Ηλεία Πολιτική

Ζωή Παπαδοπούλου: “Όσο υπάρχουν ανισότητες θα υπάρχει η ανάγκη για στήριξη και αλληλεγγύη”

Η υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ευάλωτων Ομάδων της ΝΕ Ηλείας μίλησε στην εφημερίδα "Πατρίς"
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα που δημιούργησε η μακροχρόνια οικονομική κρίση και τώρα η πανδημία στην Ελληνική κοινωνία είναι πολλά. Θέλοντας να μετριάσει τις επιπτώσεις τους στην τοπική κοινωνία το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και Ευάλωτων Ομάδων της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις με την υπεύθυνη Ζωή Παπαδοπούλου να μιλά σχετικά στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ… 

Εδώ και πόσο καιρό λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και Ευάλωτων Ομάδων και ποιες είναι οι δράσεις του;

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ λειτουργεί από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ανεπτυγμένες δομές σε όλη την Ελλάδα άρα και στην περιοχή μας με ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. Οι δράσεις που αναπτύσσονται έχουν στόχο να στηρίξουν ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά αποκλεισμένους, πληγέντες από οικονομικά αίτια ή από φυσικές καταστροφές.

Τι ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να λειτουργήσει το τμήμα;

Στην χώρα μας παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω των συνεχών οικονομικών κρίσεων και της αύξησης των ταξικών ανισοτήτων. Παράλληλα οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δημιουργούν πολλαπλές ανάγκες στήριξης για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε μια τραγική νέα πραγματικότητα σε συνδυασμό με την αδυναμία πραγματικής στήριξης από την οργανωμένη πολιτεία. Τέλος η ανάγκη υποστήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές σαν αυτή που βιώσαμε στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας που σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές οδήγησε χιλιάδες συνανθρώπους μας σε μια νέα τραγική πραγματικότητα.

Η προσπάθεια του Τμήματος είναι συνεχής, με ποικίλες δράσεις, όσο οι συνάνθρωποι μας χρειάζονται στήριξη, ανεξάρτητα το χρώμα τους, το φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα, την εθνικότητα. Είναι μια διαρκής προσπάθεια στήριξης όσων έχουν ανάγκη.

Πόσοι στελεχώνουν/υποστηρίζουν το τμήμα;

Το τμήμα ουσιαστικά είναι μια δομή που περιλαμβάνει μια μικρή επιτελική ομάδα συντονισμού και υποστηρίζεται από τα μέλη των επτά Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ηλείας. Ουσιαστικά τα μέλη των οργανώσεων ανά δήμο εμπλέκονται ενεργά στην έμπρακτη υποστήριξη των συνανθρώπων μας, από την ανίχνευση των αναγκών, τη συγκέντρωση, την οργάνωση και τη διαχείριση του υλικού ή ακόμη και την υποστήριξη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι για αυτούς περίπλοκες.

Η πρόσφατη βράβευση από το δήμο Πύργου τι αισθήματα δημιούργησε;

Με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου που άλλαξαν αστραπιαία τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας, ήρθαμε σε επαφή με την ομάδα εθελοντισμού του δήμου Πύργου με σκοπό να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην στήριξη των πληγέντων. Η βράβευση του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας από το δήμο Πύργου αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή για εμάς καθώς είμασταν η μοναδική κομματική συλλογικότητα που τιμήθηκε στην εκδήλωση αυτή. Η διαρκής προσφορά είναι για εμάς προαπαιτούμενο για μια κοινωνία ενεργών πολιτών, συμμετοχική και αλληλέγγυα, που θα λειτουργεί ως συλλογικό υποκείμενο υπερασπιζόμενο τις ανάγκες των πολλών. 

Με ποιο “σύνθημα” θα συνεχίσετε την πορεία σας τη νέα χρονιά;

Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ η αλληλεγγύη αποτελεί́ συστατικό́ στοιχείο της ιδεολογικής μας ταυτότητας. Δεν είναι μια ουδέτερη πράξη, είναι βαθιά́ πολιτική́ αφού́ προϋποθέτει την ενεργοποίηση των πολτών και συγχρόνως αναδεικνύει τις ανεπάρκειες της πολιτείας στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Άρα αν θέλω να συνοψίσω όλα αυτά σε ένα σύνθημα θα έλεγα ότι: “Όσο υπάρχουν ανισότητες θα υπάρχει η ανάγκη για στήριξη και αλληλεγγύη”.

Όλη η επικαιρότητα