Ηλεία

Άγιος Νικόλαος Ζαχάρως: Φόβος για ερήμωση και ξεπούλημα λόγω Προεδρικού Διατάγματος (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Με τον φόβο του ξεριζωμού από τις περιουσίες τους έναντι πινακίου φακής ζουν εδώ και μερικές εβδομάδες οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στον οικισμό του Αγίου Νικολάου Ζαχάρως, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Οι περισσότρεροι ανησυχούν σχετικά με τις απαγορεύσεις που θα επιβληθούν, ενώ προβληματίζονται από την αύξηση του ορίου αρτιότητας δόμησης στα 20 στρέμματα (από τα δέκα), καθώς επισημαίνουν ότι όσοι έχουν τώρα στην κατοχή τους μονοψήφιο αριθμό στρεμμάτων, έχουν δεμένα χέρια και θα αναγκαστούν να πουλήσουν «μπιρ παρά» τη γη τους σε μερικά χρόνια.

Ο Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος, ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων δωματίων διαμερισμάτων και ταβέρνας στην περιοχή, εξέφρασε τον φόβο του ότι η περιοχή θα μαραζώσει οικονομικά και σταδιακά θα περάσει σε λίγα χέρια.

«Φοβάμαι ότι ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Εμείς εδώ βρήκαμε τη γη από τους προγόνους μας. Με τα χρόνια τα κομμάτια μίκρυναν, σπάνια να βρούμε οικόπεδο 10 στρεμμάτων. Τώρα όποιος είχε 5-6 στρέμματα και είχε φτιάξει ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο για να ζήσει την οικογένειά του, αναγκάζεται να σταματήσει την όποια επένδυση, αφού δεν μπορεί να χτίσει. Μας δένουν τα χέρια», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι αργά ή γρήγορα θα πιεστούν οικονομικά για να πουλήσουν τη γη τους.

«Αν κάποιος είχε ανάγκη να πουλήσει, τώρα πλέον ο υποψήφιος αγοραστής θα αγοράσει σε ξεφτιλισμένη τιμή. Εμείς πριν από 30 χρόνια ξοδέψαμε πολλά χρήματα για να φτιάξουμε εδώ τις επιχειρήσεις μας. Είναι συνολικά 500 ενοικιαζόμενα με σήμα του ΕΟΤ από δω ως το Γιαννιτσοχώρι. Σιγά σιγά θα περάσει σε λίγα χέρια η γη, γιατί κανένας δεν μπορεί να αγοράσει 20 στρέμματα για να χτίσει. Έχω τρία παιδιά άνεργα με πτυχίο και θέλουν να δουλέψουν εδώ, αλλά το Προεδρικό Διάταγμα μας τα κόβει όλα», τόνισε με θλίψη ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ήδη, πάντως, ο δήμος Ζαχάρως, ετοιμάζεται να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να ακυρώσει το Προεδρικό Διάταγμα, όπως έγινε σε παρόμοια υπόθεση με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γεωργία Κουτσογιαννάκη, επαγγελματίας

Ήρθαμε από το εξωτερικό και καταθέσαμε με τον άντρα μου όλες μας τις οικονομίες για να ανοίξουμε αυτήν εδώ την επιχείρηση. Τώρα έρχεται το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό, που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Κοντά στα τρία στρέμματα είναι η έκτασή μας και φοβάμαι ότι αργότερα τα παιδιά μας θα θέλουν να πουλήσουν την έκταση ή να τη χωρίσουν και δεν θα τους επιτρέπεται κανένα δικαίωμα στην ίδια τους τη γη. Ποιος έχει 20 στρέμματα σήμερα να χτίσει και να επενδύσει; Μας δένουν τα χέρια και στο τέλος θα το πουλήσουμε μπιρ παρά ενώ αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια

Παρασκευάς Αρτουμάς, ιδιοκτήτης

Έχω σπίτι και οικόπεδο στην περιοχή, όλα κάτω από δέκα στρέμματα. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να χτίσουμε, αλλά με το όριο πλέον στα 20 δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ποιος έχει λεφτά για να αποκτήσει 20 στρέμματα; Οι περισσότεροι έχουν από τρία ως οκτώ στρέμματα. Προβλέπω ότι θα χάσουμε για ένα κομμάτι ψωμί την κληρονομιά των παππούδων μας από αυτούς που έχουν τη δύναμη για να αγοράσουν.

Mαρία Αρτουμά, επαγγελματίας

Είμαστε εγώ κι ο γιος μου ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, από το 1987 είμαστε στον Άγιο Νικόλαο. Καταστραφήκαμε από τις φωτιές και τώρα έρχονται να μας αγοράσουν στο τζάμπα. Η περιοχή πάντα κατοικούνταν από δω. Το πρώτο συμβόλαιο είναι από το 1880. Εμείς ζουμε με τη φύση, το δάσος και όλα τα πλάσματα της γης. Επενδύσαμε το αίμα μας για να ζήσουμε. Είμαι άρρωστη και είπα να αφήσω στα παιδιά μου αξιοποιημένη τη γη των προγόνων τους. Έχω όμως 5 στρέμματα, πού να βρω λεφτά να πάρω άλλα 15 για να φτιάξουν δυο δωμάτια ακόμα τα παιδιά μου; Ζούμε τέσσερις οικογένειες εδώ από τον τουρισμό. Η αξία της έχει ήδη πέσει, θα αφήσω στα παιδιά μου περιουσία που ούτε να την κάψουν δε θα μπορούν

Όλη η επικαιρότητα