Ηλεία

Ζωή, σε αναμονή…

4 χρόνια δράσης στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και μια δεκαετία τη χώρα μας, έφερε τα πάνω κάτω σε πολλές οικογένειες. Έτσι η ζωή χιλιάδων ανθρώπων ανατράπηκε αιφνίδια και αναγκαστικά προς το χειρότερο βυθίζοντάς τους στη θλίψη, στα προβλήματα και στα χρέη. Οικογενειάρχες που μέχρι χθες ήσαν άψογοι και τυπικοί σε όλες τις υποχρεώσεις τους, σήμερα τους ήρθαν έτσι τα πράγματα και οδηγήθηκαν στην ανέχεια και στην προσωπική τους ήττα. Κάποιοι μη θέλοντας να δώσουν λαβή για σχόλια στην κοινωνία, παριστάνουν τον σύγχρονο Ρομπέρτο Μπενίνι, χαμογελώντας και υποστηρίζοντας ότι η ζωή, είναι «ακόμη» ωραία..!!!

Και ναι, είναι ωραία και ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με  Άλφα κεφάλαιο για να το αποδεικνύουν. Άνθρωποι που νοιάζονται και που θέλουν να προσφέρουν. Κάποιοι από το υστέρημά τους και κάποιοι άλλοι, από το περίσσευμά τους. Στη φιλοσοφία της προσφοράς ανήκει και η δράση «Σε αναμονή» που σήμερα γιορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά της στην Ελλάδα. Μοναδικός της στόχος είναι  να στηρίξει τις καθημερινές ανάγκες στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Ήταν Νοέμβριος του 2015 όταν ο Δημήτρης Πανέλης έδωσε σάρκα και οστά σε αυτή την ιδέα που μοναδικό στόχο έχει την έμπρακτη προσφορά στο συνάνθρωπο. Στο συνάνθρωπο που δοκιμάζεται αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Έτσι στις 17:30 σήμερα το απόγευμα θα γιορταστούν τα πρώτα 4 χρόνια της αναμονής στην Ελλάδα με την πρεμιέρα  της νέας ταινίας «Life on Hold» (Ζωή σε αναμονή) που θα προβληθεί στα κινηματοθέατρα Λ. Κωνσταντάρας – Ρ. Βλαχοπούλου στο Αιγάλεω, με την είσοδος ελεύθερη για το κοινό.Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Πανέλης και πρωταγωνιστούν η μοναδική Νέλυ Γκίνη,ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Δημήτρης Πανέλης, η Έλενα Δελακούρα, ο Κωνσταντίνος Παπασωτηρίου και ο Τάκης Ζαχαρόπουλος.

Η αναμονή στην Ηλεία..

Στο νομό Ηλείας η  «αναμονή» βρίσκεται σε εμβρυική κατάσταση καθώς μέχρι τώρα συμμετέχουν μόνο δύο καταστήματα, ένα στον Πύργο και ένα στη Γαστούνη. Πρόκειται για κάτι καινούριο που απαιτεί χρόνο μέχρι να περάσει στη συνείδηση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς τα χρήματα για την αξία των προ’ι’όντων που είναι προς διάθεση, επιβαρύνουν αποκλειστικά τους δωρητές.  Ο κ. Κωνσταντίνος Μανδαράκης που διατηρεί κατάστημα με τυροκομικά προ’ι’όντα στο κέντρο του Πύργου μίλησε στην εφημ. Πατρίς σχετικά με την απόφαση που πήρε για να ενταχθεί η επιχείρησή του σε αυτή τη δράση: «Τέλος Σεπτέμβρη ενημερώθηκε τυχαία και μέσω facebook και αμέσως επικοινώνησα με τον κ. Δημ. Πανέλη του οποίου τα στοιχεία βρήκα σε ηλεκτρονική σελίδα. Στη συνέχεια μας είπε, προμηθεύτηκα το πινακάκι για την αναγραφή των αγαθών που είναι σε αναμονή το οποίο τοποθετείται σε εμφανές σημείο για να το βλέπουν οι ωφελούμενοι και το μπλοκ για τις αποδείξεις και έτσι άρχισα εδώ και περίπου ένα μήνα τη συμμετοχή  μου σε αυτή την προσπάθεια, που είναι για καλό σκοπό. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα, μέρα με τη μέρα αυτό διαδίδεται και έχει αρχίσει η προσπάθεια των συμπολιτών μας να πιάνει τόπο. Όσο για την επιχείρηση, μας είπε δεν είναι καθόλου ζημιογόνο όλο αυτό, απεναντίας η ικανοποίηση είναι τεράστια γιατί μεσολαβώ να δοθούν είδη πρώτης ανάγκης όπως αυτά της διατροφής σε ένα συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση να υποκριθεί κάποιος τον οικονομικά ασθενέστερο ο κ. Μανδαράκης μας είπε : Επειδή πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της απάτης για το λόγο αυτό τα είδη δίνονται είται σε άτομα που ξέρω καθώς η κοινωνία είναι μικρή, είτε σε κάποιον που θα μου δείξει την κάρτα ανεργίας του, κατέληξε..».

Είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση να προσφέρεις στο συνάνθρωπο μας είπε ο κ. Κων. Μανδαράκης που συμμετέχει στην εθελοντική δράση σε αναμονή.

Στην αναμονή έχει ενταχθεί επίσης και η επιχείρηση της κ. Ελισάβετ Σαββοπούλου από τη Γαστούνη.

«Είναι μεγάλη η χαρά που συμμετέχω στο πιο καθαρό κομμάτι αλληλεγγύης δήλωσε στην εφημ. Πατρίς η κ. Ελισάβετ Σαββόπουλου που διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων, πρόκειται για μια απλή πράξη που μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε έμπρακτα την αγάπη μας και το σεβασμό μας καλύπτοντας μια ανάγκη σε έναν συνάνθρωπό μας, άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγαλύτερη. Αυτό που θέλω να τονίσω πρόσθεσε, είναι ότι πρέπει όλοι να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τη λειτουργία της αναμονής, κατέληξε».

Με μια απλή κίνηση δίνουμε χαρά σε έναν συνάνθρωπο μας είπε η κ. Ελισάβετ Σαββοπούλου.

Ποια είναι η διαδικασία: 

Εύκολα και άμεσα, όσοι θέλουν να προσφέρουν, απλά προπληρώνουν ένα ποσό για καφέ, για ένα ψωμί, για ένα γάλα, για λίγο κρέας και για κάθε λογής προ’ι’όντα ή υπηρεσίες για κάποιον συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει σε κάποια από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι υποχρεωμένος να έχει το χαρακτηριστικό πινακάκι με την σήμανση της αναμονής στο εσωτερικό της επιχείρησης σε εμφανές σημείο. Όταν ένας πελάτης κάνει μια δωρεά, η επιχείρηση κόβει σε ένα απλό διπλότυπο μπλοκάκι την απόδειξη για το ποσό που δόθηκε για να μπει “σε αναμονή” και δίνει το λευκό χαρτάκι στον πελάτη που έκανε την δωρεά. Στη συνέχεια όταν ένας ωφελούμενος ζητήσει το προϊόν που είναι «σε αναμονή» η επιχείρηση κόβει κανονική απόδειξη από την ταμειακή και δίνει το όποιο αγαθό, έτσι είναι και φορολογικά καλυμμένη. Επιδίωξη της ομάδας δράσης είναι να διαδοθεί από στόμα σε στόμα, έτσι ώστε όλες οι γειτονιές να ενημερωθούν και καθένας να βοηθήσει όσο και όπως μπορεί.

       Σε όλη την Ελλάδα σήμερα: 
  • Έχουν διατεθεί περισσότερα από 800.000 προ’ι’όντα
  • Είναι περισσότεροι από 70.000 οι ωφελούμενοι.
  • Συμμετέχουν περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα

Όλη η επικαιρότητα