Ηλεία Πολιτισμός

Η Αρχαία Ήλιδα ξανά-αποκαλύπτεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας – Σημαντικά ευρήματα στο φως

Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά ευρήματα που αποτελούν μέρος της «εικόνας» όπως αυτή περιγράφεται από τον Παυσανία στο έργο του «Περιήγηση της Ελλάδας», από το πέρασμά του από την Αρχαία Ήλιδα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, λίγο πριν κλείσει μια ενδιαφέρουσα και πλούσια σε αρχαιολογικό έργο και πολιτιστικές δράσεις χρονιά, για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τα ευρήματα εξέπληξαν την Προϊσταμένη της Εφορείας Ερωφίλλη – Ίριδα Κόλλια και τους συνεργάτες της, επιβεβαιώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την απόφαση ανασκαφής της συγκεκριμένης περιοχής.

Επτά χρόνια μετά την τελευταία ανασκαφή στον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας, με απόφαση της κας Κόλλια, οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά, χωρίς χρηματοδότηση και επιπλέον προσωπικό. «Η Αρχαία Ήλιδα ήταν μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, αλλά δεν έχει αναδειχθεί – όσο θα έπρεπε – η σημασία της. Ήταν λοιπόν και δική μου επιθυμία, όπως και η επιλογή του σημείου των ερευνών, στην Στοά των Ελλανοδικών. Κι αυτό γιατί, είναι ένα σημείο που δεν έχει ερευνηθεί τα τελευταία 100 περίπου χρόνια», εξηγεί η κα Κόλλια, μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση της για τα πολύ σημαντικά ευρήματα της έρευνας.

Όσα είδε ο Παυσανίας

Οι εργασίες ανάδειξης του χώρου – τα προηγούμενα χρόνια – βοήθησαν σημαντικά το ανασκαφικό έργο, καθώς οι αρχαιολόγοι εργάστηκαν ακριβώς στο αρχαιολογικό στρώμα. Και τα δυο τμήματα που ερευνήθηκαν, στην πρόσοψη της Στοάς των Ελλανοδικών αλλά και δυτικά αυτής, έδωσαν σπουδαία ευρήματα. Στο μεν πρώτο τμήμα ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα θυσιών, ενώ δυτικά εντοπίστηκαν κατάλοιπα από την στέγη κτιρίου, που φαίνεται να έχει χτιστεί στα τέλη της Ρωμαϊκής εποχής, όταν παύει να υπάρχει η Στοά. «Το σημείο των ερευνών έμπροσθεν της Στοάς των Ελλανοδικών, μας έδωσε πολύ σημαντικά ευρήματα. Ένα σκληρό δάπεδο καλυμμένο με παχύ στρώμα στάχτης, το οποίο περιείχε πολλά και εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα – κεραμικά και χάλκινα – που χρονολογούνται στην πρώιμη Ρωμαϊκή εποχή, αλλά και κόκκαλα από καμένα ζώα από τις θυσίες», λέει η κα Κόλλια, εξηγώντας πως η εικόνα αυτή, φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με τα όσα περιγράφει ο Παυσανίας, για τις τελετουργίες που πραγματοποιούνταν προς τιμήν του Δία, με πρόχειρους βωμούς, μπροστά στην Στοά των Ελλανοδικών. «Το κεραμικό λυχνάρι είναι ένα από αυτά που εντοπίστηκαν και χρησιμοποιούνταν για φως, αφού οι θυσίες γίνονταν βράδυ, ενώ το χάλκινο προσωπείο, φαίνεται πως αποτελεί διακοσμητικό εξάρτημα κάποιου αγγείου που, πιθανότητα, έχει καεί. Όλα αυτά, μας δίνουν ουσιαστικά την εικόνα που έχει περιγράψει και ο Παυσανίας», εξηγεί η κα Κόλλια.

Θα συνεχιστούν οι ανασκαφές

Τα ευρήματα αυτά, εξέπληξαν ευχάριστα τους ανασκαφείς και αποτελούν καλό οιωνό για τις εργασίες που θα ακολουθήσουν – πιθανότητα από την Άνοιξη και έπειτα – με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει και κάποια χρηματοδότηση που θα βοηθήσει σημαντικά στην εξέλιξή τους. «Έχουμε άριστη συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας και τον Δήμαρχο κ.Χριστοδουλοπουλο, ο οποίος επιθυμεί και ελπίζω να καταφέρει να μας βοηθήσει για τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών», λέει η κα Κόλλια.

Αρχαία Ολυμπία – Επικούρειος – Αρχαίο Αίπυ

Το πολυσχιδές έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων όμως δεν περιορίζεται στις ανασκαφές της Αρχαίας Ήλιδας, αλλά υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε όλες τις περιοχές «ευθύνης» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε οι εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του Άμβωνα στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική (σ.σ στο Εργαστήριο του Φειδία) στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας. Επίσης, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα, ενώ υπάρχει εγκεκριμένη από το ΚΑΣ αναστηλωτική πρόταση και μελέτη για τη συνέχιση των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο της Πλατιάνας.

Εξάλλου, στη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας βρίσκονται και πάλι τα εκθέματα που είχαν «ταξιδέψει» στην γειτονική Ιταλία για τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «H Πομπηία και οι Έλληνες (Pompei e i Greci)» που φιλοξενήθηκε στην παλαίστρα της αρχαίας Πομπηίας, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Τέλος, μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ευρήματα από τα Μουσεία της Ολυμπίας έχουν παραχωρηθεί για την έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα» που διοργανώνουν από κοινού το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

«Το Έργον»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, προετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί – σε έντυπη έκδοση – το έργο της Εφορείας για τα έτη 2015, 2016 και 2017, ενώ δεν αποκλείεται, όπως εξήγησε η κα Κόλλια στην εφημ. «Πατρίς», το έργο να παρουσιαστεί και σε ειδική εκδήλωση, προκειμένου οι αρχαιολόγοι της Εφορείας να μιλήσουν για τα σημαντικά αποτελέσματα των ερευνών τους, όσον αφορά τόσο το Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας, όσο και τις ανασκαφικές εργασίες που έχουν γίνει στην Πλατιάνα, στον Άγιο Αθανάσιο της Κουρούτας κ.α.

Όλη η επικαιρότητα