Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Επισκευές σχολείων, Δρόμοι και Παιδικές Χαρές

Έξι παιδικές χαρές σε αντίστοιχες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα κατασκευαστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του δήμου, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, εγκρίθηκε και το ποσό των 53.000 ευρώ για επισκευές σχολικών κτιρίων, αλλά και 868.000 ευρώ για βελτιώσεις στο αγροτικό δίκτυο.

Ο πλήρης φάκελος, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και Πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», ενέκρινε τη χρηματοδότηση ύψους 213.000 ευρώ (και 75.000 ευρώ ιδίους πόρους), για την κατασκευή ή αναβάθμιση έξι παιδικών χαρών στην Αρχαία Ολυμπία (40.000 ευρώ), στο Πελόπιο (70.000 ευρώ), στον Πλάτανο (37.000 ευρώ), στο Λάλα (70.000 ευρώ), στο Πανόπουλο (37.000 ευρώ) και στη Λαμπεία (37.000 ευρώ) περίπου.

Οι παιδικές χαρές θα είναι πιστοποιημένες και ο σχεδιασμός τους απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αποσκοπώντας πρωτίστως στην βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Μαρούντας, οι εγκαταστάσεις των παιδότοπων σχεδιάστηκαν ώστε να γίνει ένας τόπος αγαπητός στα παιδιά, όπου θα αθλούνται, θα ψυχαγωγούνται, θα δραστηριοποιούνται και θα κινητοποιούνται να ασκηθούν στο ύπαιθρο και επιπλέον σχεδιάστηκαν για δυο ηλικιακές κατηγορίες παιδιών. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά τους, στη μια πλευρά των παιδικών χαρών, θα υπάρχει ένα κεντρικό θεματικό όργανο, το οποίο θα αυξήσει το ενδιαφέρον και την αισθητική του παιδότοπου, θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα συνδυαστεί με άλλα όργανα που θα καλύπτουν τις λοιπές δραστηριότητες των παιδικών χαρών με τις μικρότερες ηλικίες παιδιών.

Επισκευές σχολείων

Ο κ.Μαρούντας γνωστοποίησε  επίσης ότι με χρηματοδότηση από το ίδιο Υπουργείο, ποσού  53.700 ευρώ (+ 11.300 ευρώ ιδίους πόρους) θα προχωρήσει το έργο που αφορά στην επισκευή σχολικών κτηρίων του Δήμου. Ειδικότερα, θα γίνουν επισκευαστικές εργασίες στα Γυμνάσιο-Λύκειο Λάλα (επισκευή της μόνωσης πάνω από την αίθουσα εκδηλώσεων ως και επισκευή στην οροφή αυτής), Γυμνάσιο-Λύκειο Πελοπίου (επισκευή στη στέγη του γυμναστηρίου), Γυμνάσιο-Λύκειο Βασιλακίου (επισκευή της μόνωσης στους αρμούς διαστολής του κτηρίου), Δημοτικό-Νηπιαγωγείο Βασιλακίου (επισκευή στην ξύλινη στέγη), Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας (επισκευή της μόνωσης στο δώμα του κτηρίου).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, ετοιμάζεται μελέτη προϋπολογισμού 100.000 ευρώ περίπου,  που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών των εγκαταστάσεων διαφόρων σχολικών κτηρίων και στην ποιότητα διαβίωσης των μαθητών.

Και αγροτική οδοποιία

Εξάλλου, μετά από υποβολή πρότασης στην πρόσκληση που αφορά σε «Δράσεις για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» εγκρίθηκε το ποσό των 868.000 ευρώ. Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, αφορά στον εκσυγχρονισμό τμημάτων υφιστάμενου αγροτικού δικτύου (τσιμεντοστρώσεις-ασφαλτοστρώσεις) στις Τοπικές Κοινότητες Αρχαία Πίσσα, Κάμενα, Βασιλάκι, Άσπρα Σπίτια, Μουριά, Κλαδέο, Στρέφι, Σμίλα-Ηράκλεια, Πελόπιο, Αρχαία Ολυμπία-Φλόκα, Λάλα, Κούμανι και Μηλιές. «Οι συγκεκριμένοι δρόμοι βρίσκονται εκτός των ορίων των οικισμών, δεν εξυπηρετούν την γενική κυκλοφορία, δεν ανήκουν στο ευρύτερο οδικό δίκτυο, χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από αγρότες και κτηνοτρόφους για την πρόσβαση στις εκμεταλλεύσεις τους και θα εξυπηρετήσουν ανάγκες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ.Μαρούντας, ευχαριστώντας τέλος τον Υπουργό Εσωτερικών και τους συνεργάτες του που κατανόησαν την ανάγκη υλοποίησης των παραπάνω έργων, καθώς επίσης τους Μηχανικούς της δήμου, κ. Μπέλτσο Αθανάσιο, κ. Γιαννόπουλο Χρήστο και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Βελισσάρη Ελένη οι οποίοι μέσα στον Αύγουστο – όπως εξήγησε ο κ.Μαρούντας –  με την προσωπική καθοδήγηση του Δημάρχου κ. Κοτζά Ευθυμίου κατάφεραν να συντάξουν και να υποβάλλουν έγκαιρα την εν λόγω μελέτη οδοποιίας με το ανάλογο αποτέλεσμα.