Σήμερα είναι τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ηλείας κ Γερμανού ο οποίος το πρωί θα χοροστατήσει στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Πύργο, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ Αθανασίου και ιερέων της περιοχής.
Μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της υφιστάμενης πανδημίας του κορωνοϊού και ευρισκόμενοι μέσα στην πανευφρόσυνη περίοδο της Αναστάσεως, σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και πνευματικής περισυλλογής στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, εορτάστηκε το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2022, η ανάμνηση της παρόδου των Τιμίων και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας εις το Μπάρι της Ιταλίας κατά το έτος (1087).
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία «εκκλησία Οχρίδας» και την ενέταξε στην ομαλότητα του ορθόδοξου κόσμου, χωρίς ωστόσο η απόφαση να σημαίνει παραχώρηση αυτοκεφαλίας.
Οι εορτές των Αγίων της Εκκλησίας μας αποτελούν ευκαιρίες για εντρύφηση στη θαυμαστή και αγιασμένη ζωή τους και αφορμές αποφάσεων στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης οι εορτές των Αγίων μας είναι μία όαση ελευθερίας και χαράς.
Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η λειτουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Λίγα λεπτά μετά τις 14:30, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.
H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.
Με κατάνυξη, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί προσήλθαν στις εκκλησίες των ενοριών τους για να προσκυνήσουν τα Άγια Πάθη του Κυρίου, να παραστούν στην Τελετή Αποκαθήλωσης και να ακολουθήσουν στη συνέχεια την περιφορά του Επιταφίου ψάλλοντας το Θρήνο της Παναγίας.
Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές.
«Η Ανάσταση του Χριστού δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες πασχαλινές ευχές με αόριστο περιεχόμενο και ξύλινη γλώσσα. Η Ανάσταση είναι μυστήριο και υποστασιάζεται σε ένα πρόσωπο: “Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή” μάς λέει ο Χριστός και μας καλεί σ’ έναν αγώνα πίστεως που γεννά την αθανασία: “ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται”. Η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι, την επιλέγεις και τη ζεις μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη».
Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων».
Η τελετουργική διαδικασία της έψησης (παρασκευής) του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται μια φορά στα 10 χρόνια, αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα στο Φανάρι, στο Κουβούκλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η εθιμολογία του Πάσχα είναι συνυφασμένη με την έννοια της ανάστασης και έχει ενσωματώσει προ-χριστιανικές ευετηριακές πρακτικές που σχετίζονται με τον βλαστικό κύκλο της φύσης.
Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών είναι η τελευταία αυτής της ευλογημένης περιόδου, η οποία έχει σκοπό να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού!
Στην Ηλεία θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο 26 Μαρτίου , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να εγκαινιάσει στις 6 το απόγευμα την έκθεση φωτογραφίας «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» του καλλιτέχνη φωτογράφου Αναστασίου Ι. Σωτηρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.