσεις φέρεται να προχωρά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαλλάσσοντας από τα καθήκοντά τους πέντε κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και τέσσερις υφυπουργούς της κυβέρνησης, μετά από σκάνδαλιο διαφθοράς στο στρατό που έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης (23/1).

Ειδικότερα, οι απομακρύνσεις αυτές ακολουθούν τις αποκαλύψεις του τύπου για αυξημένες τιμές σε συμβόλαιο προμήθειας τροφίμων του ουκρανικού στρατού, στο πρώτο σκάνδαλο διαφθοράς που ξεσπάει στο ουκρανικό υπουργείο Αμυνας μετά την έναρξη του πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ήδη από το βράδυ της Τρίτης (23/1) ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί σειρά αποφάσεων που απορρέουν από το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τον Ταράς Μελνιτσούκ, εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία) Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα, του Σούμι (βόρεια Ουκρανία) Βίκτορ Ζιβίτσκι, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) Ολεξάντρ Στάρουχ και Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς αντίστοιχα απομακρύνονται από τις θέσεις τους.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κατηγορήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο για ανάθεση έργων επισκευής δρόμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει η φιλενάδα του που εργάζεται ως γυμνάστρια. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τού Σούμι, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια αποτελούν αντικείμενο δικαστικών ερευνών.

Ειδικά η απομάκρυνση του Ολέξιι Κουλέμπα συνδέεται με τον προσεχή διορισμό του σε θέση της προεδρικής διοίκησης.

Ο υφυπουργός Αμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Βιτάλι Μουζιτσένκο και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι Ιβάν Λουκέρια και Βιατσεσλάβ Νέγκοντα, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Οι Ανατόλιι Ιβάνκεβιτς και Βίκτορ Βισνιόφ, υποδιευθυντές της ουκρανικής υπηρεσίας θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από την θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο.

Παραίτηση του υφυπουργού Άμυνας

Σημειώνεται ότι, οι παραπάνω απομακρύνσης έρχονται σε συνέχεια της παραίτησης του υφυπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, μετά από κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης, για διαφθορά, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει, αβάσιμες.

«Ήταν μια «άξια πράξη» που θα βοηθήσει στην διατήρηση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, για την παραίτησή του.