Ηλεία

2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές δείχνουν το δρόμο…

Ακούστε το άρθρο

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – «Γη 2050- Αυτό είναι
το μέλλον που θέλουμε;»

  

Μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης δίνουν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, οι οποίοι μέσω των δράσεων που έχουν υλοποιήσει κατά την διάρκεια του σχολικού έτους καταδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει αρκεί να ευαισθητοποιηθούν όλοι πριν να είναι πολύ αργά…

Το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERASMUS+ PROGRAMME KA 2, με θέμα: “European Schools Go Green”, μαζί με το Goethe Gymnasium του Κάσελ της Γερμανίας και το Galileo Galilei Technical High School της Γένοβα της Ιταλίας.

Η συνεργασία είναι τριετής και με αφορμή το κλείσιμο της πρώτης χρονιάς το 2ο Γυμνάσιο προχώρησε στην διοργάνωση εικαστικής έκθεσης με τίτλο: «Γη 2050-Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε;», η οποία φιλοξενείται στο χώρο του σχολείου και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουνίου.

 

Ευαισθητοποίηση

Οι μαθητές στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή και επικεντρώθηκαν στα προβλήματα με τη ρύπανση και τους κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για το πώς θα είναι ο κόσμος μας τα επόμενα χρόνια, εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να υιοθετούν τις ίδιες συνήθειες.

Όσο πιο πολύ μελετούσαν το θέμα τα παιδιά, τόσο πιο πολύ προβληματίζονταν, ευαισθητοποιούνταν, διαφοροποιούσαν την  ματιά και την στάση τους απέναντι στα πράγματα.

Έτσι προέκυψε και η εικαστική παρέμβαση. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από Β’ και Γ’ Γυμνασίου, έψαξαν, διάβασαν, ζωγράφισαν μόνοι τους αλλά έφτιαξαν και ομαδικά έργα και το αποτέλεσμα παρουσιάζεται σε έκθεση στο χώρο του σχολείου.

Το αποκορύφωμα σε αυτή την έκθεση είναι η εικαστική παρέμβαση που έκαναν τα παιδιά με τα σκουπίδια. Πρόκειται για μία εικαστική αφηρημένη δημιουργία με τον σχηματισμό σκιάς με οικολογικό μήνυμα από μάζα σκουπιδιών (Garbage shadow installation by students: “What are you feeding your children? “).

Ένας σωρός από σκουπίδια, τα δικά μας σκουπίδια, αποτυπώνει ακριβώς πίσω σε οθόνη αυτό που ταΐζει μία μητέρα το παιδί της: Δηλαδή… σκουπίδια! Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει εάν δεν αλλάξουν οι συνήθειες και οι πρακτικές του σύγχρονου ανθρώπου. Τα παιδιά βέβαια, δεν αναδεικνύουν μόνο τις ασχήμιες, αλλά επεχείρησαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους να προτείνουν και λύσεις, έτσι ώστε να μην είναι τόσο ζοφερό το μέλλον το έτος… 2050.

Δημιούργησαν

Καθοδηγητής των παιδιών είναι η καθηγήτριά τους, η καθηγήτρια εικαστικών Αικατερίνη Ανδρέου, η οποία έχει και το συντονισμό του προγράμματος, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στη διάρκεια της φετινής εποικοδομητικής και γεμάτης χρονιάς γνωριστήκαμε, επικοινωνήσαμε, μελετήσαμε το θέμα μας, δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ολέθριες επιπτώσεις της ανθρώπινης ασυδοσίας στη Φύση, την κλιματική αλλαγή, την πιθανότητα ενός ζοφερού μέλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την οικολογική ισορροπία, ενώ εστιάσαμε στην ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας, επιμόρφωσης και δημιουργικότητας. Ανταλλάξαμε ιδέες και εργασίες, επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα και συνεργαζόμενοι δημιουργήσαμε πολυποίκιλο αναλογικό και ψηφιακό υλικό».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αντώνης Γούναρης, ο οποίος υπογράμμισε την απύθμενη διάθεση δημιουργίας της κας Ανδρέου,  επεσήμανε: «Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς το σχολείο μας αισθάνεται πιο πλούσιο σε εμπειρίες, γιατί φέτος είχαμε και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS. Στο τέλος Απριλίου φιλοξενήσαμε για μία εβδομάδα δύο σχολεία από την Γερμανία και την Ιταλία και η αλληλογνωριμία των μαθητών, η ανταλλαγή απόψεων, η επίσκεψη σε διάφορους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, αποτέλεσαν ένα σημαντικό ανοιχτό παράθυρο στο σύγχρονο κόσμο για τους μαθητές μας. Όλη αυτή η εμπειρία μετατράπηκε και σε καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι η έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο του σχολείου»

Η δουλειά των παιδιών θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα στο πρώτο ψηφιακό περιοδικό “European Schools Go Green #1” που θα κυκλοφορήσουν στα μέσα Ιουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το υλικό από τις δραστηριότητες του Γερμανικού και Ιταλικού σχολείου.

Τι λένε οι μαθητές

Κατερίνα Δημητρακοπούλου

«Ήταν μία φοβερή εμπειρία για εμάς το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν είχαμε κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν και καταλάβαμε ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι η ζωή μας».

Θανάσης Τσεριώνης

«Κέρδισα πολλά πράγματα από την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, δεθήκαμε με τα παιδιά, συνεργαστήκαμε, δεθήκαμε και όταν τελειώσουμε θα μας μείνει η συνεργασία και η αξία της φιλίας. Είναι ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα, παίρνουμε καινούργια πράγματα και εάν συνεχίσουμε έτσι θα περάσουμε το μήνυμά μας».

Πελαγία- Ζωή Λιβανά

«Υπήρχαν πράγματα που μισοξέραμε, αλλά μέσα από το πρόγραμμα μάθαμε πολλά και κάποια από αυτά μπορεί και να μας σόκαραν. Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, πιο ευαισθητοποιημένοι, αγγίξαμε το πρόβλημα και καταλάβαμε ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε το περιβάλλον, γιατί εμείς ζούμε σε αυτό και θα ζήσουν και οι επόμενες γενιές».

Έφη Τάραμα

«Συνεργαστήκαμε με παιδιά από ξένες χώρες, μάθαμε πολλά πράγματα, ευαισθητοποιηθήκαμε και αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και το περιβάλλον. Καλούμε λοιπόν και τους ενήλικες να προσέχουν περισσότερο το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν και να ενδιαφερθούν για το μέλλον».

Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου

«Θεωρώ ότι όλα τα παιδιά φέτος αξιοποιήσαμε τις επισκέψεις από το εξωτερικό, κάναμε φιλίες, μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε, ευαισθητοποιηθήκαμε και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους γύρω μας. Άλλαξε ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα και έχουμε αποκτήσει οικολογική συνείδηση».

Όλη η επικαιρότητα