Ηλεία

Ζουν επικίνδυνες καταστάσεις σε καταυλισμό λυόμενων στον Πύργο

lyomena_ermhs_4.jpg

Χωρίς νερό εδώ και είκοσι περίπου ημέρες ζουν οι κάτοικοι των λυόμενων του οικισμού «Ερμής» οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό έχουν έλθει αντιμέτωποι με την ανέχεια. Με την ζέστη τώρα το καλοκαίρι η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιοι, χωρίς νερό ελλοχεύει ο κίνδυνος μολύνσεων ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τα μικρά παιδιά που ουσιαστικά ζουν «εγκλωβισμένα» σε μια απόμακρη και αφιλόξενη γειτονιά.

Όπως επισημαίνουν οι οικογένειες που ζουν εκεί, το νερό που χρησιμοποιούσαν από τη γεώτρηση τους χρειαζόταν για να εξυπηρετούν την καθημερινότητά τους και παρόλο που ήταν ακατάλληλο για πόση, εκείνοι μπορούσαν τουλάχιστον να το χρησιμοποιήσουν για την καθαριότητα, το μπάνιο τους ακόμα και για να πλένουν τα ρούχα τους.

Τώρα οι οκτώ οικογένειες που ζουν στα λυόμενα του οικισμού «Ερμής» αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό από το σούπερ μάρκετ ή να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, οι περισσότεροι με τα πόδια, για να εξασφαλίσουν μερικά μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσουν για την υγιεινή τους, από την τοπική κοινότητα Χανακίων.

Νιώθουν την απομόνωση

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί, νιώθουν ότι βρίσκονται σε τριτοκοσμική χώρα, εγκαταλελειμμένοι από κάθε ενδιαφέρον, που οφείλει να τους δείξει η πολιτεία, ενώ οι συνθήκες υγιεινής τις τελευταίες μέρες, είναι εξαιρετικά άθλιες, με τους κατοίκους να είναι αποκομμένοι από τον κόσμο μέσα στον οποίο έχουν δικαίωμα να ζουν και να ανήκουν. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω της υπερβολικής ζέστης που επικρατεί ενώ τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι μεγάλοι κινδυνεύουν από τις μολύνσεις που καραδοκούν λόγω της έλλειψης νερού στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι κάτοικοι, στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» πριν από είκοσι περίπου ημέρες η ΔΕΗ έκοψε την παροχή ρεύματος από το μοτέρ που τροφοδοτούσε την γεώτρηση και έδινε νερό στα λυόμενα, με αποτέλεσμα οι βρύσες τους να έχουν στεγνώσει και οι ίδιοι να ζουν μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Εκείνο που ζητούν, είναι να δοθεί μια λύση ώστε να επανέλθει το νερό στην περιοχή, για να συνεχίσουν να ζουν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες χωρίς να φοβούνται τις αρρώστιες και τις μολύνσεις.

«Δεν έχουμε νερό να κάνουμε τις δουλειές μας. Πάμε κουβαλάμε για πιόσιμο, κουβαλάμε και για τις τουαλέτες και για την καθαριότητα. Πρέπει να γίνει κάτι για να μπορέσουμε να έχουμε νερό», αναφέρει ηλικιωμένη κάτοικος του οικισμού. 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα