Πολιτική

Προκλητικός χάρτης της Stratfor: «Σε αυτές τις χώρες θα ασκεί επιρροή η Τουρκία έως το 2050»

Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται μέσα στον χάρτη που παρουσιάζει ο ιδρυτής της Stratfor,  Τζορτζ Φρίντμαν –  Έντονες οι ρωσικές αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί πρόσφατος χάρτης της Stratfor, της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων που πολλοί αποκαλούν «σκιώδη CIA», ο οποίος παρουσιάζει τις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή. Στον προκλητικό χάρτη περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική ακόμη και περιοχές της Ρωσίας.

Ο συγκεκριμένος χάρτης προέρχεται από το βιβλίο: «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», του Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor. Ο Φρίντμαν τονίζει στο βιβλίο ότι η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει συγκρούσεις και κινδυνεύει πολύ εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους να κατακερματιστεί. Η Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες.

Μεταξύ άλλων «κόκκινες» εμφανίζονται στον χάρτη του Stratfor: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά. Παράλληλα η «τουρκική σφαίρα επιρροής» περιλαμβάνει επίσης χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τις περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

stratfor2

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο χάρτης έτυχε ευρείας δημοσιότητας στα τουρκικά ΜΜΕ, με πηχυαίους τίτλους, την ίδια ώρα που ρωσικά δίκτυα μετέδιδαν τις αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων, «Υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες» σημειώνει για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ρωσίας, η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσοφ, που σχολίασε με νόημα: «Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου της Κριμαίας για τη διπλωματία των ανθρώπων και τις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Γκέμπελ που δήλωσε: «Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για τη ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων».

Τι υποστηρίζει ο Φρίντμαν

Ο Τζορτζ Φρίντμαν υποστηρίζει στο βιβλίο του πως έως το 2050 η Τουρκία  θα έχει γίνει μια υπερδύναμη στην περιοχή. «Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», είχε αναφέρει συνεχίζοντας: «Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν (…)Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη».

via

Όλη η επικαιρότητα