Αγροτικά Ηλεία

Ζητείται λύση… ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει – Άμεσες ενέργειες ζητά το συμβούλιο της ΔΚ Κρεστένων για την ξεραμένη ελιά

Ακούστε το άρθρο

Απρόβλεπτα σοβαρές διαστάσεις αποκτά το πρόβλημα της ξεραμένης ελιάς στην Ηλεία, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί που επισκέπτονται τα λιοστάσια για τις πρώτες εργασίες της συγκομιδής, επιστρέφουν άπρακτοι και απογοητευμένοι.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα σοβαρότερο, διότι όπως αποκαλύπτει ο  πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεστένων, Κώστας Δρακόπουλος, ενημερώθηκε από τον ΕΛΓΑ Πάτρας ότι η ανομβρία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του Οργανισμού, κάτι που σημαίνει ότι δεν υφίσταται το ενδεχόμενο αποζημιώσεων.

«Σε συνομιλία με ανταποκριτές του ΕΛΓΑ ενημερώθηκα ότι ξηρασία και ανομβρία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν καθόλου το δικαίωμα να κάνουν δήλωση ζημιάς, αν και κάθε χρόνο καταβάλλουν εισφορές στον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί ανησυχούν για το πώς θα επιβιώσουν και θα συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αφού το κύριο εισόδημα πολλών από αυτούς προέρχεται εξ ολοκλήρου από την καλλιέργεια και την παραγωγή της ελιάς», επισήμανε ο κ. Δρακόπουλος, προσθέτοντας ότι από την αυτοψία σε διάφορες περιοχές στη Δημοτική Κοινότητα Κρεστένων διαπίστωσε ζημιές στα ελαιοστάσια από 50% έως 100%.

«Οι παραγωγοί μού αναφέρουν διαρκώς τη μεγάλη ανησυχία που έχουν για τις ελαιοκαλλιέργειές τους, διότι η περσινή ακαρπία και η φετινή ξηρασία μάς έχουν φέρει σε απόγνωση», είπε ο κ. Δρακόπουλος.

Τα μέλη του συμβουλίου της ΔΚ Κρεστένων συνεδρίασαν την περασμένη Τετάρτη και, ύστερα από συζήτηση, αποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν στον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκο, να ενημερώσει ξανά τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Πατρών και Αθηνών για το πρόβλημα, να γίνει έλεγχος του μεγέθους της ζημιάς, να σταλεί η απόφαση στον ΕΛΓΑ Πατρών, ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση προγραμμάτων ΠΣΕΑ και την ένταξη της περιοχής των Κρεστένων. Παράλληλα, ζητούν να μην καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ για το 2018 γηια τις ελαιοκαλλιέργειες.

Όλη η επικαιρότητα