Categories: Κόσμος

Ζελένσκι: Προειδοποιεί για νέα «βαριά χτυπήματα» από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Share

«Η Ρωσία διαθέτει αρκετούς πυραύλους για να πραγματοποιήσει ακόμη πιο βαριά πλήγματα κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων.

Οι μηχανικοί συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα μαζικά χθεσινά πλήγματα από 76 πυραύλους! Οι επιθέσεις στόχευσαν μη στρατιωτικές υποδομές, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμβουλεύεται τους στρατιωτικούς διοικητές του για το μέλλον του πολέμου. Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν πέρασε όλη την Παρασκευή στο αρχηγείο της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειές μας», φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως «όπλο» στοχεύοντας βασικές εγκαταστάσεις καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας νωρίτερα αυτό το μήνα υποσχέθηκε να συνεχίσει να πλήττει τις υποδομές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η κριτική για τα χτυπήματα της Ρωσίας δεν θα παρέμβει στις «αποστολές μάχης» της.

«Η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλες χερσαίες επιθέσεις»

Στην Ουκρανία, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στη δεύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, δήλωσαν οι Αρχές, αφού έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες μετά το κύμα χτυπημάτων της Παρασκευής που στόχευε ενεργειακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έως και εννέα εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας χτυπήθηκαν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 76 πυραύλους και πραγματοποίησαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κρίσιμα τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας παρέμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση το Σάββατο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. Όμως η παροχή νερού έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως στην πόλη. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο είπε ότι η πόλη υπέστη «κολοσσιαία» ζημιά.

Μία κάτοικος, η Αναστασία, είπε στο BBC ότι οι πυραυλικές επιθέσεις ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής: «Μέσα σε λίγα λεπτά, τα φώτα άρχισαν να αναβοσβήνουν», είπε η μητέρα ενός παιδιού δύο μηνών. «Μόλις 10 δευτερόλεπτα αργότερα, ήμασταν στο σκοτάδι, κόπηκαν όλα».

Μια νοσοκόμα εντατικής θεραπείας στο Χάρκοβο, που ονομάζεται, είπε στο BBC ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο του συνέχισε να εργάζεται κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων στην πόλη, επειδή ήταν συνηθισμένο σε τέτοιες επιθέσεις.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας, Γιούρι Σακ δήλωσε στο BBC την Παρασκευή ότι οι συχνές επιθέσεις της Ρωσίας σήμαιναν ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται πιο δύσκολη.

Παράλληλα, στην πόλη Κριβί Ρι, τέσσερις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν μετά από χτύπημα συγκροτήματος κατοικιών -μια γυναίκα 64 ετών, ένα ζευγάρι 30 ετών και ένα αγόρι ενός έτους, το πτώμα του οποίου βρέθηκε. διανυκτέρευση. Ένα άλλο άτομο πέθανε στη Χερσώνα, δήλωσαν οι αρχές.

«Θα αναχαιτίσουμε πυραύλους κρουζ»

Ο συναγερμός σήμανε σε όλη την Ουκρανία την Παρασκευή και ο Ανώτατος Διοικητής στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι είπε ότι η αεράμυνα είχε αναχαιτίσει 60 από τους 76 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς πυραύλους κρουζ.

Αξιωματούχοι της πόλης του Κιέβου δήλωσαν ότι περίπου 40 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μόνο στην πρωτεύουσα – ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Τριάντα επτά καταρρίφθηκαν από την αεροπορική άμυνα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

«Είναι πολύ αγχωτικό, αλλά τώρα το έχω συνηθίσει», είπε η 42χρονη Οκσάνα, που ζει στην πρωτεύουσα. «Δεν θέλω τα παιδιά μας να ζήσουν αυτό, να είναι σε υπόγεια, καταφύγια, δεν το θέλω αυτό για αυτά».

Οι επιθέσεις της Ρωσίας έκοψαν επίσης το ρεύμα στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι που συνορεύει με τη Ρωσία, καθώς και στις κεντρικές πόλεις Πολτάβα και Κρεμεντσούκ.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.000 πυραύλους και ιρανικά επιθετικά Drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) από τότε που ξεκίνησε το κύμα επιδρομών στις 10 Οκτωβρίου.

ΟΗΕ: Σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μια «άνοδος» στην εκστρατεία της Ρωσίας για επιδρομές μεγάλης εμβέλειας κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι περισσότερες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και να πυροδοτήσουν περισσότερους εκτοπισμούς».

«Είμαι θυμωμένη», είπε η Γιελιζάτεβα, 21 ετών. «Αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) καταστρέφουν τις ζωές μας. Το έχουμε συνηθίσει πλέον. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρωσία δεν είναι εδώ». Και η Αναστασία πρόσθεσε ότι η ζωή γινόταν πιο δύσκολη όσο μπαίνει ο χειμώνας.

«Όταν είναι μέρα είναι ακόμα εντάξει, είναι ανεκτό και μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση, αλλά όταν είναι σκοτάδι έξω, τότε αρχίζουν τα προβλήματά μου γιατί πρέπει να δω καθαρά, να μετρήσω τη φόρμουλα του μωρού και επίσης να προσέχω το μωρό – αυτά είναι αγχωτικά», είπε.

«Και, φυσικά, και μόνο το αποτέλεσμα ότι είμαστε εκτός εξουσίας δημιουργεί πολλή ένταση και πολύ άγχος. Έτσι απλά επιβιώνουμε τη νύχτα και όταν η μέρα έρχεται, γίνεται λίγο καλύτερη, αλλά δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με την κανονική μας μέρα».

Πηγή: cnn.gr