Categories: Life

Ζουν περισσότερο όσοι απολαμβάνουν μπύρα, κρασί και σοκολάτα!

Share

Η έρευνα -με επικεφαλής την καθηγήτρια Joanna Kaluza, από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας- διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που απολάμβαναν μπύρα, κρασί και σοκολάτα (στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, φυσικά) είναι κατά 20% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε ένα… μαγικό πράγμα που ονομάζεται αντιοξειδωτικά.

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, η μπύρα και η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Η μελέτη σε περισσότερους από 68.000 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 45 και 83 χρόνων, έδειξε ότι όσοι ακολουθούν κανονική διατροφή με πολλές αντιφλεγμονώδεις τροφές είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 16 χρόνια από όσους δεν το έκαναν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Internal Medicine, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν “αντιφλεγμονώδη διατροφή” είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις (κατά 20%) και από καρκίνο (κατά 13%).

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνουν το ψωμί ολικής άλεσης, το τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Αλλά, σε αυτά μπορεί κανείς άφοβα να προσθέσει λογικές ποσότητες σοκολάτας, κρασιού και μπύρας.

Αρκετά περίεργο ήταν ότι οι καπνιστές φάνηκε να επωφελούνταν περισσότερο από αυτό το είδος διατροφής, καθώς ήταν κατά περίπου 33% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους καπνιστές που έτρωγαν λιγότερο υγιεινά!

«Το να ακολουθεί κανείς μια διατροφή με πολλά αντιφλεγμονώδη μπορεί να μειώσει την καρδιαγγειακή θνητότητα και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, ειδικά μεταξύ των ενεργών και πρώην καπνιστών», πρόσθεσε η δρ. Kaluza.

Με άλλα λόγια, ανταλλάξτε τα πατατάκια και τα αναψυκτικά για μερικά φρούτα και λαχανικά και μπορείτε να απολαύσετε την μπύρα, το κρασί και την σοκολάτα (πάντα σε λογικές ποσότητες!) και να ζήσετε ακόμα καλύτερα.

iatropedia