Αγροτικά Ηλεία

Ζημιές στην βιομηχανική ντομάτα: Ανοίγουν άρον- άρον τα εργοστάσια στην Ηλεία!

Με ορατό τον κίνδυνο να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες βιομηχανικής τομάτας, εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες, ξεκινούν άρον- άρον την παραλαβή τα εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού στην Ηλεία, με τις τιμές του προϊόντος να κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ήδη, το εργοστάσιο της Unilever στην Γαστούνη έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα την παραλαβή των πρώτων ποσοτήτων, ενώ το εργοστάσιο ‘Κύκνος’ στα Σαβάλια προσανατολίζεται να κάνει έναρξη την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιουλίου ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες…

Να σωθεί η πρώιμη τομάτα

Κάθε χρόνο τα εργοστάσια ξεκινούσαν παραλαβή μετά τις 20 Ιουλίου, ωστόσο τα δεδομένα φέτος είναι διαφορετικά και προκειμένου να χαθούν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος ακολουθούν διαφορετική τακτική, αφενός για να εξυπηρετηθούν οι τοματοπαραγωγοί αφετέρου και τα ίδια τα εργοστάσια.

Όσο περνούν οι ημέρες αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής του προϊόντος και σε πρώτη φάση το εργοστάσιο Unilever προσανατολίζεται να παραλάβει τους πρώτους 150 με 200 τόνους τομάτας, που κινδυνεύουν να σαπίσουν μέσα στα χωράφια.

 

Μεγάλες απώλειες

Η ζημιά ξεπερνά το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% της παραγωγής. Στην παρούσα φάση η παραλαβή θα ξεκινήσει με τις πρώιμες περιοχές, δηλαδή με τους παραγωγούς που καλλιεργούν σε Κουρτέσι και Κάστα Κατακόλου. Είναι οι περιοχές που καλύπτουν το 50% της συνολικής ποσότητας τομάτας που παραδίδονται στα εργοστάσια και είναι οι περιοχές που καταγράφονται οι μεγαλύτερες ζημιές εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έπληξαν τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο, αρχικά υπολογιζόταν ότι η φετινή παραγωγή θα ξεπερνούσε τους 100.000 τόνους, βάσει των στρεμμάτων που καλλιεργούνται και υπολογίζονται στα 9.500 με 10.000 στρέμματα. Θεωρητικά, η φετινή χρονιά θεωρείτο ιδιαίτερα καλή για την βιομηχανική τομάτα, επί του πρακτέου όμως, και μετά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και εκφράζονται φόβοι ότι η συνολική ποσότητα που θα παραδοθεί στα εργοστάσια δεν θα ξεπεράσει τους 60.000 τόνους!

«Η χρονιά φαινόταν ότι θα είναι καλή, αλλά δυστυχώς οι βροχοπτώσεις κατέστρεψαν εντελώς την βιομηχανική τομάτα και η ποσότητα θα είναι μειωμένη, όπως επίσης και η ποιότητα θα είναι υποβαθμισμένη. Βέβαια, πιο συγκεκριμένα πράγματα θα μπορούμε  να πούμε όταν θα ανοίξουν τα εργοστάσια και ξεκινήσουν οι πρώτες παραλαβές, οπότε θα έχουμε και εικόνα» ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος.

 

Τιμές

Ήδη η Ομάδα Παραγωγών έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με το εργοστάσιο ‘Κύκνος’ για την φετινή παραλαβή και οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μικρές αυξομειώσεις.

Για την περίοδο από την έναρξη της παραλαβής μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τιμές θα κυμανθούν ως εξής: Για την κατηγορία brix από 4,00 έως 4,69 η τιμή θα είναι από 74 έως 76 ευρώ ο τόνος, από 4,70 έως 5,39 brix η τιμή θα είναι από 82 έως 84 ευρώ ο τόνος και για brix από 5,40 και άνω η τιμή θα είναι από 91 έως 93 ευρώ ο τόνος.

Για το προϊόν που θα παραληφθεί από 1η Σεπτεμβρίου έως 20 Σεπτεμβρίου, οι τιμές θα κυμανθούν ως εξής: Για την κατηγορία brix από 4,00 έως 4,69 η τιμή θα είναι από 76 έως 78 ευρώ ο τόνος, από 4,70 έως 5,39 brix η τιμή θα είναι από 84 έως 86 ευρώ ο τόνος και για brix από 5,40 και άνω η τιμή θα είναι από 93 έως 95 ευρώ ο τόνος.

Με δεδομένο ότι ξεκινά η παραλαβή βιομηχανικής τομάτας, η Ομάδα Παραγωγών είχε επαφή με τα άτομα που θα στελεχώσουν από την πλευρά της τα εργοστάσια για το γραφειοκρατικό μέρος και δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες, προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Παράλληλα, η Γεωπονική υπηρεσία της Ομάδας Παραγωγών κάνει αυτοψίες σε καθημερινή βάση στα χωράφια και παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η καλλιέργεια του προϊόντος μετά τις βροχοπτώσεις, δίνοντας οδηγίες στους τοματοπαραγωγούς.

 

Όλη η επικαιρότητα